To se zgodi z našim obrazom, ko nehamo nositi mejkap!

Preveč mejkapa na vsakodnevni bazi našo kožo izpostavlja toksinom in kemikalijam, ki jih najdemo v vsakodnevnih lepotnih izdelkih kot so šminke, črtala za oko in maskare. Ampak že dan brez mejkapa naredi prave čudeže za tvojo kožo. Preberi!

To se zgodi z našim obrazom, ko nehamo nositi mejkap! (foto: Profimedia) Profimedia
11. 4. 2017

Veliko je razlogov, zakaj ljubimo ličila in ličenje. Omogoča nam, da poudarimo svoje atribute, zakrijemo nepravilnosti in nas naredi bolj samozavestne.

Kljub temu, da je mejkap res ena čudovita stvar, ni najbolj zdrava izbira, ki jo dan za dnem dajemo na svoj obraz.

Kaj se res zgodi s tvojim obrazom, ko nehaš nositi mejkap?

1. Tvoje pore se bodo zmanjšale

Puder, bronzer in rdečilo za lička sicer na tvoji koži izgledajo neverjetno, ampak njihovi delci se nabirajo v naših porah vsak dan.

Tudi zaradi onesnaženega zraka zraka, se umazanija nabira in povzroča zamašenost por, s tem pa se pore sčasoma večajo.

Dnevi brez mejkapa in ustrezno čiščenje obraza, bodo zmanjšali nabiranje umazanije v porah ter zmanjšali povešanje in gubanje kože. Se splača imeti dan brez mejkapa, kajne?

2. Manj mozoljev

Več mejkapa kot uporabljamo, bolj svojo kožo na obrazu izpostavljamo toksinom, ki se nabirajo na in v naši koži. Prav tako si ne delamo nobene usluge z nerednim čiščenjem čopičev, kajti tam se res nabira veliko umazanije.

Vse te bakterije, ne le, da mašijo pore, temveč tudi našo kožo dražijo in povzročajo vnetja. To pa seveda vodi k izbruhu mozoljev, ki jih potem skušamo prekriti s še več mejkapa.

Dermatolog dr. Ijaz Ahmed je v intervjuju za spletno stran Tribune povedal, da so ličila vzrok za akne pri kar 30% njegovih ženskih pacientk. Na kratko: manj mejkapa pomeni manj težav s kožo in na sploh lepšo kožo!

3. Manj očesnih vnetij

Na žalost veliko ličil za oči vsebuje sestavine, ki lahko dražijo oči in povzročajo vnetja kot je konjunktivitis, pa tudi ostale alergije in draženja kot so rdečica, zatekanje, srbenje in podobno.

Tudi maskara in črtalo za oči lahko naredita veliko škode in povzročita mehanske poškodbe.

Z nepravilnim nanosom in nemirno roko si z maskarino krtačko lahko odrgneš roženico, zato bodi previdna pri nanosu in preveri sestavine mejkapa za oči. Dandanes je že veliko dobrih znamk naravne dekorativne kozmetike.

4. Adijo suha koža!

Če si tudi ti kdaj zvečer ne odstraniš mejkapa, ali pa si pri tem bolj površna, svoji koži ne delaš nobene usluge.

Čišenje kože namreč omogoči, da mrtve celice nadomestijo nove in če je ta proces oviran ali onemogočen, lahko vodi v suho kožo brez kakršnegakoli leska. Očiščena koža pomeni sijoča in lepa koža!

5. Manj alergijskih reakcij

Parabeni, sulfati in kovine so stvari, ki jih lahko najdemo v vsakonevnih izdelkih za ličenje. Na žalost so tudi eni izmed 3.700 substanc, ki povzročajo alergijske reakcije, te pa se najpogosteje kažejo kot dermatitis.

Dermatitis je stanje kože, kjer se na koži pojavljajo suha in rdeča območja, ali pa še huje, v obliki izpuščajev. Če se kaj od tega pojavi na tvoji koži, takoj prenehaj z uporabo izdelka. 

6. Bolj zdrava ti

Poleg tega, da boš imela bolj čisto, sijočo kožo, bodo dnevi brez mejkapa blagodejno vlivali tudi na tvoje telo.

Dr. Ahmed razloži, da nekateri izdelki za ličenje lahko vsebujejo tudi rakotvorne sestavine, kar lahko privede do zdravstvenih težav kot so visok krvni pritisk, spremembe v razpoloženju in celo težave s plodnostjo

Seveda se ličilom ni treba odpovedati za vedno, ampak vsake toliko pa je dobro, da omogočiš svoji koži in svojemu telesu malce pavze, kar bo koristilo na dolgi rok.

Pripravila: Tjaša Kokalj Jerala 

Vir: TheList

PREBERI ŠE: To naredijo dekleta s popolno kožo vsako jutro! in Ne boš verjela, za kaj vse se lahko uporablja vazelin!