RECEPT iz restavracije Ane Roš: Tako iz starega kruha pripraviš REEEES dobre testenine

14. 5. 2024
RECEPT iz restavracije Ane Roš: Tako iz starega kruha pripraviš REEEES dobre testenine (foto: Profimedia)
Profimedia

Ana Roš pravi, da je to ena najboljših jedi na mediju restavracije. 😍 

Pretekli mesec, natančneje 24. aprila, se je v okviru slovenskega dne brez zavržene hrane veliko govorilo o tem, kako lahko ponovno (ali pa znova) uporabimo hrano, ki bi sicer nesrečno pristala v košu za smeti.

Novo idejo, kako lahko znova podarimo življenje staremu kruhu, so tokrat poiskali tudi na portalu Odprta kuhinja, ki so se po recept za slastne testenine iz kruha odpravili kar v priljubljeno ljubljansko restavracijo Jaz, pod katero se podpisuje najboljša slovenska chefinja Ana Roš.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JAZ (@jazbyanaros)

Kot so zapisali v zgornji objavi na njihovi IG strani, sami pri prpravi testenin uporabijo kruh, ki ga ne uspejo pravočasno prodati v Pekarni Ana. V restavraciji te testenine nato postrežejo v emulziji iz rdeče paprike in fermentirane tolminske skute ter dopolnimo z makovimi semeni in smetano. Za omenjen portal je recept za testenine iz starega kruha delil tamkajšnji chef kuhinje Alex Iacoviello.

Ne spreglej:

Preveri, kako si jih lahko pripraviš sama doma:

Potrebovala boš:

 • 360 g fino mletih drobtin iz kruha
 • 120 g mehke bele moke 
 • 120 g zdroba semolina
 • okrog 300 g jajc
 • oljčno olje, ščep soli 

Takšen pa je postopek chefa Iacoviella:

 1. Star kruh nareži na čim manjše koščke in pusti, da se še malo osušijo.
 2. Suhe kocke nato zmelji v blenderju tako, da nastanejo čim bolj enakomerne drobtine. 
 3. Zdaj pripravi še druge sestavine; jajca, belo moko, durum moko tipa semolina, sol in nekaj oljčnega olja. Kot so zapisali na prej omenjene portalu, chef svetuje, da 60 odstotkov mase sestavljajo mlete krušne drobtine, po 20 odstotkov pa vsaka od dodanih mok. 
 4. Zdaj dobro pregneti testo. Testo bo precej trdo, spominjalo bo na trdo kepo, a pri tem nikar ne izgubi upanja. Testo gneti dalje, nato pa ga zavij v folijo in postavi v hladilnik, da si malo spočije.
 5. Za oblikovanje testenin je najbolje, da uporabiš strojček za valjanje enostavnih oblik testenin. 
 6. Tako pripravljene testenine nato posuj z moko semolina, da se ne zlepijo, nato pa jih le še kuhaj. Namesti v vodi, tako pripravljene testenine lahko kuhaš tudi neposredno v omaki, vendar bodi pri tem pozorna na dejstvo, da testenine med kuhanjem v omaki popijejo veliko količino tekočine.

Pa dober tek!

Morda te zanima še: FOTO: Končno je znano, kje v Malmöju med Evrovizijo živi Raiven (poglej si, kje točno)

Preberi tudi: Žan Serčič razkril, da je v preteklosti naredil napako: "Samo to mi je bilo pomembno, nič drugega me ni zanimalo"