Preden lahko spečeš kruh, moraš pustiti, da testo vzhaja.
Čakanje, da testo vzhaja, običajno traja od 1 do 3 ure, včasih pa se ti mudi, da bi dala kruh v pečico.
Na srečo obstaja nekaj trikov, s katerimi lahko testo hitreje vzhaja, na primer, da testo postaviš v mikrovalovno pečico ali ga pokriješ z vlažno krpo.
1. Pusti testo vzhajati v pečici
Pečico segrej na najnižjo temperaturo za dve minuti. Nastavi časovnik, da ne boš izgubila občutka za čas. Medtem ko se pečica segreva, na štedilnik postavi lonec vode, da zavre. Po dveh minutah izklopi pečico.
Stekleno posodo, primerno za pečico, napolni z vrelo vodo. Uporabi srednje do veliko skledo. Napolnite posodo tako, da je vodna črta približno 2,5 do 5 cm pod robom.
Postavi posodo z vrelo vodo v pečico in zapri vrata. Posodo z vodo pusti v pečici, medtem ko pripravljaš testo. Toplota iz pečice in posode z vodo bosta ustvarila toplo in vlažno okolje za vzhajanje testa.
Testo daj v pekač, primeren za pečico, in postavi v pečico. Zapri vrata pečice.
Testo pusti v pečici, dokler se ne podvoji. Po 15 minutah preveri, ali je testo pripravljeno. Če ni, pusti, da še vzhaja v pečici in ponovno preveri čez 15 minut.
2. Uporabi vlažno brisačo
Pečico segrej na temperaturo, na kateri boš pekla kruh. Običajno se kruh peče pri približno 177 do 260 °C.
Kuhinjsko brisačo speri pod nekaj tople vode, dokler ni vlažna. Želiš, da je celotna brisača mokra, vendar ne premočena.
Če iz brisače kaplja veliko vode, jo ožemi nad umivalnikom.
Čez testo položi vlažno brisačo. Vse testo je treba pokriti z brisačo. Raztegni brisačo tako, da bodo robovi viseli s strani sklede ali pladnja, v katerem vzhajaš testo.
Vlaga iz vlažne brisače bo pomagala, da bo testo hitreje vzhajalo.
Če imaš veliko testa za pokritje, uporabi dve prekrivajoči se vlažni brisači.
Pokrito testo postavi v bližino, vendar ne na predhodno ogreto pečico. Nekaj očiščenega prostora tik ob pečici bo delovalo.
Toplota, ki prihaja iz pečice, bo pospešila vzhajanje.
@belspies This is my go to trick when I realize I don’t have as much time as I thought! #dough #baking #lifehack #foryou #yum #bread ♬ Ultimate life hacks - Kelly - The Life Bath
3. Uporabi mikrovalovno pečico
Napolni kozarec, primeren za mikrovalovno pečico, z 1 skodelico (0,24 litra) vode.
Dve minuti segrevaj kozarec vode pri visoki temperaturi. Po dveh minutah odpri mikrovalovno pečico in premakni kozarec vode ob stran mikrovalovne pečice, da narediš prostor za posodo s testom.
Testo položi v skledo. Uporabi posodo, ki je dovolj majhna, da jo lahko postaviš v mikrovalovno pečico.
Ne skrbi, če posoda ni primerna za uporabo v mikrovalovni pečici – mikrovalovna pečica ne bo vklopljena, ko bo v njej.
Posodo s testom postavi v mikrovalovno pečico in zapri vrata. Pusti kozarec vode v mikrovalovni pečici s testom.
Kozarec vode in toplota iz mikrovalovne pečice bosta ustvarila toplo, vlažno okolje, ki bo pripomoglo k hitrejšemu vzhajanju testa.
Ne vklopi mikrovalovne pečice.
Pusti, da testo vzhaja približno 30 do 45 minut. Po 30 minutah preveri, ali je testo končano.
Vedela boš, da je nehalo naraščati, ko se podvoji. Če še ni vzhajano, pusti testo v mikrovalovni pečici še 15 minut, poroča wikiHow.