Mnogi trgovci z namenom večjega zaslužka uporabljajo to zvijačo.
Podražitve lahko občutimo na vsakem koraku in tudi trgovcem je, še bolj kakor prej, pomembno, da resnično prodajo vse svoje izdelke. Trgovinam se ne izplača, da bi živila ostala neprodana, zato bodo poskušale prodati izdelke, ki so tik pred iztekom roka uporabe. V trgovinah boste morda opazili, da so na policah spredaj izdelki, ki jim prej poteče rok, zadaj pa se skrivajo artikli, ki so bolj sveži in se bodo pokvarili kasneje.
Enako velja tudi za sadje in zelenjavo: pogosto se dogaja, da trgovci na vrh zabojev postavljajo jabolka (ali drugo sadje/zelenjavo), ki so mehkejša oziroma se bodo pokvarila prej. S tem ni nič narobe, če boste živilo zaužili oziroma porabili hitro, če pa potrebujete izdelke, ki bodo trajali dlje časa, preglejte zaboj, v katerem je sadje in izberite živila, ki so na dnu.
Oglejte si tudi, kaj se dogaja v trgovini okoli vas. Ste že opazili zaposlenega, ki "pregleduje" zloženo sadje, a zaboj, ki ga ureja, je poln, poleg sebe pa trgovec nima vozička z dodatnim sadjem? To pomeni, da ne dopolnjuje zalog, ker je večina tega sadja že prodana. Njegova naloga je, da sveže sadje postavi na manj dostopna mesta, manj sveže sadje pa na takšna mesta, da se čim prej proda.
Pri izbiri živil torej bodite pozorni: pri pakiranih izdelkih dobro poglejte rok uporabe, pri sadju in zelenjavi pa poskrbite, da izberete živila, ki ustrezajo vašim potrebam: za takojšnjo uporabo le izberite sadje, ki je že bolj zrelo in tako prispevajte k manjši količini zavržene hrane.
Vir: krstarica.com
Novo na Metroplay: Ines Erbus o avtoimuni bolezni, ljubezni do hrvaščine in potovanjih