TO je sestavina, zaradi katere Mojca Mavec ostaja večno mlada! (+ NASVETI dermatologinje)

Če si se kdaj spraševala, kako medijske osebnosti skrbijo za svojo kožo, ki je vedno videti takooo popolno ... imamo zate odgovor! 👇

TO je sestavina, zaradi katere Mojca Mavec ostaja večno mlada! (+ NASVETI dermatologinje) (foto: Foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Foto: Aleksandra Saša Prelesnik
24. 9. 2020 | Promocijsko sporočilo

V tem članku boš dobila odgovore na najbolj pogosta vprašanja, ki se postavljajo lepotnim navdušenkam (verjetno tudi tebi!) in izvedela za sestavino, ki je skrivnost vsake mladostne kože!

Cosmo se je o negi kože pogovarjal z dermatologinjo dr. Vesno Tlaker in TV-osebnostjo Mojco Mavec.

Na vprašanje, kdaj je prvič obiskala dermatologa, je Mojca odgovorila takole:

"Iskreno, zelo pozno. Pri svojih tridesetih, zaradi pregleda peg in znamenj na koži. Odslej hodim na redne preglede za melanom, saj sem pegasto dekle."

Tokrat pa je Mojci pri negi kože z izdelki Vichy Liftactiv svetovala Dr. Tlaker, specialistka dermatovenerologije.

Kako se lotiti nege utrujene kože?

Dr. Tlaker odgovarja: "Sijoča in sveža koža je vedno zaželjena, saj izjemno pozitivno vpliva na naš videz in počutje. Žal ni skoraj nikogar, ki bi bil s takšno kožo brez truda obdarjen za vse življenje. Več razlogov je, da polt postane na videz utrujena in siva. Najpogosteje gre za motnjo v obnavljanju povhrnjice in/ali pomanjkanje vlage.

Z vrhnjega sloja kože se nenehno luščijo odmrle poroženele celice in povrhnjica se vsak mesec popolnoma obnovi. Če ta proces ni učinkovit in na površini zastajajo odmrle neodluščene celice, koža nima leska, videti je nezdrava in utrujena, gube so izrazitejše. Na povrhnjico in njeno obnavljanje ter vlaženje lahko vplivamo z nanašanjem različnih aktivnih sestavin, kot so vlažilci (hialuronska kislina) in sredstva za luščenje (najpomembnejše med njimi so kisline in retinoidi), vitamini itd. Redna uporaba pravilno izbrane negovalne kozmetike, s katero poskrbimo za vlago in obnavljanje povrhnjice, je za sijaj in svež videz kože izjemnega pomena."

Znano je, da na proces staranja kože vpliva proizvodnja kolagena v koži, ki po 25. letu naglo upada. Zakaj je pomemben kolagen v koži in s katerimi postopki ter izdelki lahko delujemo na njegovo proizvodnjo?

"Kolagen je najpomembnejša strukturna beljakovina v koži, ki predstavlja kar 70 % njene suhe mase - zagotavlja moč, elastičnost in celovitost kože ter ohranja njeno obliko in delovanje.

Kolagen v koži se nenehno razgrajuje in gradi na novo. Sposobnost tvorbe se z leti zmanjšuje, zato je razgradnje več kot izgradnje. Koža postaja vse tanjša, ohlapnejša in na videz bolj suha ter uvela, pojavijo se gube. Vidni znaki staranja kože zaradi izgube kolagena se običajno pojavijo v 30. ali 40. letih.

"Mnogo lažje je ohranjati zdravo kožo, ko jo še imamo, kot pa jo pozneje popravljati."

Spodbujanje tvorbe kolagena izboljša in ohranja tako videz kot zdravje kože. Koži zagotovimo pogoje za tvorbo kolagena z uravnoteženo zdravo prehrano, ki vsebuje beljakovine in antioksidante, izogibanjem sončenju in kajenju ter redno uporabo kozmetičnih in negovalnih izdelkov, ki podpirajo tvorbo kolagena. Mehanizme tvorbe kolagena lahko spodbudimo z medicinskimi postopki z energijskimi napravami, kot je laser. Hkrati je pomembna ustrezna podporna nega kože s sestavinami in učinkovinami, ki delujejo komplementarno, kot sta vitamin C in hialuronska kislina. Znake staranja, ko so že vidni, lahko ublažimo, a jih žal večinoma ne moremo povsem odpraviti."

Ali lahko lokalni pripravki vplivajo na regeneracijo kolagena v koži?

"Da. Za nekatere aktivne učinkovine, ki jih nanšamo neposredno na kožo v različnih pripravkih za topično (lokalno) uporabo, je v strokovni literaturi v laboratorijskih in kliničnih študijah dokazano, da spodbujajo sintezo kolagena v koži."

Katere sestavine v produktih za nego kože lahko vplivajo na njen mladostnejši videz?

"Med najpomembnejšimi anti-aging učinkovinami so vitamin C, glikolna kislina, peptidi, retinoidi in hialuronska kislina. V medicini smo do nedavnega strogo ločevali zdravila, katerih učinkovitost pri določenih stanjih je dokazana v študijah, in kozmetične izdelke, ki so imeli praviloma le podporno vlogo. Pri kozmetičnih izdelkih, ki vsebujejo zgoraj naštete učinkovine, pa gre za tako učinkovite sestavine, da se je pojavil nov pojem kozmecevtiki (cosmeceuticals), kar pomeni kozmetične izdelke, katerih učinkovitost je tako dobra, da je že blizu zdravilom."

Mojca pa pravi:

"Nega kože igra ključno vlogo, moja glavna skrivnost pa je vlaženje. Rada uporabljam različne maske, Vichyjeva mineralizirana termalna voda včasih dela čudeže, obožujem tudi produkte iz serije Aqualia, moj novi favorit pa je linija izdelkov Liftactiv Specialist. Zelo sem zadovoljna z Liftactiv Collagen Specialist izdelkom in trenutno preizkušam nove ampule, da svojo kožo malo okrepim z vitaminom C."

Kakšna je vloga peptidov in kako vplivajo na kožo?

Dr. Tlaker: "Peptidi v koži opravljajo izjemno pomembno vlogo. Delujejo kot posredniki pri številnih celičnih procesih in imajo tudi vlogo anti-aging signalnih molekul, ki med drugim spodbujajo tvorbo kolagena. Poleg tega so peptidi oz. njihove sestavne molekule aminokisline osnovni gradniki, iz katerih se tvorijo celične beljakovine, npr. kolagen in elastin."

Hialuronska kislina je eden najpogostejših izrazov pri anti-age izdelkih. Kako učinkovita je v tovrstnih preparatih?

"Hialuronska kislina je humektant – učinkovina, ki zadržuje vlago. Sposobna je vezati tisočkrat več vode, kot tehta sama. Hialuronska kislina je naravna sestavina medceličnega matriksa kože, a z leti se njena proizvodnja zmanjša. Zato koža postane bolj suha in izgubi volumen ter sočnost.

Hialuronska kislina je odličen vlažilec in najdemo jo v številnih negovalnih izdelkih. Vendar pa je učinkovitost vlaženja odvisna od tega, kakšen tip hialuronske kisline izdelek vsebuje. Molekule hialuronske kisline namreč obstajajo v številnih različicah velikosti. Večje molekule, čeprav vežejo ogromno vode, ne morejo vstopiti v kožo. Če takšne molekule v kozmetičnem izdelku namažemo na kožo, bodo ostali na vrhu in navlažili le najbolj zgornje plasti odmrle povrhnjice. Manjše molekule hialuronske kisline pa lahko prodrejo globlje v epidermis in nudijo učinkovitejše vlaženje."

Zakaj se ljudje tako navdušujejo nad vitaminom C?

"Vitamin C je ena najpomembnejših anti-aging učinkovin in je ključnega pomena za zdravo, gladko, sijočo in enakomerno polt. Vitamin C je odličen antioksidant, ki lovi škodljive proste radikale, podpira tvorbo kolagena, krepi kožo, izboljša njeno zdravje in deluje proti pigmentacijam ter protivnetno. Pomemben je tako v prehrani kot tudi v kozmetičnih izdelkih. V kliničnih študijah je dokazano, da vitamin C v lokalnih pripravkih izboljša videz kože, zmanjša drobne gube, zaradi stabilizacije kolagena pospešuje celjenje ran ter do neke mere ščiti pred sončnimi opeklinami ali zmanjša njihovo stopnjo. Poleg tega je vitamin C zelo varen tudi ob dolgotrajni uporabi."

Poleg učinkovitih sestavin proti staranju (kot sta vitamin C in hialuronska kislina) je verjetno pomembna tudi njihova formulacija v izdelku. Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri izdelkov proti staranju kože?

"Formulacija učinkovin v izdelku je izjemno pomembna! Kozmetični izdelek mora poleg visoke koncentracije zagotavljati tudi stabilnost učinkovin – to pomeni, da se učinkovine ne razgradijo prehitro. Vitamin C je ena najpomembnejših antiaging učinkovin, žal pa je zelo občutljiv na svetlobo in zrak. Vitamin C se v številnih kozmetičnih izdelkih razgradi že kmalu po tem, ko izdelek odpremo. V nekaterih izdelkih zato uporabljajo izpeljanke vitamina C, ki so sicer stabilne, a žal nimajo farmakološke aktivnosti vitamina C. Poleg tega, če vitamin C ni formuliran v dovolj kislem okolju (pH <3,5), sploh ne vstopi v kožo. Zato moramo biti pozorni in pred nakupom skrbno preučiti sestavo. Najboljša rešitev zagotavljanja stabilnosti in učinkovitosti so takšni izdelki z vitaminom C, ki jih hitro porabimo. Inovativna rešitev – zaščitne ampule, ki jih odpremo tik pred uporabo in porabimo v dnevu ali dveh, so optimalna rešitev.

Hialuronska kislina je naravni in najučinkovitejši faktor vlaženja kože, ki se v izdelkih uporablja v različnih molekularnih velikostih. Če je molekula prevelika, v kožo sploh ne more prodreti, če je premajhna, pa učnika ni. Zato mora biti velikost molekule ravno prava, pomembna pa je tudi visoka koncentracija. Vemo tudi, da se pri kombiniranju preveč različnih učinkovin v en izdelek te med seboj včasih ovirajo. Minimalistična formula z majhnim številom aktivnih učinkovin, ki so prisotne v veliki koncentraciji, je najboljše zagotovilo za ustrezni učinek."

Mojca pravi, da so njen novi favorit linija izdelkov Liftactiv Specialist iz Vichy. "Zelo sem zadovoljna z Liftactiv Collagen Specialist izdelkom, trenutno pa preizkušam tudi nove ampule, da svojo kožo okrepim z vitaminom C."

Več o Liftactiv Specialist izdelkih preveri TUKAJ.

Kakšne so prednosti izdelkov v ampulah?

Dr. Tlaker odgovarja: "Ampule, ki jih odpremo tik pred uporabo, zagotavljajo stabilnost in učinkovitost aktivnih sestavin, saj so te vedno sveže. Minimalistična formulacija z omejenim majhnim številom sestavin omogoča visoko koncentracijo aktivnih učinkovin, brez nepotrebnih parabenov, stabilizatorjev, barvil ali dišav. Uporaba izdelka v obliki ampul je hkrati zelo sofisticirana in presenetljivo enostavna."

Kakšna je razlika med ampulami Peptide-C in Glyco-C, komu so namenjene?

"Ampule Peptide-C so namenjene uporabnicam in uporabnikom, ki si želijo sijoče kože in glajenja drobnih gub. Z visoko koncentracijo anti-aging učinkovin, med katerimi je 10 % čistega vitamina C, kompleks biopeptidov in hialuronska kislina, ampule pomagajo zgladiti kožo in ji povrnejo lesk. Primerne so za vse, ki si želijo učinkovitosti, ki ne želijo preobremeniti kože z nepotrebnimi dodatki in ki hkrati iščejo praktičen izdelek, ki je enostaven za uporabo.

Ampule Glyco-C pa so namenjene uporabnicam in uporabnikom, ki si želijo izenačitve tena kože, posvetlitve pigmentacij in glajenja kože. Vsebujejo 10 % glikolno kislino v kombinaciji z vitaminom C in hialuronsko kislino. Glikolna kislina je ena od sadnih kislin in najpogosteje uporabljano sredstvo v dermatoloških ordinacijah po vsem svetu za površinski piling kože, izenačitev tena, posvetlitev pigmentacij in izenačenje teksture kože."

Kako dolgo jih je potrebno uporabljati? Se uporabljajo v redni negi ali le občasno? Se uporabljajo hkrati?

"Tako vitamin C kot glikolna kislina se lahko v negi uporabljata občasno, boljše rezultate pa vidimo po redni uporabi daljši čas, vsaj dva meseca. Za nobeno od učinkovin v ampulah nimamo časovnih omejitev navzgor. Dlje kot jih bomo uporabljali, boljši bodo rezultati. Ampule Peptide-C uporabljamo zjutraj in zvečer, ampule Glyco-C pa so namenjene uporabi samo zvečer. Smiselno je, da izberemo najprej enega od teh izdelkov glede na naš prevladujoči problem in ga uporabljamo vsaj mesec dni, nato pa lahko dodamo tudi drugi izdelek. Če uporabljamo obe vrsti ampul, na kožo zjutraj nanesemo samo Peptide-C, zvečer pa samo Glyco-C in ne obojega hkrati."

S katerimi izdelki se ampule kombinirajo in v kakšnem zaporedju - pred kremo ali po njej, kdaj nanašamo serum?

"Ampule kombiniramo s svojo redno dnevno rutino, pri kateri je prva stopnja vedno čiščenje kože, nato pa ji sledijo negovalni izdelki. Najprej nanesemo izdelek, ki je najbolj tekoč in se najhitreje vpije, nato sledijo po vrsti gostejši izdelki, npr. krema, čez dan pa tudi zaščitni faktor in nazadnje po želji ličila. Če uporabljamo hialuronski serum (denimo Vichy Mineral 89), ga nanesemo takoj po čiščenju in počakamo nekaj minut, da se temeljito vpije, nato sledi ampula, za njo krema ter ostalo."

Kako pa se nege loteva Mojca?

"Z leti se v moji kopalnici stekleničke in lončki hitro množijo. Moje lepotno zaporedje je čiščenje, ki sem mu včasih posvečala premalo pozornosti, nato sledi serum, krema, zaščita pred soncem. Slednjo vestno uporabljam čez vse leto, sploh, ker veliko časa preživim na prostem."

Več o Liftactiv Specialist izdelkih preveri TUKAJ.

Foto: Aleksandra Saša Prelesnik