To so vprašanja o botoksu, ki nas potihem zanimajo, pa si jih ne upamo zastaviti na glas (+ odgovori strokovnjakinje)

4. 5. 2022
To so vprašanja o botoksu, ki nas potihem zanimajo, pa si jih ne upamo zastaviti na glas (+ odgovori strokovnjakinje) (foto: Profimedia)
Profimedia

Zastavile ste nam jih na Instagramu, mi pa smo odgovore poiskali pri Estetski kliniki Skin.

Kaj sploh je botoks?

Botoks je terapija za zmanjševanje gubic, ki se večinoma uporablja na zgornjem delu obraza. V podkožje oziroma mišico, katere moč želimo zmanjšati, pa se aplicira s pomočjo drobne igle. Na obrazu imamo namreč številne mišice, s katerimi izrazimo mimiko, tj. jeza, začudenje, smeh … in te mišice z leti postajajo pretirano aktivne. Terapija z botoksom povzroči sprostitev mimičnih mišic, ki jim tako omogočimo počitek ter odpravimo ali zmanjšamo gubice na zgornji tretjini obraza. 

Koliko stane terapija z botoksom?

Terapijo običajno delimo na tri regije: čelo, med obrvmi ter okrog oči. Cena terapije za eno regijo se prične pri 160 evrih, za vse tri pa je cena od 260 evrov.

Na vprašanja odgovarja Katja Gorenšek, dr.med., specialistka dermatovenerologije in estetska dermatologinja iz Estetske klinike Skin, d.o.o. .

Kako pogosto je treba na tretma?

Učinek botoksa se prične kazati nekaj dni po terapiji, končni rezultat pa se pokaže postopoma v roku 14 dni po terapiji. Ker gre za postopne rezultate, okolica ne opazi nenadnih sprememb niti pri popuščanju botoksa. Učinkovina deluje do 4 mesece, zato se večina naših strank za ponovitve odloča na 4 do 6 mesecev.

Kdaj začeti s tretmaji?

Večina prve gubice opazi nekje po 30. letu starosti, delimo pa jih na stopnje od 1 do 4. Botoks zmanjša gube za 1 do 2 stopnji, zato je terapijo najbolje začeti, ko so te gubice še drobne, stopnje največ 1 ali 2. Nekateri se za terapijo odločijo že prej, če si želijo recimo preprečiti izrazite gube med obrvmi. Veliko mladih se odloči za botoks spomladi, ko se pričnejo prvi lepi dnevi in opazijo, da se veliko mrščijo zaradi bleščanja sonca. Takrat jih ta aktivnost mišic in posledično gubice pričnejo motiti.

Kako botoks deluje v zrelih letih, ko se koža stara?

Botoks v osnovi deluje na moč mišic in ne na samo kožo, saj se s staranjem moč mišic na obrazu povečuje. Za uspešnost terapije je pomembna globina gubic, ko z botoksom pričnemo. Če se za prvo terapijo odločimo okrog 50. leta starosti, je velika verjetnost da so gubice že globlje, zato ne moremo pričakovati popolne odprave, ampak le njihovo zmanjšanje in manjšo izrazitost. Sicer pa so gube na obrazu na splošno bolj izrazite takrat, ko so v podkožju poškodovana kolagenska vlakna in elastična vlakna podaljšana, kar je posebej opazno pri ljudeh, ki so bili v življenju veliko na soncu, pri kadilcih in v visoki starosti. 

Se vbrizgana tekočina premika po obrazu ali ostane na mestu?

Botoks se nahaja v raztopini, ki se po aplikaciji absorbira, kar pomeni, da ne ostaja na mestu v obliki kapljice in se ne more premikati po obrazu. Aktivna učinkovina, torej botulinski toksin, pa se razporedi v mišico, nekje v premeru do 1 cm od vbodnega mesta, kjer zmanjša moč mišice, v katero se razporedi. Z botoksom selektivno inhibiramo točno tiste mišice, ki so odgovorne za nastanek gubic. 

Kakšen je trenutno najboljši sistem/postopek preventive?

Najboljša preventiva pred prezgodnjim staranjem je zaščita pred soncem, zdrava prehrana in veliko gibanja. Pa seveda uživanje dovolj vode, zadosten spanec in čim bolj uspešno izogibanje stresu. 

Vsak trud v preventivnem delovanju se obrestuje, saj so vse to ukrepi, ki bodo pripomogli k zdravju kože ter seveda celotnega telesa, nam pa omogočili skladno, aktivno in zadovoljno staranje. Za preprečevanje prezgodnjega staranja kože pa je pomembna tudi ustrezna vsakodnevna nega obraza. 

Te zanima več? Odklikaj na spletno stran Estetske klinike Skin.

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije