Brutalno ISKRENA izpoved Slovenke: "Ženstvenost sem potlačila tako globoko, da je nisem znala več izraziti"

Tole 👇 te bo pretreslo in navdihnilo hkrati! 

Brutalno ISKRENA izpoved Slovenke: "Ženstvenost sem potlačila tako globoko, da je nisem znala več izraziti" (foto: https://www.instagram.com/inbedwithklara/) https://www.instagram.com/inbedwithklara/
6. 6. 2019

Slovenska podjetnica in lastnica kozmetične znamke Skinfairy Tale, Katarina Fajfar, je iskreno spregovorila o temnih plateh lepotnih popravkov.

Skupaj s Klaro, ki jo zagotovo poznaš po fantastičnem Instagram profilu "In bed with Klara", sta pripravili serijo fotografij in noro iskren zapis o Katarinini izkušnji, ki nikakor ni bila lahka. Delček tega izjemno poučnega zapisa si lahko prebereš tudi spodaj 👇:

"JAZ PROTI SEBI.

Najhujša oblika spopada, a vseeno ga ženske še kako rade bijemo.

“Ti nimaš prsi?”
“Saj si čisto ploh!”
“Ja kok si pa stara, da še nič ne poganja?”
“Nisi lepa!”
“Noben tip te ne bo hotel!”

In še in še hudih besed, ki so pustile sledi na meni in v meni. Kaj kmalu sem zaradi teh opazk svojo ženstvenost, ki je bila še v fazi razvoja, potlačila tako globoko, da je enostavno nisem znala več začutit in izrazit.

Pri 21 letih sem se odločila za povečanje prsi, ki je moje življenje spremenilo. Nekaj mesecev po vstavitvi implantatov se je moje življenje začelo rušiti.

Moje telo, se je začelo obnašati popolnoma drugače. Nisem se več znašla v njem, postala sva sovražnika. Karkoli sem naredila, karkoli sem pojedla, vse me je naredilo še bolj bolno."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

JAZ PROTI SEBI. Najhujša oblika spopada a vseeno ga ženske še kako rade bijemo. “Ti nimaš prsi?” “Saj si čisto ploh!” “Ja kok si pa stara, da še nič ne poganja?” “Nisi lepa!” “Noben tip te ne bo hotel!” In še in še hudih besed, ki so pustile sledi na meni in v meni. Kaj kmalu sem zaradi teh opazk svojo ženstvenost, ki je bila še v fazi razvoja, potlačila tako globoko, da je enostavno nisem znala več začutit in izrazit… Pri 21 letih sem se odločila za povečanje prsi,ki je moje življenje spremenilo... Nekaj mesecev po vstavitvi implantatov se je moje življenje začelo rušiti. Moje telo, se je začelo obnašati popolnoma drugače. Nisem se več znašla v njem, postala sva sovražnika. Karkoli sem naredila, kar koli sem pojedla, vse me je naredilo še bolj bolno. Naivnost in upanje, da bom postala bolj ženstvena, bolj željena z večjo “kosarico” je bila moja največja želja kot dekle in najhujša mora ženske...Kot 21 letnica, polna strahov, nizke samozavesti, nisem prenesla pogleda na svoje majhne oz. nične prsi. Nisem jih znala imeti rada. Ne njih, ne sebe. Plačala sem ceno “ženstvenosti” h kateri sem tako strmela. Zdravnica, ki je tudi sama bila bitko z BII ali #breastimplantillness mi je omenila, da gre lahko tudi pri meni za to bolezen, ki je v vedno večjem porastu. Odločitev je padla, niti za trenutek nisem odlašala in končno odstranila toksične vrečke, ki so me ubijale! Ponovno sem se rodila. Na prsih mi ne leži več strah in slaba vest, za odločitev pred 10 leti. Sprejela sem jo po želji, da bi se počutila izpopolnjeno in ženstveno, pa se šele sedaj po 10 letih počutim tako! Moja pot do ozdravitve in celjenja brazgotin v telesu, ki so nastala v preteklih letih ni moč kar izbrisati, imam pa jih moč sprejeti in si pustiti čas, da se vse postavi na svoje mesto. Nobena magicna operacija, dieta in shujsevna tableta ne more resiti obcutkov, ki jih gojimo do sebe. Dejanja, ki jih delamo, ker se ne čutimo “dovolj dobri”, na dolgi rok ne rešijo ničesar. Kaj boš danes drugace storil ti, da bos korak blizje sprejemanju sebe? - @_skinfairytale_ @fajfarkatarina

A post shared by Klara (@inbedwithklara) on

Slovenke se največkrat odločijo prav za operacijo povečanja prsi, kljub temu pa tema še vedno tabu, še posebej, ko gre kaj narobe.

Veliko se jih za estetski poseg odloči prav zaradi nezadovoljstva s svojim telesom, pritiskov družbe ali partnerja. Menijo, da bodo tako bolj ženstvene, lepše, privlačnejše, a Katarina je o tem povedala tole 👇:

"Naivnost in upanje, da bom postala bolj ženstvena, bolj željena z večjo “košarico”, je bila moja največja želja kot dekle in najhujša mora ženske. Kot 21- letnica polna strahov in nizke samozavesti nisem prenesla pogleda na svoje majhne oz. nične prsi.

Nisem jih znala imeti rada. Ne njih, ne sebe. Plačala sem ceno “ženstvenosti”, h kateri sem tako strmela.

Zdravnica, ki je tudi sama bila bitko z "BII" oz. Breast Implant Illness (bolezen prsnih vsadkov), mi je omenila, da gre lahko tudi pri meni za to bolezen, ki je v vedno večjem porastu."

V Ameriki je do leta 2018 bilo znanih 50.000 primerov žensk, ki so se po odločitvi za vsadke soočale s to boleznijo. Žal točnih številk za Slovenijo ni bilo mogoče najti. Svetovna zdravstvena organizacija pa poudarja, da ta problem jemljejo zelo resno in mu posvečajo veliko pozornosti. Upajmo, da je temu res tako!

Mnoge ženske se po letih trpljenja odločijo za odstranitev vsadkov, in to je storila tudi Katarina:

"Odločitev je padla, niti za trenutek nisem odlašala in končno odstranila toksične vrečke, ki so me ubijale! Ponovno sem se rodila. Na prsih mi ne leži več strah in slaba vest za odločitev pred 10 leti.

Sprejela sem jo po želji, da bi se počutila izpopolnjeno in ženstveno, pa se šele sedaj po 10 letih počutim tako!

Moje poti do ozdravitve in celjenja brazgotin v telesu, ki so nastale v preteklih letih, ni moč kar izbrisati, imam pa jih moč sprejeti in si pustiti čas, da se vse postavi na svoje mesto.

Nobena magična operacija, dieta in shujševalna tableta ne more rešiti občutkov, ki jih gojimo do sebe. Dejanja, ki jih delamo, ker se ne čutimo “dovolj dobri” na dolgi rok ne rešijo ničesar."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ženske bolj kot moški, smo kompleksna bitja in hitro ponotranjimo besede in opazke drugih ljudi. Ne zavedamo se, kako opazne sledi pustijo na nas! Mamice, povejte svojim hčerkam kako čudovite, popolne in unikatne so. Sedaj, ko sem mamica skoraj šestletnici, se zavedam svoje naloge in vloge. Kako velika in pomembna je… Vsak dan se naučim nekaj novega, ob njej rastem tudi sama. Želim si biti ob njej oseba, katero sem potrebovala v otroštvu sama. Mala mi je pokazala kako močna pravzaprav zmorem bit. Skozi to vlogo, se je začela krepiti tudi moja samozavest. Kljub zdravstvenim težavam, sem imela velik razlog za življenje-NJO. Tudi ona je imela zdravatvene težave in sicer z vnetji kože, ki se po vseh možnih poskusih niso izboljšala. Tako me je pot vodila do izdelave naravne kozmetike @_skinfairytale_ ‍️. Kozmetike, ki ne bi bila oporečna na noben način. V prvi vrsti, so bili izdelki zanjo, zato mi je bilo pomembno katere sestavine vsebujejo, nisem se sprijaznila s povprečnim. In tako so nastali izdelki za nego dojenčka, za občutljivo kožo, dermatitis…Preden sem odprla svoje podjetje sem delala v vrtcu. A nisem več “rasla”, zato je bila odločitev za odprtje podjetja popolna, kljub temu, a brez skrbi, da ao ss vseeno zopet našli ljudje, ki so mi šepetali na vest, da nisem sposobna voditi podjetje, da vsak drugi že dela kreme, naj se držim obstoječe službe. Tokrat se nisem udala!! In za spremembo poslušala sebe. Postavila sem se zase in dokazala, da je ni meje, če le zadosti verjamemo vase in v to kar počnemo. Srečna sem in ponosna, da lahko z izkušnjami, ki sem si jih pridobila tekom reševanja sebe, pomagam tudi drugim. Vsaka preizkušnja v življenju nam je namenjena, mogoče je takrat, ko se z njo soočamo ne razumemo, a slej ko prej se pokaže njen velik pomen in vaša velika vloga. Zato glavo pokonci in sledit svojim občutkom - @_skinfairytale_ @fajfarkatarina

A post shared by Klara (@inbedwithklara) on

Katarina, ki je sama tudi mama, je opozorila tudi na to, kako pomembna je vloga matere pri kreiranju otrokove samozavesti, še posebej pri deklicah. 

"Ženske, bolj kot moški, smo kompleksna bitja in hitro ponotranjimo besede in opazke drugih ljudi. Ne zavedamo se, kako opazne sledi pustijo na nas! 

Mamice, povejte svojim hčerkam kako čudovite, popolne in unikatne so. Sedaj, ko sem mamica skoraj šestletnici, se zavedam svoje naloge in vloge. Kako velika in pomembna je!"

Bravo, Katarina! 👏 In hvala za ta odličen zapis. ❤️

Katarini lahko na Instagramu slediš TUKAJ, nikar pa ne pozabi spremljati profila In bed with Klara za še več navdihujočih zgodb! 

Pripravila: Nina Skok

Fotografije: GIPHY, In bed with Klara

Preberi še: Luka Dončić in Anamaria Goltes sta trenutno na SANJSKIH počitnicah (in našli smo fotke)

Priporočamo tudi: Lea Filipovič (Lepa afna): PRVIČ spregovorila o OSEBNI stiski, ki jo je preživljala pred LETOM dni