Mmmm, še malce omake in kosilo je pripravljeno!
Ta recept za okusne njoke je nastal po zaslugi gastro blogerke Nasje Duplančić, v družini katere se recept prenaša iz roda v rod.
Poskusi ga še danes - najbolje se poda k bogati, mesni omaki.
Z njim boš navdušila svoje najbližje in jih popolnoma očarala s svojim naslednjim nedeljskim kosilom!
Sestavine (za 60-70 kosov):
- 4 veliki krompirji (rdeči)
- gladka bela moka po potrebi približno 150 g
- 1 jajce
- 1 žlica masla
- sol
Priprava:
- Krompir z lupino kuhaj 1 uro ali manj (preizkusi z vilicami, ali je pečen). Olupi jih in še tople pretlači z vilicami.
- Damo jih v skledo, posolimo, dodamo maslo in jajce ter s prsti dobro pretlačimo, da se vse lepo poveže. Prisipavaj moko, dokler ne dobiš mehke kroglice, ki jo lahko primeš, ne da bi se prijela na prste.
- Ne vsuj takoj vse moke, kasneje jo boš zlahka dodala.
- Testo prestavimo na pomokano delovno površino in nežno pregnetemo ter oblikujemo kepo. Razdelimo ga na 4 dele in vsakega zvaljamo v tanek svaljek.
- Njoke narežemo.
- Ta stopnja ni potrebna, če ne želiš - to je postopek valjanja njokov po ribežu. Na ta način njoki dobijo luknjice in vdolbino, da se bo omaka bolje povezala z njoki. Tako so veliko bolj sočni in okusni.
- Njoke kuhamo v osoljeni vreli vodi, dokler ne priplavajo na površje (približno 2-3 minute). S cedilom jih poberemo ven in damo v skledo.
- Takoj, ko jih vzameš iz vode, jih malo prelij z omako in premešaj, da se ne primejo, ali pa jih le pokapaj z malo masla ali olivnega olja.
Fotografije: Profimedia
Preberi še: Se ti je fuuul zaluštal PIRE KROMPIR, pa nimaš krompirja? Našle smo RECEPT, ki je obnorel splet
Priporočamo tudi: TAKO se najenostavneje znebiš ČIGUMIJA, ki se ti je zalepil na oblačilo ali podplat (upsss!)
Novo na Metroplay: “Lahko si v pižami, dokler je del koreografije” | BRIGITA KRAŠOVEC, ELLE MLADI TALENT 2024