Najboljši nasveti za sijočo kožo v poletnih mesecih

Koža, ki je izpostavljena soncu, soli in vetru, zlahka postane izsušena in razdražena, razvije se lahko celo alergija. Zate imamo najboljše nasvete, kako kožo pripraviš na poletje.

Poleti je koža na udaru, ustrezno jo pripravi (Profimedia) (foto: Profimedia) Profimedia
5. 6. 2015

Kožo pripravimo na poletni dopust že zdaj

Sproščenost največkrat povezujemo s poletjem, dopustom in soncem. Takrat nismo pripravljeni razmišljati o rdečici ter razdraženi in izsušeni koži, še manj pa o reševanju teh nevšečnosti. Da bi se izognili takšnim težavam ter alergijam na sonce, ki lahko pokvarijo dopust, je pomembno, da kožo s prehrano in naravnimi lepotnimi pripravki pravočasno pripravimo na sonce.

Pijmo, pravilno jejmo, negujmo!

  • Pomembno je, da zaužijemo velike količine vode, ki bo od znotraj preprečila dehidracijo kože.
  • Prehranski dodatki, ki imajo visoko vsebnost karotenoidov (pigmenta, ki da sadju in zelenjavi rdeče-rumeno-oranžno barvo) – naj jih jemo v svežih živilih ali jih zaužijemo v obliki olja in tablet, bodo spodbudili tvorbo melanina, našega temnega pigmenta, ki ščiti kožo. Če temu dodamo še vitamine in minerale, bo koža še manj podvržena opeklinam in hitreje se bo sposobna obnoviti.
  • Celoten proces lahko pospešimo z naravnimi tretmaji, ki pomagajo koži, da se primerno pripravi na sonce tudi od zunaj. Naravna olja na osnovi korenja, pasjega trna, oreha in navadnega rmana bodo spodbudila kožo, da se hitreje obnovi in da ne bo opečena že ob prvem stiku s soncem. Toniki in maske iz sveže zelenjave in sadja dodatno vlažijo kožo, pilingi pa bodo v pomoč pri odstranjevanju odmrlih celic, spodbudijo pa tudi prekrvavitev.

Tako bo koža dobro oskrbljena in pripravljena za sonce, lažje pa bo tudi črpala bogate oaze naravne zaščite iz svojih dobro nahranjenih celic. 

Karoten - tvoj poletni zaveznik

Najbolj znani karoteni so likopen, betakaroten in astaksantin, ki spodbujajo proizvajanje melanina, naravne kožne obrambe, in nevtralizirajo aktivnost encima, ki negativno vpliva na kolagen. Izguba kolagena namreč povzroča dehidracijo in hitrejše staranje kože. Če nameravate v telo vnašati karotene v obliki tablet ali olja, jih je najbolje poiskati v kombinaciji z vitamini A, B, C in E, ki dodatno spodbujajo obnavljanje vezivnega tkiva kože in zmanjšajo opekline, ter z mineralom selenom, ki najbolje preprečuje izsušitev kože.

Popolne vitaminske kombinacije pri pripravi kože na sonce

Lubenica in marelica imata veliko vitamina C, ki je potreben za sintezo in ustvarjanje kolagena. Vitamini B-kompleksa so v lososu, poznani pa so po tem, da zmanjšujejo opekline in ščitijo sluznico pred izsušitvijo. Vitamin E ima močno antioksidativno delovanje ter pospešuje metabolne procese v celicah kože. Živila, bogata z vitaminom E, so avokado, jagodičevje, kivi, mango, papaja, šipek, guava, paradižnik, beluši, brokoli in temnozelena listnata zelenjava. Selen krepi že sicer močno antioksidativno delovanje vitamina E, zaradi česar se koža hitreje obnavlja in proizvaja melanin, ki jo dodatno varuje pred škodljivimi sončnimi vplivi. Največ selena je v morskih sadežih, ribah, žitih in njihovih oljih ter v nekaterih mineralnih vodah.

Tekst: prevod Katarina Mihelič Bajt po predlogi Mary Novosel

Obširnejši članek je objavljen v novi številki revije Sensa, ki je izšla danes. Skoči v trafiko in v njej poišči še druge koristne, zanimive in kvalitetne članke. Tokrat je Sensa izšla na dodatnih 30 straneh, namenjenih poletnemu branju za dušo.

nova Sensa