Aktualno Promocijsko sporočilo

Najboljši božični sejem 2022 je v Budimpešti

5. 12. 2022

European Best Destination, najbolj obiskan turistični portal v Evropi, ki sodeluje z več kot 300 turističnimi organizacijami, je razglasil Budimpešto za najboljšo božično destinacijo v Evropi v letu 2022. Glavni razlog, da je ta naziv prejela Budimpešta, je tamkajšnji božični sejem, ki so ga letos odprli 18. novembra in bo trajal vse do 1. januarja 2023.

Budimpešta je ena izmed bolj priljubljenih destinacij med turisti, še posebej čarobna pa postane v prazničnem času, ko se celotno mesto spremeni v zimsko pravljico. Takrat skoraj ni turistične agencije, ki ne bi ponujala aranžmajev za obisk adventne Budimpešte.

Slogan letošnjega božičnega sejma je "V ljubezni in varnosti". S tem sloganom se odpre božično praznovanje pred baziliko svetega Štefana. Gre za najbolj priljubljen budimpeški božični sejem, kjer več kot 100 obrtnikov in gastronomskih ponudnikov na tradicionalnih stojnicah ponuja priljubljene madžarske jedi, okraske in ročne izdelke ter številna izvirna darila. Tudi drugi božični sejem se nahaja v središču Budimpešte, na trgu Verešsmarty.

Skoraj dva meseca se po vsej Budimpešti vije vonj po medenjakih, tradicionalnih sladicah, imenovanih kurtoš, pečenem kostanju, makovem zavitku ter priljubljenem kuhanem vinu, s katerim se lahko pogrejete v mrzlih dneh. Vrhunec večera predstavlja poseben „light show“, ki ga projicirajo na pročelje bazilike svetega Štefana. Letos je vse mesto okrašeno z več kot sto tisoč lučkami. Organizatorji pričakujejo veliko turistov, ki jih bo pritegnil tudi bogat spremljevalni program s številnimi koncerti in predstavami na prostem.

Odprta bodo tudi številna drsališča po celotni Budimpešti. Najbolj znano drsališče je tisto v Varošligetu, ki se nahaja ob vznožju velikega baročnega gradu Vajdahunjad, ki velja za največjega v Evropi. Že samo drsanje pod zvezdami je nepozabno doživetje, za piko na i pa se lahko odpravite še na sprehod po gradu.

V nedavno prenovljeni operni hiši v Budimpešti lahko uživate ob legendarnem Hrestaču, ki bo zagotovo še okrepil božično vzdušje. Ker Budimpešta leži na 1.500 termalnih vrelcih, je najboljši način, da preženete mraz, ta, da se pogrejete v termalnih kopelih v termah Gelert, Sechenyi ali Rudas.

Za še več informacij pobrskaj TU.