Bezeg ni super le v sirupu in palačinkah, Mojmir Šiftar iz Masterchefa ga doma pripravlja TAKO

26. 5. 2024
Bezeg ni super le v sirupu in palačinkah, Mojmir Šiftar iz Masterchefa ga doma pripravlja TAKO (foto: Osebni arhiv/Profimedia)
Osebni arhiv/Profimedia

Bezgov sirup je sicer super, ampak kaj, če bi letos poskusila bezeg pripraviti še kako drugače?

Sezona bezga je uradno tu! No, ponekod je bezeg že odcvetel, drugod se njegovi cvetovi še odpirajo, dejstvo pa je, da nam sezona ni bila najbolj naklonjena, razlog pa je seveda dež. Če si kljub temu uspela nabrati nekaj dišečih bezgovih cvetov, ima novi sodnik šova Masterchef Slovenija, Mojmir Šiftar zate res dobro idejo, kako ga lahko še pripraviš (poleg bezgovega sirupa in bezgovih palačink).

Ne spreglej:

Preveri, o čem govorimo:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mojmir Marko Šiftar (@mojmirsiftar)

Kot je na svojem Instagram profilu delil Mojmir, lahko bezeg letos poskusiš pripraviti v kisu, aromatiziran kis z bezgom pa naj bi bil po njegovem mnenju super za solatne prelive, za prelive za meso ali kot dodatek drugim omakam.

"Je sploh kdo, ki še ni poskusil sam narediti bezgovega sirupa ali pa mogoče ocvrtih bezgovih cvetov? Danes z vami delim še eno super idejo - lahko ga pripravite tudi v kisu. Ja, kisu! Aromatiziran kis z bezgom je tako preprost za pripravo, da se ga lahko lotite tudi sami," je namreč povedal in s svojim sledilci delil sila preprost recept.

Potrebovala boš:

  • alkoholni kis (1 l)
  • slladkor (40 g)
  • sol (20 g)
  • bezgovi cvetovi (10 bogatih cvetov)

Postopek pa gre tako:

Kis zavri skupaj s sladkorjem in soljo. V še vrel kis dodaj cvetove, premešaj in nepredušno pokrij. Pusti marinirati na sobni temperaturi preko noči. Naslednji dan precedi in kis shrani v steklenice. Če se boš lotila tega kuhinjskega eksperimenta pa nam nikar ne pozabi javiti, kako se obnese. 

Preberi tudi:

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec