Gurmanski recept za dve enostavni rižoti

27. 9. 2011
Gurmanski recept za dve enostavni rižoti

Enostavno za pripravit, okusno, da bi jo še 'angelčki jedli, če bi ..', in zdravo: rižota!

Predstavljamo dve slastni inačici ...

Rižota s paradižnikom

Za dva lačna potrebuješ za en tridecilitrski kozarec riža vrste arborio (če kupiš italijanski riž, je vrsta riža vedno označena), eno konzervo paradižnikove kaše (polpa di pomodoro) ali pelatov (nikakor pa ne paradižnikove mezge), po želji tudi kakšen svež paradižnik, šopek sveže bazilike, najmanj 100 g parmezana (ne iz vrečke!) ali zbrinca, dva stroka česna, oljčno olje, majhen feferon (peperoncino), zelenjavno jušno kocko, poper, solni cvet.

V kozici na oljčnem olju rahlo popraži na pol prerezana stroka česna in primešaj riž. Dodaj konzervo paradižnika, poper in zdrobljen feferon ter zalij s pol litra juhe. Med kuhanjem nato večkrat preveri količino vode, vsekakor pa rižote ne mešaj preveč.

Rižota se bo kuhala približno 15 minut, tik pred koncem vanjo vmešaj nekaj naribanega parmezana, natrgane listke bazilike in po potrebi še nekaj solnega cveta. Postrezi s parmezanom in okrasi z baziliko.

Zraven prija rdeče vino.

Rižota z jurčki

Vrsta in količina riža ostaneta enaki, prav tako navodila za kuhanje.

Zdaj potrebuješ 50 g posušenih jurčkov, ki jih moraš pol ure pred kuhanjem namočiti v vročo vodo. Potrebuješ še šopek svežega peteršilja, strok česna, pol čebule, 30 g masla, parmezan, malo rdečega vina, poper in sol, po želji pa lahko rižoti dodaš tudi nekaj zelenjave. V kozici na olju prepraži sesekljana česen in čebulo, dodaj sesekljane jurčke, posoli in popopraj ter nekaj minut praži na zmernem ognju. Dodaj riž, zelenjavno juho in za vzorec rdečega vina.

Tik preden je rižota kuhana, vanjo vmešaj maslo, malo parmezana in drobno sesekljan peteršilj.

Postrezi še vroče in ne pozabi: vsaka jed, tudi tista, ki ti ni stoodstotno uspela, je odlična, če jo ješ z nekom, ki te ima rad.

Preberite še odličen recept za osvežilno rižoto: rižota s šparglji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja