Kako kožo pripeljati do najboljših rezultatov

Generalka pred velikim finalom (nanosom negovalnih izdelkov na obraz) mora biti dovršeno izvedena, vsako dejanje (postopek) odigrano in scenarij (izdelki) pripravljen. Naj bo končni rezultat pravljica, in ne tragedija.

Kako kožo pripeljati do najboljših rezultatov (foto: shutterstock, promo) shutterstock, promo
23. 12. 2014

Negovalni izdelki so namenjeni negi kože, vlaženju, hranjenju, odpravljanju gub in številnim drugim nalogam, ki pa ne morejo delovati, če ne morejo prodreti v kožo, ker ta ni dobro očiščena in negovana. Čiščenje in nega kože pred nanosom krem je zato eden osnovnih korakov do lepe kože in ohranjanja mladostnega videza.

Celice, iz katerih je koža sestav­ljena, propadajo in na površini, v povrhnjici, ustvarijo poroženelo plast, imenovano epitelij. Ta plast ščiti kožo, naš največji organ, pred izsušitvijo, zadržuje telesno toploto in preprečuje vdor bakterij, vendar obenem predebel sloj preprečuje tudi prehajanje dobrih, negovalnih sestavin. Koža, ki ni redno čiščena, je veliko bolj hrapava, polt ni enakomerna, kreme, podlage ali drugi izdelki, ki jih nanesemo na kožo, pa se lahko tudi svaljkajo.

Prolog: čiščenje

Pri čiščenju bodi pazljiva, da nisi pregroba, ne drgneš, vlečeš ali gneteš premočno kože, saj s tem poškoduješ elastinska vlakna v koži, ki so odgovorna za prožnost kože. Pomembna sta tudi čas in seveda kakovost izdelkov. Obraz si moraš očistiti dvakrat na dan, ni dovolj zgolj zjutraj, saj se na obraz čez dan nalepi veliko onesnaževalcev iz okolja (bakterije, smog, umazanija).

Uporabi nežna čistilna sredstva, najbolje gel ali peno, razen če je tvoja koža izjemno suha, takrat raje izberi čistilno mleko. Izogibaj se izjemno hladni ali vroči vodi, saj lahko povzroči pokanje kapilar. Za ličila, še posebno vodoodporna, uporabi očesni odstranjevalec, saj jih boš z navadnimi čistili težko odstranila.

Prvi prizor: luščenje

Vrhnjo plast kože očisti in odstrani s pilingi ali luščili, saj samo s čistili ne moreš povsem odstraniti nečistoč iz por, poleg tega pa boš z nežno masažo spodbudila mikrocirkulacijo. Mehanski piling z zrnci uporabi dva- do trikrat na teden ali po potrebi. Če je tvoja koža občutljiva, se izogibaj pilingom z zrnci. Piling nanesi na obraz, nežno vmasiraj in nato speri s toplo vodo. Kemične pilinge ali luščila, ki vsebujejo salicilno ali glikolno kislino in so brez luščilnih zrnc (za domačo uporabo), pa lahko na obraz naneseš vsak večer in jih ni treba sprati.

Drugi prizor: čiščenje in vlaženje

Po pilingu na obraz nanesi masko, lahko čistilno ali vlažilno, odvisno od potrebe kože. S čistilno masko boš odstranila še vse preostale nečistoče iz globljih plasti kože, odmašila pore, da bosta tonik in vlažilna krema laže prodirala, prav tako pa boš pospešila cirkulacijo. Vlažilna maska, ki je ni treba spirati, bo intenzivno navlažila dehidrirano kožo. Oboje uporabljaj nekajkrat na teden ali po občutku. Masko resnično pusti na obrazu 10 minut, da sestavine lahko začnejo učinkovati.

Premor: Dva v enem

Micelarna vodica je zadnja pogruntavščina, ko govorimo o čiščenju obraza. Vsebuje mikroskopske micele iz maščobnih kislin, ki delujejo kot magnet in nase vežejo nečistočo. Ne vsebuje mil, alkohola, je ni treba spirati, odstranjuje pa tudi ličila. In to v eni potezi! Nanesi jo na bombažno vato in z njo preprosto očisti obraz. Vzemi jo s sabo na potovanje, v torbici tudi v službo.

Tretji prizor: Vlaženje

Tonik ali losjon osveži in vlaži kožo, vzpostavi pH kože, ki ga pri čiščenju porušimo, ter zoži pore. Nanesi ga z bombažno vato ali kar s prsti čisto vsak dan in vedno po čiščenju in nanosu. Izogibaj se tonikom, ki vsebujejo alkohol, saj v večji meri razdraži kožo, kot pa jo navlaži. Novi trend so mehčalni losjoni, ki zagotovljajo, da se serumi in kreme porazdelijo po koži in vpijejo, vsebujejo pa tudi obnavljajoče in pomirjujoče sestavine, kot sta soja in olje kamelije.

Epilog: Priprava

Serum vsebuje trikrat več učinkovin kot krema, koncentracija izvlečkov in učinkovin je višja, ima fluidno teksturo, ki se hitro vpije, in prodre v globje plasti kože ter kožo pripravi na nadaljnjo nego in sestavine. Nanesi majhno količino seruma s prsti na očiščeno kožo pod dnevno negovalno rutino, izberi pa tistega, ki je namenjen točno določenem problemu, ki ga imaš na koži. Pred nanosom kreme nekaj minut počakaj, da se serum dobro vpije v kožo.

Besedilo: Katja Jakopovič