Recept: NEBEŠKO dobra sladica iz TREH sestavin, ki je te dni obnorela TikTok

18. 12. 2022
Recept: NEBEŠKO dobra sladica iz TREH sestavin, ki je te dni obnorela TikTok (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo)
Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo

Omgggg, tole se kar topi v ustih! 🤤

Če si na TikTok-u in si pogledala pod oznako #cloudbread, si verjetno videla najbolj puhaste, najbolj nemogoče velikanske oblačke kruha, kar si jih kdaj koli videla.

Vse kar potrebuješ za pripravo so jajčni beljak, sladkor in koruzni škrob.

Ta kruh je v bistvu mehko pečen meringue z nekaj preoblikovanja.

Če nisi prepričani, kaj je meringue: to je vrsta sladice iz stepenih beljakov in sladkorja.

Včasih dodamo vezivo (v tem primeru koruzni škrob), da dobimo nekoliko več strukture. Meringue imajo okus po marshmallowu, ko so nežno pečene, ter rahle in hrustljave, ko so pečene in sušene dlje.

Če si jedla pavlovo ali limonino meringue pito ali makrone, si jedla meringue in posledično kruh oblaček.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cookist Wow (@cookistwow)

Sestavine za oblačkov kruh:

  • Beljak (3 jajca). Jajčni beljak je tisto, kar tvojemu kruhu v oblaku daje puhastost in mehkobo. Če boš sama ločevala beljake, pazi, da v beljake ne pride noben rumenjak, sicer se ne bodo stepli. Jajca je bolje ločiti, ko so hladna, vendar se bodo bolje stepla, če bodo na sobni temperaturi. 
  • Sladkor. Uporabi le navaden beli sladkor. Sladkor je tisto, kar bo stabiliziralo tvoje jajčne beljake in jih pustilo, da se še bolj napihnejo. Zaradi sladkorja bo tudi tvoj kruh v oblaku malce sladek.
  • Koruzni škrob. Potrebuješ samo majhen košček koruznega škroba v kruhu oblačku, ki bo pomagal vpiti morebitno odvečno tekočino v meringue. 
  • Jedilna barva. To ni obvezno, dodaj le, če želiš da so tvoji oblački barviti.

Priprava:

  • Stepemo beljake. Beljake dodaj v zelo čisto skledo brez maščobe. Začni stepati beljake na srednje nizki ravni, dokler niso penasti in bledi.
  • Vmešaj sladkor. Na visoki stopnji dodajaj sladkor po malem, dokler se sladkor ne raztopi in se beljaki začnejo peniti.
  • Dodaj koruzni škrob. Koruzni škrob presej, da ni grudic. Nadaljujt z močnim stepanjem, dokler jajčni beljaki ne postanejo sijoča ​​debela meringue, ki zadrži vrh.
  • Beljaki so gotovi, ko dvigneš stepalnik iz posode ter so videti gladki in kremasti kot krema za britje. Če posodo nagneš, beljaki ne smejo drseti. Pazite, da ne stepeš preveč!
  • Oblikuj oblaček. Z gumijasto lopatico izdolbi meringo in jo na pekaču, obloženem s peki papirjem, oblikuj v oblak.
  • Pečemo. Pečemo pečici segreti na 150 stopinj 25-30 minut, dokler zlato ne zapečejo.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cookat (@cookat__)

Preberi še: Znan slovenski kuhar razkriva RECEPT za popolne božične piškote

Priporočamo tudi: Naredi TO in tvoj dom bo vedno čudovito dišal po BOŽIČU 🎄

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja