DZZŽ LJ z odločnim NE cirkusom z divjimi živalmi

21. 9. 2012
DZZŽ LJ z odločnim NE cirkusom z divjimi živalmi (foto: shutterstock)
shutterstock

Prostovoljce Društva za zaščito živali Ljubljana je močno vznemiril aktualni obisk italijanskega cirkusa Mundial v katerem nastopajo tudi divje živali, zato prek medijev pozivajo vse, ki živalim privoščijo dostojno življenje, da se poučijo o tem, kakšno je življenje divjih živali v cirkusih, in da se predstav omenjenega cirkusa ne udeležijo.

Vsak posameznik lahko pomaga tudi tako, da na občino naslovi poziv za prepoved gostovanj cirkusov z divjimi živalmi na njenem območju.

Na kruto življenje živali v cirkusih so v društvu pred časom že opozarjali in se ob tem spomnili na države, ki so že prepovedale nastope cirkusov s prostoživečih živalmi. Med njimi je sosednja Avstrija, v Italiji in na Hrvaškem pa so nastopi cirkusov s prostoživečimi živalmi prepovedani v kar nekaj občinah. V svetovnem merilu je največji korak naprej naredila Bolivija, ki je prepovedala nastope vseh cirkusov, v katerih nastopajo prostoživeče in udomačene živali.

Sprejeti ukrepi so posledica zavedanja, da so živali v cirkusih dnevno ustrahovane, mučene in psihofizično zlorabljene. Četudi ne moremo vedeti, ali so zares neprestano izpostavljene naporni in agresivni dresuri, gre za sicer prostoživeče živali, ki so v cirkusu prisiljene v nenaravna vedenja, živijo na silno omejenem prostoru, so neprestano na poti in nimajo možnosti za vzpostavljanje stikov z ostalimi predstavniki svoje vrste.

Divja žival v cirkuški areni in zakulisju nima možnosti za dostojno življenje, zato je podpora vsakega cirkusa, ki služi na račun ukročenih živali, podpora njihove zlorabe.

V društvu verjamejo, da je v Sloveniji veliko posameznikov, ki se že zavedajo cene, ki jo za uro zabave v cirkusu plača žival, zato pozivajo vse, da se tovrstnih predstav ne udeležijo in da na svojo občino naslovijo poziv za prepoved gostovanja cirkusov z divjimi živalmi.

V društvu se zavedajo, da živalim ni treba trpeti zato, da bi se ljudje zabavali ali služili na njihov račun. Prav zato je namen oktobrske jubilejne akcije zbiranja papirja po finančni plati omogočiti projekt 'Vem, zakaj ne grem v cirkus', katerega jedro je prav informiranje javnosti o življenju cirkuških živali, s poudarkom na ozaveščanju otrok in mladostnikov.

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec