TO je VSE, kar moraš vedeti o prehranskih dopolnilih (piše Cosmo lepotna kolumnistka)

Naša nova lepotna kolumnistka Ines Šercelj kratko in jedrnato o svetu lepote.

TO je VSE, kar moraš vedeti o prehranskih dopolnilih (piše Cosmo lepotna kolumnistka) (foto: Profimedia) Profimedia
22. 5. 2019

"V čem je finta super hrane za kožo?" se v svoji prvi lepotni kolumni sprašuje strokovnjakinja Ines Šercelj.

Hrana, ki prija tvojemu telesu, bo prijala tudi tvoji koži, če poenostavim. Pretiravanje z jemanjem prehranskih dopolnil ni potrebno, celo nezaželeno je. Dostikrat mislimo, da zdravih živil ni nikoli preveč, in pozabljamo na to, da lahko telo sprejme le določeno količino vitaminov in mineralov na dan, presežek te količine pa ima lahko na naše telo celo negativen vpliv.

Res je, da imajo limone izjemno lepotilno in zdravilno moč, a to ne pomeni, da jih moraš pojesti kilogram na dan. Stremi k lovljenju ravnotežja. Vedno. V primeru, da ti kdaj spodleti, pa so tu prehranska dopolnila.

Kaj deluje? 

Odvisno od tega, kaj tvoje telo potrebuje. Vegetarijancem in veganom po navadi primanjkuje vitamina B. To se lahko izrazi s sivkasto poltjo, kožo brez sijaja in problemi z mozoljčki. V tem primeru ti lahko dobro dene B-kompleks.

Se ti zdi, da izgubljaš polnost in čvrstost obraza? Po tridesetem letu začne količina kolagena v telesu upadati, zato ga je smiselno nadomeščati z dopolnilom. Ugodno vpliva na sklepe in črevesno sluznico. Izbereš lahko takšnega brez nepotrebnih dodatkov, ki lahko njegovo stabilnost ogrozijo. Če te skrbi njegova sinteza, zraven popij še kozarec vode z limono.

Se boriš z mozoljčki v spodnjem predelu obraza? To lahko nakazuje na podivjane hormone, predvsem na kortizol. Adaptogena ašvaganda in maca lahko pripomoreta k boljšemu ravnotežju ter zmanjšata možnost za nastanek teh neprijetnosti.

Ključ za izbiranje? 

Namesto v veleblagovnico ali lekarno zavij v kakšno majhno zdravo trgovino, kjer so prehranska dopolnila izbrana z mislijo in pozornostjo. Lastniki takšnih trgovinic so po navadi tudi sami pristaši zdravega življenjskega sloga in se o kakovosti svojih izdelkov prej dobro pozanimajo.

Kaj pa rezultati? 

Če boš svoja dopolnila kombinirala z zdravim življenjskim slogom, lahko prve rezultate pričakuješ po kakšnih šestih mesecih. Hitrih rešitev tukaj žal ni. Potrebna je vztrajnost.

Razmisli tudi o tem, česa je na tvojem jedilniku preveč. Rdečica? Poslovi se od alkohola (predvsem vina) in pekočih stvari. Težave z mozoljčki, aknami? Čao, mleko, se vidimo - nikoli. Prezgodnje staranje kože? Adios, sladkor, bilo je lepo.

Za pomoč na poti do sijoče kože in individualno konzultacijo se obrni na strokovnjake portala Fem Plus (www.femplus.si).

Fotografije: Profimedia, Shutterstock, osebni arhiv

Preberi še: TO je brezplačen trik, ki zaustavlja staranje tvoje kože

Priporočamo tudi: Ne boš verjela, kako bi morala uporabljati BALZAM in masko za lase (da ZARES delujeta!)