Zastrupi ga z vonjem

Dior se je za praznovanje Valentinovega znova poigral z znamenito stekleničko dišave Poison in ustvaril omejene izdaje treh izjemnih stekleničk.

13. 2. 2008

Za ta dragoceni trojček, izdelan skrajno umetelno, je našel navdih v eni najbolj dovršenih in zahtevnih izrazov kitajske umetnosti, kajti Poison si je iz dežele čudovitih zgodb in starodavnih legend izposodil eno najbolj čarobnih kitajskih rokodelskih obrti – tradicionalne stekleničke za njuhanec.

Iz rož zla

Vse tri stekleničke pričarajo sanje o lepoti in skrivnostnem Daljnem vzhodu ter prikličejo v spomin verze iz najbolj znane Baudelairove pesniške zbirke Rože zla:

Obstajajo močni vonji, ki

jih ne more zaustaviti

niti zaprta steklenička.

Zanje je celo steklo porozno.

To je pogost slučaj,

ko kdo odpre staro škatlo,

ki je prišla z Daljnega vzhoda.

Stekleničke za njuhanec

Viale – pravi zakladi kitajske umetnosti – so znane kot 'stekleničke za njuhanec'. Prvič so se pojavile v 17. stoletju in hitro postale modni krik med dvorjani in pripadniki visokega plemstva. S širjenjem uporabe tobaka na Kitajskem se je širila tudi priljubljenost omenjenih stekleničk. Tobak, ki izvira z ameriške celine, je namreč prišel na Kitajsko šele v poznem 16. stoletju, kamor so ga najverjetneje prinesli portugalski trgovci in jezuitski misijonarji. Takrat so Evropejci tobak raje njuhali kot kadili in ga v ta namen hranili v tobačnicah za njuhanec. Ker je podnebje na Kitajskem bolj vlažno kot evropsko, so Kitajci – da bi ohranili njegov polni okus – tobak shranjevali v majhnih, nepredušnih stekleničkah, ki so jih sicer uporabljali za hrambo zdravilnih zelišč in napojev. Pripadnikom plemstva je prešlo v navado, da so te prefinjene viale nosili s seboj in tako imeli njuhanec vedno pri roki.

Vseh fantazijskih oblik

Miniaturne viale in stekleničke, visoke samo od štiri do osem centimetrov, so bile na voljo v osupljivi množici oblik in okrašene z mavrico subtilnih barv, izdelane iz stekla ali porcelana, nekatere pa so bile celo izklesane iz kamnin – ahata, žada ali jaspisa. Njihovi prefinjeni detajli so pričali o mojstrstvu večstoletnega rokodelstva, stekleničke so bile namreč simbolno okrašene in odete v ulite ali izklesane motive klasičnih kitajskih legend. Neobičajne in zgovorne figure kot vitka ženska-kača, zmaji in stilizirano cvetje so jim dali pridih fantazije.

Skrivnostne moči ujete v stekleničko

V sodobnih časih si lahko samo predstavljamo milino in poetičnost rituala, v katerem so dvorjani med seboj tekmovali v prefinjenosti in razkazovali dragocene, razkošne stekleničke, iz katerih se je vij omamen vonj, prepojen z redkimi esencami. V tistem času je to bil simbol aristokratskega stanu in elegance. Snovem, shranjenim v teh dragocenih posodicah, pa so pripisovali čarobne moči. Verjeli so, da so v stekleničkah ujete skrivnostne moči – ki so navsezadnje tudi bile, kajti omamne snovi, izdelane iz tobačnega prahu, pomešanega z redkimi zelišči in začimbami, so sprožale vrtoglavi občutek evforičnosti.

Oživljanje preteklosti

Dior danes oživlja ta ritual s prestižno omejeno izdajo stekleničk Poisona, ki so našle navdih v deželi mitov in začaranosti, skrivnosti in magije. Odviti pokrovček z ene takih stekleničk, okrašenih s čudovitimi orientalskimi figurami, vdihniti vonj, ga nositi, izkusiti njegovo vrtoglavo moč, pomeni ponovno odkriti mističnost in lepoto te stoletja stare posvetne umetnosti Vzhoda.

Za moč zapeljevanja

Steklenička zaradi svoje prefinjenosti bo postala talisman, ki ga moraš imeti pri sebi, blizu srca, tako kot v kitajski tradiciji. To je izraz globoke naklonjenosti in intimnega razmerja med žensko in njeno dišavo. Ženski, ki ga nosi, podarja moč zapeljevanja! Na voljo pa imaš kar tri skrivnostne dišave.

1. Midnight Poison:

Drzna izvedba, ki temelji na skrivnostni, rahlo mračnjaški črni vrtnici. Midnight Poison se kot olfaktorna simfonija odpre z voljnimi akordi, harmonijo svežih not bergamotke in mandarine. Potem začutimo damaščansko vrtnico, ki ji živalska moč pačulija prinaša intrigantno globino, in ambro, ki kar prekipeva od neverjetne čutnosti – opulenten, vznemirljiv in brezdanje provokativen. Lepota z nadihom ščemeče nevarnosti …

2. Pure Poison:

Hipnotična mehkoba cvetov pomarančevca prinaša dvojno ženskost. Jasmin, kalabrijska bergamotka in sicilijanska mandarina naredijo s svojo prosojnostjo zgornjo noto lahkotnejšo in jasnejšo. Polna, intenzivna srednja nota mojstrsko izkorišča zapeljivost cvetov pomarančevca, ki jo ublaži brezmadežna belina gardenije. Osnova iz ambre in sandalovine razkriva šarm skušnjavke, ki sploh ni tako nedolžna, kot se morda zdi …

3. Hypnotic Poison:

Cvetna nota in razkošna ženstvenost jasmina Sambac, pikantni akord grenkega mandlja in opojna esenca kumine, omamna vanilja, pomešana z intenzivno opulentno noto mošusa, eksotična resonanca skrivnostnega lesa jacarande, zmešane v močan alkemijski napoj, ki uroči in žene malodane v obsedenost …