Lifestyle Promocijsko sporočilo

Iščeš popolno lokacijo za jesenski oddih s prijateljicami? TOLE vas bo navdušilo!

7. 10. 2021

Zgodba o Termah Dobrna se prične v globinah in privre na dan kot najčistejša voda, katere zdravilne lastnosti in blagodejnost so občudovali že stari Kelti in Rimljani. Je zgodba o izjemnih posameznikih in številnih rodovih, ki so bivali in iskali navdih življenja v Dobrni.

Pisno se terme in termalni vrelec prvič omenjata leta 1403. V bogati zgodovini term so se v vlogi lastnikov zvrstile osebnosti, ki so vsaka na svoj način pustili pečat v zgodovini term. Tako je Matija Gačnik pozidal prvo zdraviliško zgradbo, v spomin na to pa v steni nad bazenom vzidal marmorno napisno ploščo, ki je ohranjena še danes. Lahko bi rekli, da je postavil temelje termalnega turizma v Dobrni, saj je hkrati poskrbel, da so toplice postale znane daleč naokrog.

Leta 1813 je posest prevzel Franc Ksaverij Kajetan, ki ga je leta 1848 v vlogi lastnika nasledil grof pl.Hoyos. Le-ta se je temeljito lotil gradbenih del, med katerimi izstopata zdraviliška dvorana ter pet individualnih marmornih kopalnih kadi v bližini vrelca, ki so v svoji prvotni obliki ohranjeni še danes.

Prvi turistični vodnik o toplicah je izšel leta 1850, ki ga je izdal kopališki zdravnik dr. Gustav pl. Kottowitz. V njem je opisal zdravilne lastnosti termalne vode, poročal o nenavadnih ozdravljenjih ljudi in ugodnostih, ki so jih gostje deležni v toplicah. Okoli leta 1855 je sezidal današnjo Vilo Higieo, takrat imenovano Vila Kottowitz.

Vse od prvih najdb se dobrnska termalna voda koristi v zdravstvene namene in sicer za zdravljenje različnih obolenj ter izboljšanja celotne psihofizične sposobnosti posameznikov.

Že leta 1542 pa se termalna voda uporablja tudi kot idealno sredstvo pri zdravljenju ginekoloških in uroloških obolenj, revmatičnih in revmatizmu sorodnih obolenj, zdravljenju bolezni in poškodb gibalnega sistema.

Najnovejše raziskave iz leta 2019 se pokazale, da ima termalna voda iz dobrnskih izvirov pozitiven učinek na rast obeh vrst kožnih celic, in tako je njena uporaba priporočljiva za preventivno in terapevtsko uporabo pri kožnih spremembah.

V okviru zdravilišča deluje diagnostično-rehabilitacijski center, v katerem sodelujemo z vodilnimi strokovnjaki na področjih ginekologije, urologije, nevrologije, ortopedije, psihoterapije, revmatologije, logopedije, ortopedije, infektologije, travmatologije, itd.

V Termah Dobrna strmijo k razvoju zdravstvenih programov, ki pripomorejo k izboljšanju kakovosti življenja ter hkrati poskrbijo za izboljšanje počutja ali zdravstvenega stanja uporabnika. 

Z razvijanjem novih edinstvenih programov, kot so Borelioza, Post COVID-19 rehabilitacija, Motnje spanca ali Intravenozni vitaminski koktajl, pod vodstvom prim. mag. Branka Šibanca dr. med., spec. infektologa, stremijo k nadstandarni ponudbi, katere cilj je izboljšanje počutja, zdravja in kakovosti življenja gostov.

Poleg medicinske dejavnosti ter leisure turizma razvijajo tudi butični turizem višjega nivoja

Julija 2020 so odprli nov butični hotel Boutique Hotel Dobrna****, ki s 13 ekskluzivnimi sobami kategorije superior, deluxe in premium nudi udobje bivanja še za tako izoblikovane okuse gostov. V hotelu se nahaja tudi zajtrkovalnica Boutique bar. Zgradba hotela izhaja iz leta 1826 in je skozi desetletja gostila eminentno gospodo, ki je na Dobrno prihajala iz cele Evrope, da bi izkusila blagodejne učinke zdravilne termalne vode.

Razširitev butične turistične ponudbe se je zgodila avgusta 2021, ko je obnovo doživel naslednji objekt iz bogate preteklosti Term Dobrna, katerega izgradnja sega v drugo polovico 19. stoletja. Iz nekoč pomožne stavbe takratni Gosposki hiši (današnji Boutique Hotel Dobrna) je nastalo je 6 ekskluzivnih apartmajev imenovanih Spa Suite Dobrna****. Že ime pove, da so apartmaji posebni, saj za svojimi stenami nudijo ekskluzivno zasebno spa doživetje za obiskovalce.

Z veliko mero skrbnosti in inovativnosti zasnovani apartmaji Spa Suite Dobrna, predstavljajo vrhunec udobja, prestiža in elegance bivanja. Vsak apartma ima lasten spa s turško savno, prho termalni dež ter zunanjo leseno kad z naravno termalno vodo, ki priteče neposredno iz termalnega vrelca.

V letu 2020 je popolno obnovo doživela tudi Vila Higiea in poleg moderno opremljenih hotelskih sob ponuja tudi romantično zajtrkovalnico ter prijetno zunanjo teraso.

V Termah Dobrna z veliko mero skrbnosti in zavzetosti ohranjajo tradicijo in hkrati sledijo razvoju butične turistične ponudbe. Prav ta vizija je botrovala k odločitvi o prenovi spomeniško zaščitenih stavb, ki so od samih začetkov zdravilišča služile nastanitvi gostov.

Boutique Hotel Dobrna in Spa Suite Dobrna sta prva izmed objektov, ki spadajo v načrt oživitve stavb v Termah Dobrna.

Pri tem želijo zagotoviti najbolj pristno obnovo objekta, tako, da hkrati ohranijo arhitekturne elemente ter v hotele vnesejo sodobnost in udobje bivanja na najvišjem nivoju.

Več o ponudbi preberite na www.terme-dobrna.si.