Tako za vedno odpravimo neprijeten vonj stopal!

Zagotovo si se že kdaj vprašala, zakaj imajo stopala čuden vonj in kako za vraga ga odpraviti. Ta članek je zate …

Tako za vedno odpravimo neprijeten vonj stopal! (foto: Unsplash.com/Juja Han) Unsplash.com/Juja Han
24. 8. 2017

Čezmerno potenje, glivične okužbe in stres povzročajo rast bakterij, ki so največkrat vzrok za neprijetne vonjave stopal. Na spletni strani Bright Side smo odkrili, kaj je tisto, kar bo za vedno odpravilo smrad naših stopal:

1. Prepreči nastanek gojišča bakterij!

Večina bakterij, ki so vzrok za neprijetne vonjave, se nahaja pod nohti ali na predelih otrdele kože. Med tuširanjem si tako ne pozabi podrgniti in odstraniti trde kože na petah. Poskrbi tudi za nohte in jih primerno skrajšaj.

2. Po tuširanju dobro obriši kožo med prsti na nogah

Podologi, strokovnjaki za izvajanje postopkov v zvezi s pedikuro, priporočajo, da se po prhanju temeljito obrišeš tudi med prsti na nogah. V nasprotnem primeru lahko na tem delu nastopijo težave z glivicami.

3. Kopel iz črnega čaja

Črni čaj pomaga uničevati bakterije, ki povzročajo neprijetne vonjave nog, in zmanjšuje potenje.

Zmešaj 3 čajne žličke čaja, 1 l vroče vode in 2 l hladne vode. V tej fini kopeli namakaj (lahko vsak dan!) noge od 15 do 30 minut. Neprijetne vonjave bodo izginile.

4. Jabolčni kis

Tudi jabolčni kis je odličen v boju proti smradu stopal! ž

Zmešaj 0,5 l kisa z 200 ml tople vode. V dobljeno tekočo zmes pomoči gazo in jo položi na noge za približno 20 minut. Popetm pusti, da se koža naravno posuši.

5. Uporaba aromatičnih olj

Sivkino olje je popolna izbira. Poleg tega da prikrije neprijeten vonj, hkrati tudi dezinficira. Na stopala nanesi 4 kapljice olja in noge masiraj. Lahko pa si pripraviš tudi kopel. Kako? V 3 - 4 l vode kapni 2 kapljici olja in nato v kopel potopi noge za pribl. 15 minut.

6. Doma hodi bosa

Nogavice pobirajo vso umazanijo s tal, in če se za nameček še potiš, so tvoje noge idealno okolje za nastanek bakterij, ki (kot smo te že podučili) so največji povzročitelj neznosnega vonja nog. Zato doma hodi bosa.

7. Uporabi antiperspirant

Na stopala nanesi antiperspirant, ki preprečuje prekomerno potenje. Na ta način bodo tvoja stopala ostala suha in sveža ves dan in posledično ne bodo zaudarjala.

Pazi to! Ne nanesi ga tik preden greš od doma, ampak počakaj, da se nekoliko vpije in posuši, sicer ti bo v čevljih drselo.

8. Posvet z zdravnikom

Ko poleg neprijetnega vonja opaziš tudi srbečico in luščenje kože na stopalih, je čas, da obiščeš zdravnika. Namreč, lahko gre za glivično obolenje.

9. Ne nosi isti čevljev več dni zapored

Vsak dan, če je le mogoče, menjaj čevlje. V času ko določene obutve ne boš nosila, se bo ta prezračila in dodobra osušila. Pri tem si lahko pomagaš tudi tako, da v čevlje položiš zmečkan časopisni papir, ki bo (čez noč) absorbiral vlago ali pa preprosto uporabiš električni sušilnik za lase.

Preberi še: Torej, TO je razlog za neprijeten vonj (tam spodaj) med menstruacijo! in 5 navad ljudi, ki vedno tako lepo dišijo (OBVEZNO glej št. 4!)

Priporočamo tudi: Sijajni napotki, kako se (ekspresno) hitro naličiš!