Spoznaj najbolj priljubljeni olji za nego v tem trenutku

Zlata vročica okoli svilnato bogatih tekstur razkošnih olj, ki na koži pustijo mehak občutek, je pri negi kože dosegla pravo vrelišče. 

Spoznaj najbolj priljubljeni olji za nego v tem trenutku  (foto: promocijsko gradivo, Jon Paterson) promocijsko gradivo, Jon Paterson
3. 1. 2015

Če je nekdaj veljalo, da tisti z mastno kožo ne smejo uporabljati oljnatih tekstur in da te mašijo pore ter povzročajo akne, lepotni strokovnjaki zdaj menijo, da je to le mit.

Z izboljšanjem negovalnih izdelkov, tehnologijo in raziskavami so namreč dokazali, da imajo olja veliko večje negovalne učinke, kot so najprej domnevali.

Uporaba olj za nego kože sega sicer že v čas antike, saj jih je pred dva tisoč leti uporabljala tudi sama Kleopatra.

Olja kot čistilci raztopijo in nase vežejo gostejši sebum, ki se nabira v porah (ogrci), kot vlažilniki pa delujejo tako, da hitro prodrejo v globlje plasti kože, ščitijo pred razgradnjo beljakovin v celične stene z maščobnimi in linolne kisline, ki posnemajo tisto, kar naše telo proizvaja naravno, pomagajo pa tudi zadržati vlago v koži oziroma laseh.

Naravnih rastlinskih olj je precej, v kozmetičnih izdelkih pa najpogosteje najdemo arganovo, avokadovo, olivno, kokosovo, jojobino in ricinusovo olje.

Olja delimo glede na učinke ter gostoto, bogata so z vitaminom E in esencialnimi maščobnimi kislinami, ki so pomembne za gradnjo celic in delovanje organizma. Nekatera olja imajo lahko teksturo, ki se hitro vpije v kožo, in so zato primernejša za mešan in masten tip kože, druga pa nekoliko gostejšo, zato potrebujejo dalj časa, da se vpijejo, in so namenjena bolj suhi koži.

Trenutno najbolj priljubljeni olji predvsem med zvezdnicami sta arganovo in kokosovo olje.

Arganovo olje

Olje, ki je naredilo pravo malo revolucijo in obudilo pomen naravnih olj v kozmetični industriji. Lepotni čudež, kakor ga imenujejo, pridelujejo iz jedrc arganovega drevesa, ki raste v izjemnih vremenskih razmerah ter zgolj v Maroku.

Poleg vitamina E, ki je močan antioksidant in deluje proti prostim radikalom in maščobnimi kislinami, ki ohranjajo prožnost kože, vsebuje tudi karoten in polifenol. Arganovo olje kožo omehča in navlaži, spodbuja pa tudi obnovo njenih celic.

Kokosovo olje

Dadnja obsesija, ki so jo začele številne zvezdnice in je v hipu postala številka ena med olji. Kokosovo olje je odlično za vlaženje kože, ščiti kožo, obenem pa deluje protivnetno in antibakterijsko.

Naraven antioksidant je celo bolj kot za kožo odličen za lase in lasišče. Če te ne bosta prepričala tekstura ali učinek, te bo zagotovo vonj po pina koladi in poletju.

Preberi še: Top 10 olj za obraz, telo in lase, ki so nas navdušila

Napisala: Katja Jakopovič