Aktualno Promocijsko sporočilo

Oddih za dušo in telo - kateri so najboljši wellness centri v Srbiji?

7. 12. 2023
Oddih za dušo in telo - kateri so najboljši wellness centri v Srbiji? (foto: Oksana Skendžić)
Oksana Skendžić

Ste pripravljeni na jesen in zimo? Vaše telo in duh sta si med letom zagotovo nabrala veliko stresa in nelagodja, uživanje v naravi in ​​wellnessu pa je popoln način za počitek in pripravo na vedno vesel zaključek leta. Ne glede na to, ali si želite privoščiti bolj aktiven oddih, torej se po napornem dnevu sprostiti v bazenih, masažah in savnah, ali pa radi preskočite napore in preprosto počivate, medtem ko vaše telo vpija zdravilne hlape in prijetne arome, Srbija ponuja številne destinacije, kjer bo popolnoma užival! Obisk zdravilišč lahko kombinirate s silvestrovanjem ali zimskimi počitnicami, odvisno od snega pa pride v poštev tudi smučanje. Vsekakor pa vas bo na vsaki destinaciji pričakal bogat program, zaradi katerega se boste zagotovo splačali sprehoditi po kraju, kjer ste nastanjeni. In ker gre za Srbijo, dobrega vzdušja in odlične lokalne gastronomije zagotovo ne bo manjkalo.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj odličnih destinacij za oddih in sprostitev v hladnejšem delu leta. Kam boste šli, je odvisno od vas in vrste dopusta, ki ga želite. Kamorkoli boste prispeli, vas čaka srbsko gostoljubje in toplina gostiteljev, ki svoje goste sprejmejo z nasmehom!

Sokobanja

Foto: Dragan Bosnić

Sokobanja je znana po zdravilnih lastnostih termomineralnih vrelcev. Zdravilni vrelci poleg zdravilnosti odpočijejo dušo in telo, pomladijo in sprostijo ter prispevajo k ohranjanju vitalnosti in dobrega razpoloženja. V Sokobanji je šest izvirov, katerih voda pomaga odpraviti številne zdravstvene težave in povrne telo v stanje popolnega zdravja.

Predvsem v zimskih mesecih lahko gostje uživajo v številnih ponudbah zdravilišč in wellness centrov, pa tudi na tradicionalen način, predvsem v starem kopališču, turški kopeli, ki izvira iz 15. stoletja in deluje še danes. Na voljo so tudi različni fitnes programi za tiste, ki imajo težave z odvečno težo ali preprosto želijo biti v dobri formi. Če vas zanima, kje bivati, Sokobanja ponuja veliko izbiro prenočišč ... od hotelov visokih kategorij do bolj intimnih zasebnih vil, hiš in počitniških apartmajev, za vse okuse in proračune.

Tudi gore, ki obkrožajo Sokobanjo, predstavljajo pravi izziv, tako za rekreativce kot profesionalne alpiniste. Ozren, Devica, Rtanj, Krstatac, Bukovik in Rožanj ponujajo neskončne možnosti za vse, ki si želijo bolj aktivnih počitnic. Za popolne jesenske počitnice moramo reči tudi nekaj o gastronomiji! V rapsodiji okusov lahko obiskovalci uživajo na vsakem koraku. Kakovost hrane izhaja iz sestavin, ki prihajajo v restavracije iz okoliških vasi Sokobanj in so večinoma pridelane v kmečkih gospodinjstvih na tradicionalen način.

Prolom Banja

Foto: Turistička organizacija Grada Niša

Prolom voda je vseprisotni zaklad Prolom toplic, ki so jo kot glavno posebnost dale gostom na voljo na vsakem koraku – ob obroku ali jutranji kavici, po priljubljeni torti, za kopanje v bazenih in kot posebno prednost hidroterapije. Privoščite svojim pljučem najčistejši gorski zrak, obogaten z gozdnato okolico ter obilico sonca in vitamina D.

Najmlajši člani družine lahko tečejo in skačejo na zunanjih ali notranjih igralih, s spa animatorji ali v zabaviščnem prostoru, odrasli pa se sproščajo. s svojim najljubšim wellness tretmajem. Posvetite se svojemu zdravju ali pa se preprosto sprostite ob kozarcu domačega vina ali domačega Prolom piva.

Kuršumlijska Banja

Foto: Turistička organizacija Grada Niša

To bo prva jesen, ki jo bodo v novih oblačilih Kuršumlijske toplice pričakale skupaj z gosti. Jesen je že začela barvati gozd s svojimi najlepšimi rjavimi odtenki, ki kot naravni amfiteater obdaja majhno ravnico Kuršumlijske banje, katere pokrajina je zares čarobna! Pravo bogastvo je, da lahko v tem okolju enako uživate iz svoje sobe, med dolgim ​​sprehodom ali plavanjem v odprtih in zaprtih bazenih s termalno vodo.

Najlepšo menjavo jeseni in zime boste opazovali kar tako, ob kopanju v topli vodi in vdihavanju čistega zraka! Wellness center, ki obsega približno 3.500 kvadratnih metrov, je najprostornejši wellness kompleks v celotni južni Srbiji in zagotavlja, da bo vsak hotelski gost našel najljubši kotiček za sprostitev in uživanje. Na vas je, da izberete svoj najljubši kraj, od koder želite vsrkati najboljše iz Kuršumlije Banje.

Lukovska Banja

Foto: Predrag Stanić

Lukovska Banja ima svoje čare tudi v obdobju, ki sledi. Trije hoteli, termalni bazeni in naravni inhalatorij so prve asociacije na najvišjo toplico v Srbiji. Lukovska banja, ki leži na vzhodnih pobočjih Kopaonika, je kraj, kjer jutranja svežina traja vse leto, okoliška narava pa se nekoliko prej prevzame v zimsko podobo. Vendar to ne pomeni, da je jeseni bivanje v Lukovski banji manj prijetno, nasprotno!

Termalna vodna para v bazenih in vrelcih doseže svoj vrhunec, kar je prava poslastica za pljuča in dihala. Hladneje ko je zunaj, večji užitek je plavanje v zunanjih bazenih, saj temperatura vode ne pade pod 33-35 ˚C. Kombinacija dolgih sprehodov v svežini gora ter dolgih masaž in tretmajev na osnovi termalne vode bo sprostila vsak živček in odpravila ves stres, ki se je nabral skozi leto. Izberite podaljšan vikend, teden, deset ali petnajst dni v eni od treh termalnih oaz ali pa združite lepote vseh treh skupaj... zagotovo vam ne bo žal!

Vrnjačka banja

Foto: Đorđe Petrović

V Vrnjački Banji bo med novoletnimi in božičnimi prazniki že tradicionalno organizirana prireditev Vrnjačka novoletna pravljica. Priljubljena promenada bo tudi letos okrašena, na njej pa ne bo manjkala niti velika novoletna jelka ter znameniti vrabček Gočko z Božičkovo kapo. Na tisoče prižganih lampijonov in okraskov ter čudovite novoletne hišice so znak, da se praznično razpoloženje začenja. Že tradicionalno se bodo na Trgu kulture zvrstili brezplačni glasbeni koncerti nekaterih največjih zvezd v regiji.

Vrnjačka Banja ponuja bogat večerni zabavni program v številnih kavarnah, restavracijah in hotelih. Če bo sneg, bodo gostje lahko smučali in sankali na planini Goč, ki je od Vrnjačke Banje oddaljena le 12 km. Po smučanju na Goči se je najbolje sprostiti v enem od številnih wellness in spa centrov, ki jih ponuja Vrnjačka Banja.

Na voljo so tudi notranji bazeni z mineralno vodo. Ta kombinacija dnevne in nočne aktivnosti je za mnoge privlačna in dobrodošla. Poleg velikega števila turističnih znamenitosti je tu tudi novo panoramsko kolo, najvišje na Balkanu, z zaprtimi kabinami, ki deluje tako pozimi kot poleti.

Loznica i Banja Koviljača

Foto: Turistička organizacija Loznice

Mesto Loznica za prihajajočo zimsko sezono načrtuje številne aktivnosti, dogodke in manifestacije z namenom obogatitve turistične ponudbe. Organizacija Zimskega festivala je predvidena od 22. decembra 2023 do 14. januarja 2024, ki vključuje koncerte, programe za otroke, drsališče, bazarje, prižig božičnega drevesca ... praznovanje Svetovnega dneva otroka 20. novembra, organizaciji Turistične patrulje 28. novembra . ter druge prireditve in manifestacije.

Nastanitvene zmogljivosti v hotelih in zasebnih namestitvenih objektih delujejo skozi vse leto in so pripravljene sprejeti goste, ki se odločijo preživeti letni dopust ali novoletne in božične praznike v Loznici.

Upamo, da ste po branju dobili željo po potovanju. Kajti le na potovanju se lahko dovolj spočiješ in sveže dočakaš novo leto!