V formi z Alenko Košir

Le katera ji ne zavida? Ima tri otroke, o njeni postavi pa sanjamo vse! Odkar je odkrila, kakšna vadba in prehrana ji najbolj ustrezata, je lepša kot kdajkoli prej.

V formi z Alenko Košir (foto: Aleš Pavletič, Shutterstock) Aleš Pavletič, Shutterstock
13. 8. 2013

Ker je polno zaposlena ženska, žena in mami, je obenem super praktična. Njeni slastni obroki so pripravljeni v hipu in iz sestavin, ki jih lahko kupiš v najbližji trgovini, vadba pa izpiljena do zadnje podrobnosti, zato je dovolj, da se je lotiš le dvakrat tedensko. Po eno uro, pa si v formi hitreje, kot da bi vsak dan 'bingljala' v fitnesu ali na aerobiki.

Alen­ka nam je zaupala, da se praktično že vse življenje ukvarja s tem, da bi bila vitka. Kot manekenka v najstniš­kih in dvajsetih ni skoraj nič jedla in obenem tudi ni nič shujšala, hkrati pa se je le slabo počutila ...

Poglobljen študij (je tik pred doktoratom Fakultete za šport) je združila s praktičnim živ­ljenjem in ugotovila, da lepo postavo lahko doseže in ohrani le z rednim gibanjem  ter zdravo in premišljeno prehrano.

Preberi Alenkine nasvete, skuhaj si obroke po njenih receptih (na  https://www.facebook.com/vformizalenko) ali v njeni knjigi V formi z Alenko Košir – knjižica receptov, kjer najdeš tudi namige, kako si pripraviti obroke za na pot ali v službo). In še veliko več, njen video z vajami za poletno postavo dobiš tukaj.

Seksi ravnotežje

Lastovka

lastovka

je vaja za ravnotežje. Stojiš na eni nogi s celim stopalom in odročiš roke. Trup gre v predklon, drugo nogo medtem iztegnjeno zanožiš (vsaj do 90 stopinj). Pogled usmeriš naprej v eno točko in čim dlje skušaš ostati v tem položaju. Ponoviš z drugo nogo.

Najpogostejše napake:

 • pogled usmeriš v tla ali pa begaš s pogledom po prostoru
 • neaktivirane mišice trupa ('puklasta drža')
 • noga ni iztegnjena ali ni ustrezno visoko

Mamljiv trebušček

Plezalec

pezalec

je vaja, pri kateri ob pravilni izvedbi dela celo telo. Je resnično super vaja za trebušne mišice. Začetni položaj je v visoki stabilizaciji, teža je enakomerno razporejena tako na noge kot na roke. Dlani so položene v celoti na tla. Ramena so nad dlanmi. Stabilizatorji trupa so aktivirani. Položaj glave je v podaljšku hrbtenice. Noge izmenično premikaš naprej-nazaj.

Najpogostejše napake:

 • začetni položaj telesa je preveč usločen ali v strešici
 • ramena niso nad dlanmi, temveč zaradi premalo aktiviranih stabilizatorjev trupa začneš dvigovati zadnjico navzgor in ramena posledično lezejo nazaj
 • pri menjavi nog z boki skačeš gor in dol, ker nimaš aktiviranih trebušnih mišic

Hrustljava zadnjica in stegna

Počep

počep

je ena Alenkinih najljubših vaj za stegenske mišice in ritko. Vse, ki želite lepo ritko – rešitev so počepi. Čim več počepov.

Obstaja več različnih vrst počepov:

 • stopala v širini bokov paralelno
 • stopala s prsti, obrnjenimi navznoter ali navzven
 • različno širok razkorak stopal
 • počep, ki izhaja iz baleta: 'plie v široki drugi poziciji'
 • počep s predklonom
 • počep na prstih

Najpogostejše napake:

 • nepravilno prenašanje teže naprej na kolena
 • pri spustu ali dvigu ti kolena uhajajo navznoter
 • pri spustu dviguješ pete od tal
 • 'puklasta' drža zaradi neaktiviranih stabilizatorjev trupa (aktiviraj trebušne mišice!)
 • spustiš se premalo ali preveč
 • pri globokem počepu dobesedno spustiš vso težo na sklepe

Vadba, na katero prisega Alenka

Študij športa, vrhunsko ukvarjanje z gimnastiko, mož z olimpijskimi medal­jami in tri nosečnosti, ki so ji pridelale celulit in 'šlaufe', so Alenko spodbodli, da je do potankosti izdelala treninge, in ko se je njena postava izoblikovala v popolno, se je odločila, da bo svoje znan­je podelila z drugimi ...

Nastali so skupinski treningi VIIT®, ki so primerni tako za ženske kot za moške, za začet­nike in vrhunske športnike, saj na njih vsak vadi po svojih zmožnostih in ima vedno na voljo vajo v osnovni, lažji ali težji izvedbi v Ljubljani, Radovljici, na Bledu in Brdu pri Kranju.

VIIT®

Vodeni Interdisciplinarni Intenzivni Trening

"Je avtorsko delo, kjer so izbrane vaje in načela različnih športnih zvrsti, združeni na podlagi mojega strokovnega znanja in izkušenj iz prakse. S takšnim treningom vplivamo na vse segmente splošne kondicijske pripravljenosti. VIIT® je zasnovan tako, da izredno hitro vpliva na boljšo kondicijsko pripravljenost telesa in omogoča hitro transformacijo telesa. Vsebuje elemente funkcionalne vadbe, metaboličnega treninga ter zametke joge, pilatesa, atletike, gimnastike, baleta in ritmike. V eni uri vadbe celostno vplivamo na naše telo," svojo zmagovalno vadbo opisuje Alenka. 

Zate je pripravila tudi nekaj najbolj vročih poletnih vaj, ki jih lahko izvajaš tudi na plaži. Izvajaj jih le po predhodnem ogrevanju. Vsako vajo izvajaj eno minuto, naredi tri serije in med njimi počivaj po dve minuti. Končaj z raztezanjem.

Besedilo: Petra Arula