Testirali smo BB kreme

Zanje si gotovo slišala, a najbrž se še vedno sprašuješ, kaj to sploh je, zakaj bi jo morala uporabljati, katero izbrati in kako jo nanesti. Beri dalje in skrivnost igralk, kot to lepotilo imenujejo na Vzhodu, zate ne bo več uganka.

Testirali smo BB kreme (foto: Promocijski materijal) Promocijski materijal
12. 5. 2013

BB-krema je lepotni balzam, multiučinkovita krema, ki bi jo morala vsaka cosmo bejba imeti v svoji lepotni torbici. En izdelek namreč nadomesti serum, vlažilno kremo, podlago za ličenje, puder, včasih tudi zaščito pred soncem in prvo anti-age nego. Super lepotilo za na samotni otok, praviš?

Res je, BB-krema je 'must-have' tuba, s katero moraš poleti nadomestiti vsaj puder.

Je to moderni izum?

Mama BB-kreme je nemška dermatologinja dr. Christine Schrammek, ki je že v šestdesetih kreirala lepotilo za svoje paciente – pomagalo naj bi prekriti brazgotine, hkrati pa pripomoglo k zdravljenju in zaščiti kože.

Kremo so pozneje v osemdesetih posvojile korejske zvezdnice, saj je tam še danes zdrava in porcelanasta koža največji lepotni ideal. Prvo jo je za splošno uporabo izdelalo korejsko podjetje Hanskin in njihova BB-krema, ki ima v nasprotju z evrops­kimi več belilnih in anti-age lastnosti, je še danes močno priljubljena.

Prav vzhodnjaška obsedenost s svetlo poltjo je botrovala temu, da so BB-kreme raje kot ponudile več odtenkov, poskrbele, da so po nanosu na kožo oksidirale in osvetlile naravni ton polti. In čeprav so bile Azijkam všeč predvsem kot nadomestilo težkih pudrov, ki so prihajali z zahoda, so BB-kreme do danes ohranile veliko negovalnih, belilnih in anti-age lastnosti. V Evropi je BB-krema prisotna šele zad­n­ji dve leti in v kratkem času je postala tako popularna, da je svoje mesto našla celo v Wikipediji.

Test je pokazal

Akcija Cosmo preizkušanja BB-krem, ki smo jo začeli v prešnji št. Cosma, je končana. Srečne izbranke, ki so deset dni uporabljale različne BB-kreme in po naših navodilih opazovale njihove številne lastnosti in učinke, so nam po kocu testa sporočile:

"Do zdaj sem uporabljala tonirano kremo, a mi je BB-krema bolj všeč, ker ima dolgotrajen učinek in na otip naredi kožo bolj prijetno." – Alenka T.

"Po redni uporabi BB-kreme opažam, da imam bolj gladko polt in da mi nič več ne zateguje kože. Všeč mi je tudi, ker kože ne obteži kot puder in ne da videza 'torte', če jo naneseš preveč." – Eta Ferenc

"BB-krema mi daje dober občutek na koži in lepo prekrije drobne nepravilnosti. Opažam pa, da je po uporabi treba obrazu dodati nekaj svežine: osenčiti lička in poudariti vsaj trepalnice." – Katarina Bervar Sternad

"Všeč mi je, da se Vichy Idealia BB-krema zlije z mojo kožo, da je tekstura dovolj lahka za kožo, da je obstojnost prekrivanja enaka tudi po nekaj urah ter da nimam videza maske." – Romana Rajar

"Pri Clinique Age Defense BB Cream SPF 30 mi je všeč, da ima visok zaščitni faktor, saj se ne maram preveč izpostavljati soncu, zato mislim, da bo kar moja zvesta spremljevalka tudi v poletnih dneh."– Barbara Žvirc

"Najbolj dišeč vonj ima Nivea BB Creme."– Mateja Rakun

"IsaDora B.B. Cream All-In-One Make Up SPF12 kožo neguje primerljivo s kremo, ki jo običajno uporabljam. Všeč mi je tudi, da ni mastna in je zato primerna za mešano kožo." Tina Jerman

"Vse BB-kreme so na moji koži ustvarile povsem enakomerno polt in zakrile majhne napake, za prekrivanje mozoljčkov pa je bil potreben še korektor." – Eta Ferenc

"Imam zelo svetlo kožo, zato se mi okrog oči vidijo temnejši kolobarji, vendar je Vichy Idealia BB-krema to lepo zakrila in dala moji koži enakomeren, svež videz." – Nina Lipar

"Najbolj mazljiva je Dior Hydra Life BB Crème. Všeč mi je, ker odlično prekriva, tekstura pa je tako lahka, kot bi bila namazana z ultra lahko vlažilno kremo." – Katarina Mihelič Bajt

"Pri La Roche Posay Hydreane BB mi je všeč lahkotnost, s katero se razmaže in vpije v kožo, ter njen prijeten vonj, moti pa me slabše prekrivanje." – Nina Lipar

Da bo nakup lažji

Različne znamke ponujajo BB-kreme z različnimi lastnostmi oz. za različne tipe in potrebe kož. Zato je bolj pomembno kot to, da se posvetiš izbiri odtenka (tako ali tako so pri posamezni znamki na voljo največ trije), da dobro proučiš stanje in potrebe svoje kože.

V pomoč pri izbiri naj ti bodo rezultati testiranj naši Cosmo preizkuševalk BB-krem. Preveri, v čem se razlikujejo ter katere so po njihovem mnenju prednos­ti in slabosti.

Opažanja preizkuševalk

Vichy Idealia BB krema, 23,99 €

1

Je bila med preizkušenimi kremami najbolje ocenjena. Še posebej dobro so preizkuševalke ocenile njeno prijetno teksturo in negovalni učinek, prekrivnost in poenotenje tudi pri zelo svetli koži ter preprosto nanašanje. Izmed vseh krem vsebuje tudi največ osvetljevalnih učinkovin za svež in mladosten videz polti.

IsaDora B.B. Cream All-In-One Make Up SPF12, 23,75 €

2

Med cosmo preizkuševalkami je bila zelo dobro sprejeta. Ker ima gosto teksturo, so jo ocenile bolj kot lahkoten puder, ki pa se dobro razmaže, lepo vpije v kožo in jo tudi neguje. Največ minusov je to lepotilo dobilo na račun vonja. Izberi jo torej, če želiš nekoliko večjo prekrivnost oz. z njo nadomestiti puder.

Clinique Age Defense BB Cream SPF 30, 32,55 €

3

Je ljubljenka vseh, ki želijo visoko zaščito pred UV-žarki. Zdi se, da so nad njo navdušene tiste z mešano ali mastno kožo, saj dolgotrajno matira in prepreči ponovno svetenje. Nekaj minusov so ji preizkuševalke pripisale zaradi slabše mazljivosti in zlitja s kožo.

La Roche Posay Hydreane BB-krema, 13,99 €

4

Prijetna tekstura, preprost nanos in dobra vpojnost so njene odlike, zato jo priporočamo tistim, ki želijo več nege kot prekrivnosti (ta je bila med preizkuševalkami slabše ocenjena).

Dior Hydra Life BB Crème, 32,49 €

5

Zaradi dobrega občutka pri nanašanju, negovalnega učinka in visoke zaščite to kremo priporočamo vsem, ki se že spogledujete z nego za zaščito pred staranjem kože. Zdi se, kot da so trije odtenki, v katerih je na voljo, us tvarjeni tako, da koži dodajo tudi rahel toplo poletni pridih.

Nivea BB Cream, 7,55 €

6

Skoraj vse preizkuševalke so na prvo mesto tega izdelka dale njegov prijeten vonj, ki spominja na kultno modro 'univerzalko'. Prav tako so pohvalile njeno teksturo, slabše pa so ocenile njeno prekrivnost in enakomeren videz polti po nanosu, še posebej pri svetlih polteh.

Besedilo: Nika Veger