Spoznaj 'čudežno' sestavino za božansko lepe lase

Če bi rada imela sijoče in močne lase, je skrajni čas da začneš uživati super sestavino, ki povrh vsega odlično vpliva tudi na čvrstost nohtov in strukturo tvoje kože. 

Spoznaj 'čudežno' sestavino za božansko lepe lase (foto: Profimedia) Profimedia
18. 3. 2016

Sestavina po kateri hrepenijo tvoji slabi lasje, krhki nohti in slaba koža se imenuje kolagen.

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu, saj predstavlja kar 30 % vseh beljakovin, ki so prisotne v telesu in je sestavni del vseh vezi, hrustanca, kože, las in nohtov.

Je naravno telesno lepilo, beljakovina, ki veže ter podpira telesna tkiva in notranje organe ter zagotavlja, da ta vzdržujejo in ohranjajo dobro ter zdravo stanje. V telesu je več kot petindvajset vrst kolagena. V sodelovanju z elastinom daje telesnim tkivom obliko, trdnost in moč.

Za lep videz in močno telo

Že po 20. letu se proces nastajanja kolagena v telesu upočasni, po 35. letu pa drastično upade. Na zunaj ta proces opazimo v nastanku gub, celulita, kot starejšo, bolj hrapavo, izsušeno kožo, ki izgublja mladostno napetost in sijaj.

Lasje izgubijo lesk, pogosteje izpadajo in postanejo tanjši, nohti pa lomljivi.

Zaradi pomanjkanja kolagena in s tem veznega tkiva je skelet oslabljen, kar velja tudi za mišice.

Nastajanje kolagena v telesu lahko spodbudimo zelo preprosto - z vnosom prehranskega dopolnila, ki vsebuje kolagen in tako nadomestimo njegov primanjkljaj, ki nastane z leti. Tako bodo lasje gostejši in bolj sijoči, nohti čvrstejši, koža pa lepša in bolj napeta.

Kolagen je primeren za vse po 20. letu, še posebej ženske, ki želijo ohraniti lepo in mladostno kožo ter čvrste nohte.

Delovanje kolagena je dokazano v številnih raziskavah. Med drugim so pokazale, da se že po dveh mesecih uživanja 2,8 g hidroliziranega kolagena na dan elastičnost kože izboljša v povprečju za 30 odstotkov.

Prav tako se pri uživanju 14 g/dan v enakem obdobju poveča debelina las za 10 odstotkov pri 70 odstotkih ljudi, uživanje 7 g kolagena dnevno pa po treh mesecih dokazuje izboljšanje stanja nohtov pri 86 odstotkov uporabnic.

Kolagen odlično vpliva tudi na:

  • 1 Močne kosti

Ene od glavnih gradnikov kosti so prav organske beljakovine, znane kot kolagen. Pomanjkanje kolagena se kaže v manj prožnih kosteh.

  • 2 Pravilno delovanje mišic med gibanjem

Vsako mišično vlakno je prekrito s tremi plastmi kolagena, ki mišicam pomaga pri krčenju in raztezanju.

  • 3 Zdravje kit, sklepov, hrustanca

Kolagen kitam in sklepom omogoča, da prenašajo sile, ki jih med gibanjem prejemajo mišice. Kolagen je glavna sestavina vseh telesnih vezi in hrustanca.

Številne klinične študije potrjujejo pozitivni efekt v primeru osteoartitisa, saj močno zmanjša bolečine, zmanjša potrebo po analgetikih in izboljša gibljivost in pripomore k elastičnosti sklepov. 

  • 4 Celjenje ran

Prispeva k obnovi in celjenju poškodovane kože. 

Kolagen je resnično fantastično kozmetično sredstvo, ki hrani kožo od znotraj ter tako ohranja mladostni videz, pomaga upočasniti staranje in nastajanje gub, pomaga pri suhi in hrapavi koži in ji vrača vlago, elastičnost in prožnost, pospešuje rast nohtov, lasem pa izboljša lesk, čvrstost in njihovo strukturo. 

Napisala: Loti