Po točno TEM receptu v Sloveniji jabolčni štrudelj pripravlja največ ljudi (ker je preprosto NAJBOLJŠI)

22. 10. 2022
Po točno TEM receptu v Sloveniji jabolčni štrudelj pripravlja največ ljudi (ker je preprosto NAJBOLJŠI) (foto: Profimedia)
Profimedia

To je najbolj PRILJUBLJEN recept za jabolčni štrudelj v Sloveniji - in ko ga boš poskusila, boš točno vedela, zakaj. 

Jabolčni zavitek v Sloveniji spada med tiste sladice, brez katere jeseni in pozimi preprosto ne gre. A le redke so tiste mojstrice, ki znajo resnično pripraviti tistega 'pravega'

No, zdaj pa končno odkrile njihovo skrivnost - recept, po katere bo tudi tebi uspel točno tak, kot se ga spominjaš iz svojega otroštva.

JABOLČNI ZAVITEK Z ROZINAMI

Za testo boš potrebovala:

250 g moke
1,3 dl mlačne vode
2 ščepca soli
1,5 žlice olja
olje za premaz

Za nadev pa:

1,2 kg jabolk
75 g masla
3-4 žlice krušnih (piškotnih) drobtin
4 žlice sladkorja
1 vanilijev sladkor
naribana limonina lupinica (po želji tudi malo soka)
100 g v rumu namočenih rozin

Tako pa ga pripraviš:

V posodo stresi moko in na sredini naredi jamico, kamor vlij vodo, v kateri si raztopila sol.

Prilij še olje, nato pa sestavine s prsti ali vilicami premešaj, da se sprimejo skupaj in nastane grobo testo, ki ga zvrneš na delovno površino in gneteš 5-10 minut, da postane gladko ter zelo mehko in voljno.

Če je preveč suho, prilij še malo vode. Ugneteno testo oblikuj v kepo, ki jo naoljiš in položiš v skledo.

Gostinci razkrivajo, KAJ moraš v resnici narediti, da pomivalni stroj RES opere vso posodo

Pusti, da testo, pokrito na sobni temperaturi, počiva eno uro.

V ponvi razpusti maslo, na katerem zlato rjavo popražiš drobtine. Jabolka opereš, olupiš in naribaš v veliko skledo. Peclje in peščišča zavržeš.

Spočito testo najprej razvalj na pomokani površini, zatem pa ga preloži na pomokan prt in tanko razvleči na vse strani.

To storiš tako, da pod testo daš eno ali obe roki, nato pa ga s hrbtno stranjo roke počasi in previdno vleči od sredine proti robu, proti sebi, da dobiš na sredini primerno tanko testo, skozi katero bi lahko "prebrala časopis ali ljubezensko pismo". 



Razvlečeno testo premaži s popraženimi drobtinami, nato pa na približno 2/3 testa nanesi jabolka, ki jih po potrebi nekoliko ožameš. Po jabolkih potrosi navaden in vanilijev sladkor, cimet in limonino lupinico. Po potrebi jih pokapaj z malo limoninega soka.

Debele konce testa odreži, zatem pa testo spodaj in ob straneh malce zapogni čez nadev.

Testo nato s pomočjo prta zvij v zavitek. Zavijati začneš na delu, kjer so jabolka. Pripravljen zavitek nareži na daljše kose, ki jih preložiš na pekač, ki si ga obložila s papirjem za peko. Zavitek po vrhu premaži s stopljenim maslom ali pa obloži s koščki masla. V pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, jih peči približno 55 minut. Pečeni so, ko testo postane hrustljavo in zlato rjave barve.

Povzeto po receptu, objavljenem na spletni strani okusno.je. 

Fotografije: Profimedia

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk