Aktualno Promocijsko sporočilo

Napoved: 28. Slovenski oglaševalski festival

17. 3. 2019
Napoved: 28. Slovenski oglaševalski festival (foto: Promocijsko gradivo)
Promocijsko gradivo

Osrednji slovenski oglaševalski dogodek, Slovenski oglaševalski festival (SOF), bo s sloganom »Jaz sem medij, ti si medij, vsi smo medij!« letos potekal v hotelu Kempinski Palace Portorož 11. in 12. aprila.

SOF v sodelovanju z Mastercard® napoveduje neprecenljivo druženje na letos prvič, brezgotovinskem festivalu.

Mastercard® bo festivalsko prizorišče preobrazil v območje plačevanja s plačilnimi karticami, udeležencem festivala pa omogočil številne inovativne, adrenalinske, osvežilne in kreativne brezgotovinske ponudbe in doživetja. 

Dvodnevno festivalsko dogajanje bo v znamenju prenovljenega tekmovalnega programa in natečaja za Mlade kreativce, ki sprejema prijave do 25. marca, pestrega kongresnega programa in razgibanega družabnega programa, ki bo poskrbel za obilico možnosti za druženje in zabavo. 

PRELIMINARNI KONGRESNI PROGRAM ZA 28. SOF

Tekom dveh festivalskih dni bodo svoje zgodbe, znanje, ideje in izkušnje delili številni domači in mednarodni strokovnjaki, skupno okrog 40 govorcev iz Slovenije, Amerike, Nizozemske, Srbije, Španije in Velike Britanije.

Kongresni program letos, kot se za temo pritiče, še več prostora namenja vsebinam, ki se osredotočajo na medije, kot bo tudi okrogla miza Meje in odgovornosti aktivne uporabe družbenih in tradicionalnih medijev, ki jo bo vodil Peter Frankl.

Spremljajte spletno stran SOF, oglejte si preliminarni program ter ne zamudite najav govorcev in vsebin, ki še sledijo.

28. SOF v četrtek, 11. aprila ob 10.00 z resno ‘zajebancijo’, kot opisujeta delo na radiu, otvarjata Denis Avdić in Nik Goodman. Voditelj jutranjega programa in mednarodni svetovalec iz Velike Britanije, ki dela z medijskimi hišami in osebnostmi po vsem svetu, v Sloveniji pa ekskluzivno z Radiom 1 (Infonet Media), se bosta pogovarjala o tem, kako resen posel je zabava.

V Portorož prihaja Mark Adams, podpredsednik in vodja inovacij pri VICE, ki ga je Fortune opredelil kot »več milijard dolarjev težkega giganta na področju medijev za mlade« Fast Company ga opisuje kot »ulični CNN«, Forbes pa mu je podelil naziv »najinovativnejšega podjetja v medijskem svetu«.

The Guardian je Marku kot posamezniku, ki spreminja svet in pomaga pospeševati ekonomsko rast, podelil priznanje »Star of Tech City«, uvrščen je na seznam »Silicon Global 60 Tech Enterpreneurs«, Evening Standard ga je umestil na seznam »Most Influental Londoners«, The Sunday Times na »Top 500 people in Britain«, njegove dosežke pa je zaokrožila uvrstitev na »Debretts Top 10 Digital List«.

Mark bo predstavil kult ekstremnih inovacij, dramatičen in zmogljiv sistem, ki popelje razmišljanje o inovacijah na povsem novo, včasih celo zastrašujočo raven, ki podjetjem omogoča, da zelo hitro dosežejo skoraj vsak zastavljen cilj.

Na povabilo ustanovitelja Creative Mornings Ljubljana, Gregorja Žaklja, na SOF prihaja na Googlu najbolj iskani grafični oblikovalec v zgodovini, David Carson.

Svetovno združenje za oblikovanje AIGA je zapisalo, da je Carson spremenil grafično oblikovanje v kulturno silo in medij z lastno obliko in smerjo, Apple ga je označil kot “pionirja z močnim vplivom”, Creative Review ga je poimenoval “umetniški direktor tega obdobja”, Steven Heller iz New York Timesa je dejal, da je David “pomembno vplival na generacijo, ki je sprejela tipografijo kot ekspresivni medij”, Newsweek pa je o njem zapisal, da je “spremenil javno podobo grafičnega oblikovanja”.

Kako prepričati najbolj skeptične in cinične potrošnike v zgodovini, ki so bili nagovorjeni, navdušeni in zavedeni že na vse mogoče načine?

O marketinških in oglaševalskih izzivih v današnjem času, ko so potrošniki bolj premišljeni in informirani kot kadarkoli doslej, bomo prisluhnili Stephenu Croncoti, vodji marketinga in komunikacij ter izvršnemu kreativnemu direktorju z bogatimi mednarodnimi izkušnjami vodenja priljubljenih blagovnih znamk.

Stephen je nazadnje vodil marketing za blagovno znamko Versace v Milanu, kar mu je prineslo tudi uvrstitev na ‘DNR’s Power 100 list’, seznam stotih najvplivnejših posameznikov v moški modni industriji.

Glavna urednica Marketing magazina Simona Kruhar Gaberšček bo predstavila pregled največkrat nagrajenih kreativnih del ustvarjalcev iz nekdanje Jugoslavije, ki jih je izluščil že četrti B-report, ki so ga pripravili na Marketing magazinu.

Drago Mlakar, kreativni direktor pri Pristopu, soustvarja slovensko oglaševalsko okolje že dobrih 12 let. Na SOF-u bo tokrat spregovoril o paradoksu, da tisti, ki delajo jajca, teh nimajo, in tisti, ki jajca imajo, teh ne delajo.

Faris in Rosie Yakob sta soustanovitelja nomadske kreativne svetovalne agencije Genius Steals, ki je zgrajena na prepričanju, da ideje slonijo na novih kombinacijah, zaradi dela z blagovnimi znamkami, agencijami in startupi pa potujeta po vsem svetu. Revija Fast Company je Farisa uvrstila med deset MadMen-ov današnjega časa.

The Planning Survey, vodilna raziskava uporabnikov načrtovalne programske opreme, ga je razglasila za enega izmed najbolj cenjenih načrtovalcev na svetu. Rosie je svojo karierno pot pričela z delom ob boku velikanov hip hop industrije, Jay-Zijem in Steve Stoutom, v njunem podjetju za znamčenje. S strastjo sodeluje pri razvoju industrije, delovala pa je že kot članica žirije pri Jay Chiat Social Media nagradah, poučevala na Miami Ad School in predavala na konferencah po vsem svetu.

Na SOF-u bosta Faris in Rosie delila svoj edinstven vpogled v trende in sile, ki vplivajo na potrošnike in blagovne znamke ter pogled na srednjo pot med odzivanjem agencij na potrebe naročnikov in tem, koliko so naročniki pripravljeni plačati za njihove storitve.

Simon Wilkinson je umetnik in kurator, ki deluje na področjih igričarstva oziroma »gaminga«, navidezne resničnosti, umetne inteligence, obogatene resničnosti, elektronske glasbe ter na področju predstavitev v živo in na spletu. Razstavljal je v muzejih kot je Tate Modern, samo v zadnjih treh letih pa s svojimi deli obiskal kar 6 kontinentov in 25 držav.

Cineuropa Magazine je Simona označil kot »eno izmed najbolj vidnih evropskih imen na področju navidezne resničnosti«. Simon bo govoril tudi o tem, kako igričastvo osrečuje posameznika in mu daje občutek izpopolnjenosti ter kako so tovrstne igre dobre za širšo družbo.

Govorniškemu odru se bosta pridružila še Felix Baumgartner, pilot in rekorder v esktremnem padalstvu in igralec, scenarist, producent in režiser Dragan Bjelogrlić.

Pestro dogajanje napoveduje tudi vzporedni oder:

Kaj z buzzwordi kot so big data, machine learning, marketing automation, growth hacking in digitalna transformacija, bo predstavil Sašo Palčič iz agencije Madwise.

O tem kako implementirati agilne marketinške pristope, opolnomočiti svoje ekipe in ustvarjati izdelke in storitve z dejansko vrednostjo za končne uporabnike, bosta govorila Daniela Bervar Kotolenko in Enej Gradišek iz Corpo Huba.

Predsednik IAB Slovenija Zoran Savin in Alen Šabanović iz Ipsosa bosta podala pregled novih usmeritev pri merjenju vidljivosti na mobilnih platformah in poskusila odgovoriti na vprašanje kako lahko izmerimo vidljivost s pomočjo osnovnih parametrov merjenja in domače kmečke pameti.

Guillaume Collinet in Raquel Rosa iz Pointbleu Design bosta predstavila, kako ponotranjiti vplivne trende in jih prilagoditi tudi v praksi ter kako lahko trendi spodbudijo inovativne ideje.

Simona Lobnik Ambrožič in Igor Ambrožič iz agencije EVRA, specialista konzaltinga za vodenje skupinskih psihodinamičnih delovnih procesov, pripravljata delavnico na temo psihodinamike v komunikaciji delovnih timov.
Kako doseči radiofoničnost radijskega oglasa in kaj to sploh je, bosta pojasnili kreativni sili Radia Študent, Žiga Rus in Zala Simčič.

Andraž Zorko iz Valicona pa bo prestavil Raziskavo branosti in bralcev (RBB), primer učinkovitosti oglaševanja v sodelovanju z medijskimi hišami, ki v svojo ponudbo vključujejo tudi tiskane medije.

Uspeli pa smo izvedeti tudi nekaj več o družabnem programu, ki ga bo v četrtek v sodelovanju z Europlakatom popestrila Big Foot Mama, v petek pa s pomočjo POP TV audio-vizualni Dj SET Sladica.

RAZPIS NATEČAJA ZA IZBOR MLADIH KREATIVCEV 2019 JE TU!

Mladi, drzni in kreativni, mlajši od 30 let (rojeni po 22. juniju 1988), imajo do 25. marca oziroma zapolnitve omejenega števila mest, možnost svoj talent preizkusiti na že tradicionalnem natečaju za Mlade kreativce 2019. Celoten proces ustvarjanja rešitev bo potekal v času in na lokaciji festivala, prijavljeni udeleženci pa bodo imeli 24 ur časa, da s konceptom integrirane digitalne kampanje odgovorijo na razpisani brief in pokažejo, kako lahko moč digitalne tehnologije oziroma tehnološke evolucije kreativno nagovori cilje briefa. Najboljši pa bodo svoje rešitve nato predstavili na odru pred žirijo in slušatelji.

Zmagovalca natečaja bosta odpotovala na festival Cannes Lions 2019, kjer se bosta v konkurenci celega sveta udeležila tekmovanja »Young Cannes Lions« v kategoriji »Digital«. Naročnik in izvajalec tekmovanja, Slovenska oglaševalska zbornica, bo skupaj s partnerjem, podjetjem NLB, zmagovalnemu paru krila stroške prijavnine na tekmovanje v Cannesu, NLB pa bo poskrbel tudi za žepnini v skupni višini 1.000 EUR (brez DDV). Za pot v Cannes bosta zmagovalca dobila v brezplačno uporabo osebni avtomobil, novi Renault Kadjar, nočitev v Cannesu pa bo omogočil Collegium Mondial Travel. Drugo in tretje uvrščeni tekmovalci se bodo lahko brezplačno udeležili 29. SOF-a.

Zmagovalni par bo razglašen na Zlati noči, zaključni prireditvi s podelitvijo nagrad, 12. aprila 2019. Zlata noč bo razkrila tudi prejemnike prestižnih srebrnih, zlatih in velikih trofej SOF v tekmovalnih sekcijah KAJ in ZAKAJ. Podelili bomo prestižni nagradi za oglaševalsko osebnost in oglaševalca leta 2018. Vrhunec večera pa bo razglasitev znamke leta 2019, agencije leta 2019 in nove nagrade SOF SOF-a.

KLJUČNI DATUMI

28. SOF bo 11. in 12. aprila 2019 v hotelu Kempinski Palace Portorož.
Rok za prijavo na Natečaj za Mlade kreativce: 25. MAREC 2019
Javna objave del v ožjem izboru: NA FESTIVALU
Slavnostna podelitev nagrad: 12. APRIL 2019

V prihajajoči številki revije (št. 5) Cosmopolitan Slovenija bomo objavili tudi intervju s SOF govorko Rosie Yakob.