Si obraz navadno umivaš pod tušem? Dermatologi pojasnjujejo, zakaj tega NIKOLI več ne naredi

Hudo! Tega pa nismo vedele. Pa ti? 🙊

Si obraz navadno umivaš pod tušem? Dermatologi pojasnjujejo, zakaj tega NIKOLI več ne naredi (foto: Profimedia) Profimedia
17. 10. 2019

Si po dolgem in napornem dnevu najraje privoščiš vroč tuš? Tudi mi! Ti ga obožuješ, tvoj obraz pa … ne ravno. Kljub temu, da nam je morda povsem običajno in skorajda logično, da si, skupaj s preostankom telesa, pod prho speremo še obraz, dermatolog Joshua Zeichner opozarja na previdnost.

Umivanje obraza pod tušem – da ali ne?

Mogoče to ni najhujše mučenje za tvojo kožo (limone in grobi pilingi ji bodo naredili še več škode), vseeno pa se vreli vodi izogibaj. Koža obraza je še tanjša in bolj občutljiva kot drugje, vroča voda pa znanstveno dokazano povzroča razdraženo, vneto in suho kožo ter ji odvzema olja.

shower GIF

Dr Zeichner svetuje, da namesto tuša izbereš umivanje v umivalniku, če pa se ne moreš upreti prhi, obraza ne izpostavljaj več kot 10 minut. In voda naj bo topla, NE vroča. Dermatologinja Mona Gohara meni, da so bolj kot kraj umivanja pomembna tehnika in produkti, ki jih uporabljaš.

Šampon, tonik, balzam, čistilno mleko … Čakaj – kaj pride najprej?!

V poplavi produktov, ki imajo vsak svojo vlogo in predel, ki ga negujejo - za obraz, lase, levi komolec in mezinec na desni nogi - se tudi nam včasih malo zmeša. Kaj pride prej, kaj ne sodi skupaj in kje uporabim TO kremo?!

Strokovnjaki svetujejo, da si v primeru umivanja obraza pod prho najprej opereš lase s šamponom in balzamom, šele nato se lotiš čiščenja obraza ter vse skupaj spereš s toplo vodo, da zares odstraniš vse produkte.

Fotografije: Profimedia, GIPHY

Preberi še: TO je EDINI lepotni izdelek, ki ga je Kate Middleton priporočila Meghan Markle
Priporočamo tudi: V čem je finta micelarnih vod? (piše Cosmo lepotna kolumnistka Ines Šercelj)