»Že tri mesece NOSIM zobni aparat in NIHČE ni opazil«

Enja Zagoršek je z nami delila zanimivo izkušnjo o zobnem aparatu, zaradi katere bo marsikatera med nami še enkrat razmislila o njem. Čeprav si boste morda tako kot ona najprej mislile: predobro, da bi bilo res!

»Že tri mesece NOSIM zobni aparat in NIHČE ni opazil« (foto: PROFIMEDIA) PROFIMEDIA
2. 2. 2021 | Promocijsko sporočilo

Moja pot do popolnega nasmeha se je začela že pred 20 leti. V tem času sem štiri leta čakala na prvi pregled pri ortodontu, kar 13 let nosila snemljiv zobni aparat in zamenjala štiri ortodonte.

Snemljiv zobni aparat za moj primer ni zadostoval, saj je zobe sicer približno postavil v pravilni lok, vendar pa z njim ni bilo mogoče doseči enakih rezultatov kot s stalnim zobnim aparatom, ki ga v najstniških letih nisem želela. 13 let snemljivega zobnega aparata je s seboj prineslo redne obiske pri ortodontu, ki so z leti postali vse večja nadloga, saj sem se morala iz Ljubljane vračati v domači kraj na preglede, pozneje, ko me je pot zanesla v tujino, pa sem temu prilagajala tudi letalske vozovnice.

Nato pa sem v poplavi informacij slišala za t. i. nevidni zobni aparat Invisalign, ki je obljubljal hitro zdravljenje, učinkovitost, preprostost ter nevidnost. Prva misel, ki se mi je utrnila, je bila "seveda, predobro, da bi bilo res". Po iskanju informacij in izkušenj z aparatom sem se odločila za prvi (brezplačni) pregled v digitalnem zobozdravstvu VBO v Mariboru pri ortodontki dr. Vesni Kaloh.

Kako poteka zdravljenje?

Na prvem pregledu so mi na VBO z intraoralnim skenerjem skenirali zobe. S tem je ortodontka približno ocenila, koliko popravkov bo potrebnih, kako dolgo bo zdravljenje trajalo ter kakšna bo okvirna cena. Ker vem, da je slednje ena tistih stvari, ki te najbolj zanima, naj omenim, da se cena zdravljenja razlikuje od ponudnika in od individualnega načrta zdravljenja. Na voljo so različni paketi glede na število opornic. Sama uporabljam paket Lite, kar pomeni manjši popravki, za katere se zahteva izdelava od 7 do 14 opornic, cena pa se giblje od 2.300 evrov za obe čeljusti, pri čemer ordinacija VBO omogoča možnost plačila po obrokih.

Ko sem na brezplačnem prvem pregledu potrdila, da si zdravljenja z Invisalign tehnologijo želim, je ortodontka pripravila načrt mojega zdravljenja, opornice pa so izdelali v ZDA. Od pregleda do namestitve opornic sem čakala približno mesec dni. Ob namestitvi aparata sem prejela 14 opornic, ki jih menjujem vsakih 7 dni, kar pomeni, da zdravljenje predvidoma zaključim v zgolj treh mesecih.

Je Invisalign res neviden?

To je bilo vprašanje, ki me je najbolj zanimalo pred odločitvijo za aparat. Aparat Invisalign ni popolnoma neviden. Namestitev namreč ne pomeni zgolj vstavitve nevidne opornice, temveč tudi t. i. stopničk, ki so narejene iz materiala, ki se uporablja za zalivke. Stopničke niso nameščene na vse zobe, sem pa bila med tistimi 'srečneži', ki so jih dobili na prav vse zgornje sprednje zobe. Drži pa, da je aparat na spodnjih zobeh, kjer nimam nameščenih stopničk, praktično neviden. Priznam, da le malo ljudi opazi, da nosim aparat, saj se vidi le, če je oseba precej blizu. Tudi nekateri prijatelji, ki so vedeli, da nosim aparat, so mi rekli: "A nisi ti rekla, da nosiš aparat?"

Prednosti Invisaligna

Poleg estetike aparata je zame ena od največjih prednosti hitrost zdravljenja in s tem povezano manjše število obiskov ortodonta. Medtem ko sem bila od prvega razreda osnovne šole na neskončnem čakalnem seznamu za prvi obisk pri ortodontu in nosila snemljiv aparat leto za letom, je zdravljenje z Invisalign neverjetno enostavno in hitro. Zdravljenje je pospremljeno z najnovejšo tehnologijo, zato so obiski pri ortodontu popolnoma neboleči, brez neprijetnega jemanja odtisa čeljusti in brez bolečih premikov zob. Uporabnik Invisalign nosi vsaj 20 do 22 ur na dan, odstrani ga le med jedjo, kar omogoča uživanje obrokov brez težav, ki jih prinaša stalni zobni aparat. Ker se pri Invsailign uporablja moderna tehnologija, ortodont z računalnikom pripravi prikaz vseh premikov zob, in sicer od začetka do konca zdravljenja. Tako uporabnik ve, kakšni so tedenski premiki in kakšen bo končni rezultat. Invisalign prav tako omogoča natančne korekcijske popravke, zato je primeren tako za manjše popravke kot tudi bolj zahtevne primere, ki zahtevajo daljšo obravnavo.

Ima Invisalign sploh kakšno pomanjkljivost?

Če govorimo o slabostih aparata, moram izpostaviti, da je za doseganje rezultatov aparat priporočeno nositi vsaj 20 do 22 ur dnevno, kar zahteva doslednost, disciplino in odlično ustno higieno. Aparat je treba odstraniti ob vsakem obroku, po katerem umiješ zobe in aparat ponovno vstaviš. Se sliši preprosto? Vsekakor, a le dokler se ne znajdeš na piknikih in rojstnih dnevih, kjer se na mizi znajde nekaj novega vsakih 20 minut ali v pisarni, kjer vsak sodelavec prinese nekaj za poskusit, in druženjih, ki jih pospremi rdeče vino. Priznati moram, da je to ena izmed redkih zadev, ki so jih protikoronski ukrepi olajšali, saj možnosti za druženja in dvourni film v kino dvorani ob kokicah sploh ni bilo.

Čeprav je zdravljenje hitro in z digitalno tehnologijo precej natančno napovedano, se včasih vsi zobje ne premikajo po načrtu, zato je podaljšanje zdravljenja zelo pogosto. To zahteva naročilo dodatnih opornic in dodatne tedne uporabe aparata. Na to moraš biti pozorna, ko se odločaš za ponudnika, saj bi to lahko povzročilo dodatne stroške. Npr. VBO dodatne opornice vključuje v začetno ceno in ni prikritih niti dodatnih stroškov. S koncem zdravljenja pa se uporaba aparata ne zaključi. Ker so zobje zelo nehvaležni in se radi premaknejo nazaj v nepravilno lego, uporabniki ob koncu zdravljenja prejmejo tudi vzdrževalne opornice. Takrat sicer uporabnik več nima stopničk in uporablja aparat bistveno manj ur dnevno, vseeno pa se aparata ne znebi dokončno ob uporabi zadnje opornice.

Bi Invisalign priporočila?

Sama sem nad tehnologijo Invisalign navdušena. Všeč so mi preprostost način uporabe, možnost (računalniškega) spremljanja napredka, estetskost aparata ter neboleč potek zdravljenja. V primerjavi z možnostjo brezplačne ortodontske obravnave v otroških in najstniških letih je Invisalign prav gotovo finančni zalogaj, ki zahteva premislek ter tehtanje prednosti in slabosti. V primeru samoplačniškega ortodontskega zdravljenja pa je cena nevidnega zobnega aparata popolnoma konkurenčna ter omogoča bistveno hitrejšo obravnavo, ki je tudi zelo estetska, zato te ne bo skrbelo, da boš maske po pandemiji končno pospravila v omaro in pokazala svoj popolni nasmeh.

Ne zamudi te priložnosti!

VBO Digitalno zobozdravstvo vsem bralkam Cosmopolitana PODARJA 10 % POPUST na celotno obravnavo z nevidnim zobnim aparatom Invisalign! PRIJAVI SE pravočasno na www.vbo.si/cosmo.

Odgovarja ortodontka dr. Vesna Kaloh:

Zakaj bi priporočili ravno ta aparat?
Gre za najbolj predvidljivo ortodontsko obravnavo na svetu – prvi dan vemo, kakšen bo rezultat in kakšen bo potek obravnave, in to brez presenečenj in odstopanj.

Zakaj je pri obravnavi z nevidnim zobnim aparatom Invisalign pomembna izbira ortodonta?
Vsi ponudniki uporabljamo enak zobni aparat, enak intraoralni skener in enako programsko opremo, vendar je izredno pomembno, da premike zob zaupaš ortodontu, ki ima veliko izkušenj z digitalno ortodontijo. Od tega je odvisen potek zdravljenja, trajanje in predvsem končni rezultat.

Katere so prednosti digitalnega ortodontskega zdravljenja?
Podatke o zobeh lahko zajamemo v zgolj 5 minutah in do 5 mikronov natančno. Pacientu lahko s pomočjo programa vnaprej pokažemo končni rezultat. Poleg tega so obiski pri ortodontu redki ali pa jih sploh ni, saj vse opravimo na daljavo, trajanje obravnave pa se v večini primerov konča v letu dni. Korekture zob izvedemo brez neprijetnih zategovanj žičke, z minimalnimi bolečinami in z možnostjo odlične ustne higiene.

Je zdravljenje primerno za vse ali zgolj za tiste, ki potrebujejo manjše popravke?
V veliki večini je boljše rezultate z aparatom Invisalign lažje doseči kot s klasičnim fiksnim aparatom. Invisalign je na trgu prisoten že skoraj 25 let in je sprva res bil namenjen le manjšim korekcijskim popravkom, vendar že dobrih pet let to ne velja več.

Fotografije: OSEBNI ARHIV