Potrebuješ oddih? To je pet najlepših evropskih mest, ki so popolna za kratek izlet

31. 3. 2024
Potrebuješ oddih? To je pet najlepših evropskih mest, ki so popolna za kratek izlet (foto: profimedia)
profimedia

Mesto številka 2 te bo prav zagotovo navdušilo! 😍

Privlačnost prekrasnih počitnic je nesporna. To je priložnost, da se potopiš v drugačno kulturo in srkaš kavo ali koktajl na zgodovinskih, s soncem obsijanih trgih. Najboljše od vsega pa je, da ni nujno, da kratek oddih ob koncu tedna pomeni tvoj finančni bankrot. Spletni portal Which? je primerjal letno povprečno ceno povratnega leta in bivanja v hotelu za dve nočitvi za mestne destinacije, ki so med turisti najbolj priljubljene.

Od degustacije vin v Franciji do uživanja na soncu skozi vse leto v podcenjenem sredozemskem dragulju, razkrivamo pet najcenejših evropskih mest za kratek oddih v letu 2024:

1. Krakov, Poljska

Najcenejše in najboljše po mnenju obiskovalcev – drugo največje mesto na Poljskem je v nedavni raziskavi najboljših evropskih počitniških mest zasedlo skupno prvo mesto (z Valencio). Raziskovanje očarljivega srednjeveškega starega mestnega jedra te ne bo stalo veliko, videla pa boš veliko cerkva in veličastnih palač ter največjo evropsko tržnico.

Nad gradom se dvigajo utrjeni stolpi kraljevega gradu Wawel, kjer so kronali poljske kralje in kraljice. V notranjosti boš našla originalne renesančne freske, pozlačeno pohištvo in poljske kronske dragulje. Če postaneš lačna, obrok s tremi hodi za dve osebi s steklenico vina stane približno 73 evrov. Povprečna letalska karta je 120 evrov, cena hotela pa 76 evrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kraków | Cracow 🇵🇱 Poland (@visitkrakow)

2. Bordeaux, Francija

Morda je mesto znano po svojih vinih (ki jih je mogoče dobiti po nizkih cenah v ljubkih kavarnah), vendar ima to živahno pristaniško mesto veliko stvari, ki ne vključujejo mačka. Veličastni neoklasični trgi in elegantne avenije starega središča – Unescove svetovne dediščine – so polne več kot 300 zaščitenih stavb. Zlati trikotnik se nahaja v njegovem središču, kjer boš našla elegantne kavarne in luksuzne butike. Ne spreglej katedrale Saint-Andre s samostoječim zvonikom in gotskim kraljevim vhodom. Po drugi strani pa je rečna esplanada – obala s palačami iz 18. stoletja in bujnimi javnimi vrtovi – ena najlepših promenad v Evropi.

Ni presenetljivo, da je bil Bordeaux nagrajen s petimi zvezdicami za svojo hrano in pijačo, nočitev v hotelu s tremi ali štirimi zvezdicami pa v povprečju stane le 96 evrov – manj kot polovico cene v Parizu. Ne zamudi ultramodernega muzeja Cité du Vin, katerega interaktivne razstave pokrivajo 2000 let lokalnega vinarstva. Tvoja vstopnica za 22 € vključuje brezplačen kozarec vina v baru na strehi. Povprečna letalska karta je 115 evrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sti Fotia (@stifotia)

3. Praga, Češka

Neštete ulice češke prestolnice, znane kot "mesto stotih stolpov", so polne dobro ohranjenih stavb in barvite baročne arhitekture. Sprehodi se ob reki Vltavi, ki jo prečka vrsta mostov – vključno s slavnim Karlovim mostom s svojimi kipi. Na levem bregu dominira mogočni praški grad, ki je bil več kot 1000 let sedež češke vlade. Vijugasti obokani strop Vladislavove dvorane in gotske katedrale sv. Vida bo občudovanja vreden.

Praga morda ni skromna destinacija, kot je bila nekoč, a restavracije so še vedno precej poceni. Uživaj v lokalnih klasikah (kot sta golaž in šnicel) s kozarcem češkega piva. Ne zamudi parade mehanskih figur na astronomski uri stare mestne hiše – najstarejši še delujoči. Povprečna letalska karta te bo stala 140 evrov, hotelska pa 96 evrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prague 🇨🇿 Travel | Hotels | Food | Tips (@praguetravelers)

4. Budimpešta, Madžarska

Madžarska prestolnica sta dve mesti za ceno enega: Budim - srednjeveška citadela na hribu in Pešta - sodobnejša stran, ustvarjena za imperialno dobo. Ločena z Donavo sta se leta 1873 združila in postala glavno mesto Avstro-Ogrske.

Če si razpoložena za obisk toplic, je Budimpešta pravo mesto zate. Széchenyi je eden največjih spa kompleksov v Evropi in preden uživaš v sproščujoči masaži, se lahko potopiš v kar 16 bazenov – vsak je ogret na drugačno temperaturo.  Povprečna letalska karta je 150 evrov, hotelska pa 100 evrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Budapest , Hungary (@budapest_hungary)

5. Valletta, Malta

Obzidana prestolnica Malte ne leži le na hribovitem polotoku med dvema najlepšima naravnima pristaniščema v Sredozemlju, ampak tudi uživa več kot 300 sončnih dni na leto. Njeno omrežje ozkih, dobro ohranjenih tlakovanih ulic – obdanih z očarljivimi trgovinami in kavarnami – je zelo prehodno in enostavno za navigacijo. Če si želiš ogledati glavne znamenitosti Vallette, se odpravi na 1 km dolg sprehod po Ulici republike.

Katedrale sv. Janeza – s svojimi razkošnimi freskami in pozlačeno baročno notranjostjo – ne smeš zamuditi. Caravaggieva brutalna upodobitev obglavljenja Janeza Krstnika, največja od vseh njegovih slik, visi v oratoriju. Hoteli stanejo 85 € na noč in ulična hrana v Valletti ti bo pomagala obdržati stroške pod nadzorom. Okusne lokalne jedi, kot so zajčja enolončnica, sveža mečarica in pecivo, polnjeno z grahom, lahko uživaš v mestnih stranskih ulicah – gurmanski sprehod je najboljši način, da jih doživiš.

Ne zamudi križarjenja po velikem pristanišču s tradicionalnim lesenim vodnim taksijem in uživaj v utrdbah Vallette z drugačne perspektive. Povprečna letalska karta je 160 evrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @giannis_bek1

Preberi še: Saj ne moreš verjeti! Mislila je, da ji je partner nezvest, nato pa je izvedela nekaj še hujšega

Te morda zanima tudi: "Kako je to mogoče? Vsakič, ko se zaljubim v žensko, se mi zgodi ..." (klic na pomoč Celjana)

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ