Si želiš na prvomajski oddih v dvoje? Izvoli SEZNAM najbolj romantičnih italijanskih destinacij

22. 4. 2024
Si želiš na prvomajski oddih v dvoje? Izvoli SEZNAM najbolj romantičnih italijanskih destinacij (foto: Profimedia)
Profimedia

Z zgodovino in kulturo bogata mesta, sanjske plaže in božanska kulinarika privabljajo popotnike vseh vrst: avanturiste, družine, obiskovalce v zrelih letih, mlade ljudi, željne zabave, sploh pa zaljubljence.

Tudi po zaslugi družbenih omrežij, ki Italijo postavljajo na piedestal kot eno najbolj poetičnih, hedonističnih in romantičnih svetovnih destinacij, in serij, kot je Beli Lotos, naša zahodna soseda, že prej izjemno priljubljena med turisti, doživlja pravi turistični bum. Njena z zgodovino in kulturo bogata mesta, sanjske plaže in božanska kulinarika privabljajo popotnike vseh vrst: avanturiste, družine, obiskovalce v zrelih letih, mlade, željne zabave, sploh pa zaljubljence.

Ne spreglej:

Vsesplošno navdušenje nad Italijo ima sicer za posledico to, da so njene najbolj obiskane destinacije na vrhuncu sezone videti malo drugače kot na družbenih omrežjih in v vaših priljubljenih filmih in serijah.

A vseeno naj vas to ne odvrne od tega, da bi v Italiji načrtovali svoj naslednji romantični oddih: z razlogom ji pravijo tudi dežela ljubezni, prav v vsakem kraju, pa naj bo še tako oblegan, pa je mogoče najti skrite kotičke, kjer boste v miru uživali v družbi svoje drage ali dragega in aperol spritzu ali dveh. Tokrat se zahvalimo spletnemu mestu Metropolitan.si, ki je na kup spravil najbolj romantična mesta pri sosedih.

Na turističnih blogih in spletnih straneh se kot najbolj romantična mesta v Italiji najpogosteje znajdejo naslednja:

Firence

V srcu priljubljene pokrajine Toskana ležijo Firence, šarmantno mesto, ki velja za popolno kombinacijo sproščenega toskanskega načina življenja in arhitekturnega bogastva. Ko boste obkljukali vse znamenitosti, kot sta firenška stolnica in kultna galerija Uffizi, se z roko v roki sprehodite po uličicah strogega centra, se fotografirajte na srednjeveškem starem mostu (Ponte Vecchio) ter si privoščite kozarec chiantija in večerjo.

Firence.

Firence.

Profimedia

Benetke

Da Benetke s svojimi slovitimi kanali, starodavnimi mostovi, gondolami in skritimi trg veljajo za eno najbolj romantičnih mest na svetu, najbrž ni treba posebej poudarjati. Romantične pa so tudi zaradi svoje bogate kulturne dediščine in zgodovine. Sprehod po ozkih ulicah, obkroženih z zgodovinskimi zgradbami in umetnostjo, po katerih so (tudi v zaljubljenem objemu) skozi stoletja hodila tudi številna znana imena, je svojevrstno doživetje.

Poleg tega ponujajo obilo priložnosti za romantično večerjo ob svečah v tradicionalnih restavracijah z razgledom na kanale ali na slikovitih trgih. Mesto obenem pogosto gosti različne kulturne dogodke, kot so gledališke predstave, koncerti in razstave, na katerih lahko preživite nepozabne skupne trenutke.

Benetke imajo bogato kulturno dediščino in zgodovino.

Benetke imajo bogato kulturno dediščino in zgodovino.

Profimedia

Capri

Capri s svojo slikovito obalo in bogato turistično ponudbo spada med najlepše italijanske otoke, nekateri pa mu pravijo tudi otok ljubezni. Znan je tudi po skalnih formacijah, imenovanih Faraglioni. Legenda pravi, da bodo pari, ki se poljubijo med vožnjo pod najnižjim skalnim stolpom, imenovanim Faraglione di Mezzo, ostali skupaj za vedno.

To romantično prepričanje je že tako impresivnim skalnim formacijam vdahnilo poseben čar, zato je vožnja mimo Faraglionov ena večjih atrakcij za zaljubljene obiskovalce otoka. Pari z vsega sveta tako obiskujejo Capri tudi zato, da bi doživeli ta čarobni trenutek in zapečatili svojo ljubezen.

Idilični Capri.

Idilični Capri.

Profimedia

Rim

Italijanska prestolnica Rim je prostrano igrišče, na katerem bodo na svoj račun prišli vsi ljubitelji zgodovine, kulture, kulinarike, mode in zabave. Priložnosti za aktivnosti v dvoje je v Rimu obilo: sprehod po Španskih stopnicah, od koder bosta imela razgled na panoramo mesta, metanje kovancev v slavni vodnjak Trevi, pohajkovanje po čudovitem parku Vila Borghese, obisk Vatikana, Koloseja ali kakšne umetniške galerije, ki jih po mestu mrgoli, podelita si lahko krožnik špagetov v kateri od tipičnih italijanskih tratorij ali se celo odpravita na kuharski tečaj, kjer se bosta naučila izdelovati testenine. Proti večeru pa poiščita kakšen skrit lokal s teraso, kjer bosta ob pijači in prigrizkih opazovala, kako se po mestu prižigajo luči.

Trastevere v Rimu, kjer si privoščita okusen obrok.

Trastevere v Rimu, kjer si privoščita okusen obrok.

Profimedia

Positano

Značilna panorama Positana s čudovitimi barvastimi hiškami, ozkimi, vzpenjajočimi se ulicami in sinje modrim morjem je idealna kulisa za romantičen zmenek, za katerega pa boste morali seči malo globlje v žep, saj so cene najboljših hotelov in restavracij v Positanu, od koder si lahko obetate zgoraj omenjeni razgled, pričakovano zasoljene.

Poznavalci sicer pravijo, da je najboljši čas za obisk Positana tik pred poletno sezono, torej v aprilu in maju, kar pomeni, da imate ta hip idealno priložnost za načrtovanje obiska.

Profimedia

Vir: Metropolitan.si

Morda te zanima še: Recept: Luka Jezeršek razkril, kako doma pripravi POPOLN hrustljav krompirček

Preberi tudi: Najbolj okusen RECEPT za kremno špargljevo juho, ki ga boš zagotovo pripravila več kot enkrat