Sestavine:
- 2 jajci (loči rumenjake od beljakov)
- 400 ml mleka
- nekaj kapljic limone
- 320 g moke
- 1 pecilni prašek (vmešamo v moko)
- 1 čajna žlička soli
- 4 čajne žličke sladkorja
- 125 g masla (polovico gre v testo, drugo polovico pa uporabimo za peko palačink)
Priprava:
Najprej zmešamo mleko in nekaj kapljic limone, da dobimo znameniti pinjenec. Pusti nekaj časa počivati, medtem pa pripravi ostale sestavine.
Zdaj zmešamo vse suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sol in sladkor. Nato nadaljuj z "mokrimi" sestavinami.
Pripravljeno mleko, stopljeno in ohlajeno maslo (60 g) in rumenjake dobro stepemo.
Zdaj mokre sestavine vlijemo v suhe in jih nežno premešamo, da se dobro povežejo. Na koncu dodamo sneg iz beljakov in vse nežno premešamo.
Bistvo je, da testo ne sme biti gladko in popolnoma oblikovano, kot si vajena pri delu z mešalnikom. Dovolj je, da jih kombiniraš z lahkimi gibi.
Zmes za testo pustimo počivati približno dvajset minut.
Za peko palačink uporabi majhno litoželezno ponev. Na segreto ponev damo košček masla (približno 5 g), v katerega z valjarjem vstavimo testo in ga raztegnemo do roba.
Pečemo približno eno minuto na eni in nato še na drugi strani. Iz te količine naj bi dobili približno 12 palačink.
Nadev za palačinke izberi po svojem okusu, ker je sezona jagodičevja, pa ti predlagamo, da jih premažeš z javorjevim sirupom in dodaš nekaj svežih borovnic. Palačinke lahko premažeš tudi z nutelo, medom, marmelado, topli palačinki pa lahko preprosto dodaš kocko mehkega masla.