“Tvoja krema za obraz naj vsebuje antioksidante” (nasvet dermatologinje)

Če bi morala kakšen negovalni izdelek res skrbno izbrati, je to zagotovo krema za obraz. In še posebej pozorna bi morala biti na to, da izbereš takšno z antioksidacijskim delovanjem. Zakaj, nam je razložila priznana dermatologinja.

“Tvoja krema za obraz naj vsebuje antioksidante” (nasvet dermatologinje) (foto: Profimedia) Profimedia
28. 4. 2017

Nevia Delalle, dr. med., spec. dermatologije in venerogije, pravi takole …

"Kaj so antioksidanti in zakaj jih potrebujemo je vprašanje, na katerega številni še nimajo odgovora, čeprav so bila prva strokovna dela na to temo napisani že daljnega leta  1894. Zadnjih nekaj let se ta termin vedno bolj uporablja kot nekaj, kar je za naš organizem in zdravje zelo pomembno

Oksidativni stres je stanje organizma, v katerem prihaja  do tvorjenja prostih radikalov, nepovezanih reaktivnih atomov ali molekul. 

Pri popolnoma zdravem organizmu in močnem imunskem sistemu dobimo hiter odgovor s povečanim nastajanjem antioksidantov, za vzdrževanje ravnotežja in tako se celice ne poškodujejo. 

Zaradi povečane izpostavljenosti ionizacijskemu sevanju, UV žarkom, povečane koncentracije CO2 in ostalim onesnaženjem zaradi prehitrega in neurejenega načina življenjata, celice ne ustvarjajo več zadostne količine antioksidantov, reaktivni atomi in molekule pa potujejo po našem telesu ter iščejo svoj par.  

Ko ga najdejo, pride z združitvijo do kemičnih reakcij, ki pripeljejo do poškodovanja celic, izgube funkcije in na koncu do umiranja celic, vse to pa povzroči kronične in neozdravljive  bolezni. 

Ta verižna reakcija brez dvoma vpliva na našo kožo, ki je največji organ telesa in prva obrambna linija pred zunanjimi vplivi. 

Tako lahko mirno rečemo, da imajo prosti radikali vlogo pri nastajanju številnih resnih kožnih bolezni, kot so luskavica, melanom, razne vrste dermatitisa, hkrati pa vplivajo na predčasno staranje kože: razgradnja kolagena in hialuronske kisline, mutacija DNA in posledično poškodovane sposobnosti obnavljanja kože.

Kdaj in kako popraviti poškodbe, do katerih pride zaradi oksidativnega stresa? 

Odgovor moramo poisakti na vseh nivojih, pričenši s spremembami načina življenja, z izogibanjem številnim vplivom, krepitvijo imunskega sistema in s spremembo prehranjevalnih navad

Kadar pa govorimo o koži, takrat moramo razmišljati o času, v katerem je metabolizem kože najbolj aktiven in to je sredi noči, saj se tedaj epidermalne celice delijo ter obnavljajo in tudi epidermis postane bolj propusten za vse aktivne substance. 

V borbi proti oksidativnemu stresu moramo uporabljati antioksidante, ki bodo delovali sinergijsko.

Delovati morajo antioksidacijsko, nuditi zaščito pred UVA in UVB žarki, delovati protivnetbo, spodbujati kreiranje novih celic, reducirati število postaranih celic ter nuditi dobro hidratacijo.

Najbolj znani antioksidanti so vitamini: C (askorbinska kislina) in E (tokoferol), vitamin B kompleks, vitamin A (retinol - do 1 % v domači rabi), selen, cink, alfa lipoična kislina (3-5 %), koencim Q10 (0,3 %), koična kislina, polifenoli – katehini, flavonoidi, reservatrol, antocianidi; astaksantin -10 x močnejši od beta karotena in drugi karotenoidi, kot so beta karoten, likopen, lutein, zeleni čaj.

Manj znani so ginko biloba, silimarin, glutathione, L cistein, L carnitin, melatonin, idebenon, allium sativum (česen) in še številni drugi. 

Idealen pripravek je tisti, v katerem imamo več različnih antioksidantov, saj niti eden ne zadostuje sam.  

Na žalost obstaja na trgu tako veliko preparatov različnih proizvajalcev, da je težko izbrati tistega pravega. Med najboljšimi preparati z antioksidacijskim delovanjem posebej izpostavljamo SkinCeuticals, Elisabeth Arden, Roc, Bocassy, ZoSkin, NuGene, Estee Lauder, Olay, Nuxe, Colbert in številne druge. 

Revolucionarne obljube o čudežnih učinkih je potrebno jemati z veliko rezervo. Kadar želimo visoko koncentracijo določenih aktivnih sestavin, so vedno boljša izbira serum, eliksir, torej koncentrat maksimalne količine antioksidantov, ki so dovoljene v kozmetičnem ali medicinskem preparatu. 

Poleg tega je pomembno vedeti, če so te aktivne sestavine stabilne, ali so shranjene na pravilen način, ali je koncentracija dovolj visoka ... Vse to je pomembno, saj v nasprotnem primeru le malo kaj prodre v globoke sloje kože 

Za mladostno kožo bo zadoščalo, če boste pričeli z zadostnim vnosom antioksidantov s pomočjo hrane in z zaščito kože predškodljivimi vplivi ter z apliciranjem nižjih koncentracij antioksidantov za krepitev obrambne funkcije. 

Pri starejših in pri že nastalih poškodbah (vidnih znakih starosti) je potrebno kombinirati različne metode, s katerimi lahko koža postane prepustna, nato pa delovati z močnimi antioksidacijskimi busterji, ki morajo biti aplicirani direktno v kožo in pod strokovnim nadzorom (z dermapenom, mezoterapijo ali z neko abrazivno metodo), ki bo omogočila takojšen direkten vnos aktivnih substanc, nato pa nadaljevati v domači negi z vsakdanjo aplikacijo le-teh preko koncentriranih serumov. 

Iz vsega tega lahko sklepamo, da so antioksidanti zares pomemben člen pri varovanju zdravja kože in celega organizma in da ni starostne meje ter da ne obstaja koža, ki jih ne potrebuje.

Življenje, kakršnega poznamo se iz leta v leto maščuje našemu organizmu in pušča sledi. To je neizprosen proces, ki se z leti in količino nakopičenega stresa samo slabša in je zato potrebno pravočasno reagirati ter pomagati imunskem sistemu, da se zavaruje, preden bo prepozno," poudarja priznana dermatologinja.

Preberi še: Preizkusili smo novo "nebolečo" depilacijo - pa res ne boli? (izkušnja naše novinarke)

Si za poletje brez celulita? Podarjamo izdelke iz Biobaza anticelulit linije!