To je način, kako pripraviti popolnega lososa v cvrtniku na vroč zrak (preprosta navodila za slasten okus)

Njams! 😋

27. 4. 2025
Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia)
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Cvrtnik na vroč zrak oziroma "air fryer" je v zadnjih letih vse bolj priljubljen tudi pri nas. Omogoča nam, da hitro in enostavno pripravimo slastne jedi, ob tem pa uporabimo veliko manj olja, kakor pri klasičnem cvrtju. 

Preberi še:

Losos je poln koristnih hranil, večina pa ga pripravlja v pečici ali na žaru. A če obožujete lososa, je čas, da preizkusite še eno metodo: pripravo v cvrtniku na vroč zrak. Ta način omogoča hrustljavo skorjico brez težkih panad ali obilice olja, hkrati pa zagotavlja sočnost mesa. Kako pa pripraviti lososa v cvrtniku na vroč zrak? Sledite tem preprostim navodilom.

Svež ali zamrznjen losos?

Uporabite lahko oboje! Če imate to možnost, je boljša izbira svež losos, a tudi zamrznjen ima svoje prednosti: je cenejši, hkrati pa je njegovo shranjevanje enostavnejše.

Če boste uporabili zamrznjenega lososa, upoštevajte naslednje nasvete:

  • Pred peko odstranite ves led z lososa.
  • Cvrtnik vedno predhodno segrejte – višja začetna temperatura pomaga, da odvečna voda hitreje izhlapi.
  • Čas peke podaljšajte. Sveži fileji naj se pečejo 12 minut, zamrznjeni pa vsaj 15 minut – notranja temperatura mora doseči 63 °C.
Srb pustil sporočilo na avtu. Regija poka od smeha

Recept za lososa v cvrtniku na vroč zrak

Potrebujete:

  • 4 fileje lososa (približno 170 g vsak)
  • 4 žlice oljčnega olja (ekstra deviško)
  • 3 stroki česna (drobno sesekljani)
  • 2 žlički suhega kopra
  • 1 žlička dimljene paprike
  • Sol in sveže mlet poper po okusu
  • Naribana lupinica ene večje limone
  • Sok ene in pol limone
  • Svež koper za dekoracijo

Priprava lososa in marinade:

  1. Fileje dobro osušite s papirnato brisačko.
  2. V skledi zmešajte olje, česen, koper, papriko, sol in poper. Vse skupaj dobro pomešajte, da dobite enotno marinado.
  3. Marinado s čopičem razporedite po vseh straneh filejev. Vse skupaj pustite stati vsaj 20 minut.
  4. Na koncu tik pred peko po filejih posujte limonino lupinico in jih prelijte z limoninim sokom.

Peka v cvrtniku:

  1. Cvrtnik nastavite na 200 °C in počakajte približno 5 minut, da se segreje.
  2. Košaro cvrtnika rahlo namastite in vanjo položite marinirane fileje – pazite, da se ne prekrivajo.
  3. Fileje 12 minut. Na polovici peke jih obrnite, da bodo enakomerno zapečeni.
  4. Pečene fileje vzemite iz cvrtnika in po vrhu posujte svež koper.

S čim postreči lososa?

Pečen losos je že sam po sebi naravnost odličen, jed pa lahko dodatno obogatite še s slastno prilogo. Tukaj je nekaj idej:

  • Brokoli z maslom in limono
  • Pečeni šparglji
  • Pečen brstični ohrovt
  • Riž ali kvinoja z zelenjavo
  • Skleda solate
Karim Merdjadi enkrat za vselej pojasnil, kateri krompir je najboljši za pire