SOS za uničene lase

Želiš imeti zdrave in sijoče lase, vendar nisi prepričana, da narediš vse za to, da bi bili taki? Sredi poletja, ko si lase še dodatno izmučila s soncem in morsko vodo, je pravi čas, da premisliš, kako skrbiš zanje in s čim najbolj grešiš. Če je čas za klic na pomoč, ne skrbi, ampak beri dalje.

SOS za uničene lase (foto: SHUTTERSTOCK, helena krmelj, primož predalič, jefrey westbrook/studio d.) SHUTTERSTOCK, helena krmelj, primož predalič, jefrey westbrook/studio d.
7. 8. 2013

Stopnja škode - SLABA

Pogosto nosiš visok čop

elastikaElastika, ki stiska lase (sploh če nosiš čop vedno na istem mestu), ustvarja drobne zareze, ki slabijo las, dokler  ni ta toliko oslabljen, da se dokončno strga.

NASVET: Uporabi elastiko iz mehke tkanine, da bo pritisk na lase blažji. Če nosiš čop vsak dan, poskrbi, da bo ta vsakič  na drugi višini, saj s tem ne boš obremenjevala ves čas istega dela las.

Ne nosiš rada pokrivala

UV-žarki niso škodljivi samo za kožo, ampak tudi za lase. Na soncu oksidirajo, zato so oslabljeni in krhki, konice pa se cepijo.

NASVET: Priporočamo ti UV-pršilo za lase, a če želiš, da ti nudi ustrezno zaščito, moraš z njim prekriti celotno površino las, kar bi pomenilo zares ogromno proizvoda! Naj­preprosteje torej zaščitiš lase, če se polepšaš s klobukom, ki naredi fizično prepreko med lasmi in žarki.

Pogosto uporabljaš suhi šampon

Si tudi ti ena tistih, ki se jim poleti ne ljubi prevečkrat umivati las ter raje malo 'pogoljufaš' zamudno umivanje in sušenje? S suhim šamponom ustvarjaš nekakšen oklep, ki lasišču onemogoča dihanje, posledica pa je lahko luščenje lasišča in celo nadležen prhljaj. Tudi agresivno krtačenje ni dobro za lase, ker trga korenine in jih slabi, sčasoma lahko zaradi tega lasje postanejo tudi tanjši.

NASVET: Vnesi malo discipline tudi na področje umivanja las in si samo enkrat tedensko privošči potuho s suhim šamponom. Če se že pregrešiš, uporabi vsaj takega brez smukca, ker lasišču ne bo preprečil dihanja.

Stopnja škode - ŠLABŠE

Rada se namakaš

Imaš rada morje v laseh – dobesedno? Morske kodre ali valove, ki naredijo tvojo frizuro tako seksi? Moramo te razočarati: za tvoje lase morje ni tako romantično kot zate, ker kristali soli razbijejo beljakovinske vezi v laseh. Podobno škodljiv je tudi baker v bazenih, ki uničuje strukturo lasu ter jih naredi puste in krhke. Če pa obožuješ surfarske spreje za lase, ne skrbi preveč, saj ti ne vsebujejo dovolj soli in so od vseh skušnjav na plaži najmanj škodljivi.

NASVET: Preden se potopiš v morje, lase zmoči s sladko vodo ali jih zaščiti z balzamom v pršilu, ki zmanjšuje škodljive vplive soli. Navlaženi bodo manj vpijali sol ali klor in tako bo možnost za poškodbe manjša. Ko prideš iz vode, jih vedno dobro speri.

Med spanjem se veliko premikaš

Študije so dokazale, da se osemurno drgnjenje noč za nočjo lasem slabo obrestuje, saj se kodrajo ter so pusti in videti kot slama. Če hodiš spat z mokrimi, so ti še bolj dovzetni za slabe učinke trenja, verjetnost, da se bodo zlomili in poškodovali, pa je zelo velika.

NASVET: Spanje na svilenem vzglavniku bo precej zmanjšalo poškodbe (moraš priznati, da je v tem dejanju tudi nekaj kraljevskega!), tudi saten bo do las prijaznejši od običajnih materialov, saj mehak in drseč material omogoča, da gladko polzijo. Še bolje bo, če jih povežeš v kito ali mehko spneš v figo. In ne pozabi – nikoli ne hodi spat z mokrimi lasmi.

Uporabljaš izdelke za stiliranje, ki vsebujejo alkohol

Alkohol je sestavina, ki bi se ji morala nujno izogniti, saj lasem odvzame naravno vlago in jih popolnoma izsuši. Na žalost ga vsebuje večina proizvodov za oblikovanje las, vseeno pa poskusi najti takšne, ki ga ne vsebujejo.

NASVET: Ko izbiraš izdelke, skrbno preberi sestavine, če pa se najljubšim ne moreš odpovedati, čeprav vsebujejo alkohol, pred umivanjem na lase nanesi vlažilno oblogo, ki jih bo napolnila z vlago.

Stopnja škode - EKSTREMNA

krtača za laseNepravilno krtačenje las

Česanje oziroma krtačenje las in lasišča krepi lasno povrhnjico, ki tvori zaščitni sloj las, a če je krtačenje neustrezno, je lahko prav tako škodljivo. Najbolj tvegano je, če to počneš na mokrih laseh – celo veliko bolj kot spanje z mokrimi lasmi.

NASVET: Uporabi krtačo, ki je namenjena razčesavanju mokrih las (take imajo gibljive ščetine). Česati začni pri konicah in se postopoma pomikaj proti lasišču. Pomagaj si tudi z izdelkom za lažje razčesavanje las.

Ne uporabljaš ustreznega balzama

Študije so pokazale, da skoraj 40 % žensk izpušča nanos balzama. Zakaj je to slabo? Šampon res odstrani nečistoče z las, prav tako pa odstrani naravna olja. Balzam pomaga nadomestiti izgubo maščobe in vlage, zato si po uporabi lažje razčešeš lase, prav tako se ti manj vozlajo.

NASVET: Najbrž se bojiš, da bi ti balzam obtežil lase. Temu se lahko izogneš tako, da uporabiš takega, ki ustreza tvojemu tipu las (npr. za barvane lase, tanke), nanesi pa ga na dolžino las od ušes navzdol, kjer so najbolj potrebni vlage in nege.

sušilnikSušenje s sušilnikom

Morda boš presenečena, ampak sušenje z vročim zrakom samo po sebi ni pretirano škodljivo, še zlasti če je sušilnik ionski. Problematični so kombinacija vročine na mokrih laseh in vlečenja las s krtačo ipd.

NASVET: Naj to postane del tvoje rutine pri negi las: vedno nanesi sredstvo za zaščito pred toplotno obdelavo las. Sušilnik imej vedno nastavljen na najnižjo ali srednjo temperaturo in ga drži dovolj stran od las, krtačo za stiliranje pa uporabi šele, ko se lasje že skoraj suhi.

Ne strižeš konic

Zaželela si si res dooolgih las, zato se v velikem loku izogibaš frizerja. Napaka! Če konic redno ne prirezuješ, se začnejo cepiti in lomiti, zato so na koncu lasje krajši, ne daljši.

NASVET: Nič več se ne izogibaj frizerja – konice naj ti postriže vsake tri ali štiri mesece (odvisno od las – mojim najbolj ustreza minimalno striženje vsake tri mesece, in kar je najbolje, frizer me postriže tako minimalno, da sploh nihče ne opazi, samo lepše lase imam). Uporabljaj tudi sredstvo za nego konic, saj jih 'zlepi' in ohranja sveže vse do naslednjega striženja.

Stopnja škode - RDEČI ALARM

Beliš jih

Barvanje lase poškoduje, saj večina barv vsebuje amonijak, svetlenje pa še bolj, saj hidrogen lasu odvzame pigment, dodatno pa jih uničuje še barva, s katero dosežeš želeni blond odtenek. Lasje so tako dvojno obremenjeni.

NASVET: Uporabljaj šampon za blond lase, enkrat na teden pa si privošči bogat balzam, da lasem povrneš izgubljeni lipidni sloj. Če si zares hud 'blondaholik' in si beliš lase na vsakih nekaj tednov, poskusi raje poslikavo las s prameni, imenovano balayage, ki je trenutno velik hit (odklikaj na www.youtube.si in si oglej filmčke, ki prikazujejo balayage). Manj škodljiva je, ker se začne malo nižje od korena las, pa še hudo trendna.

Podaljševanje s podaljški

Teža podaljškov vleče korenine las in jih slabi, kar lahko vodi v izpadanje. Tega res nočeš, zato beri naprej.

NASVET: Če opažaš tanjšanje in izpadanje las, ti svetujemo, da se za nekaj časa odpoveš podaljškom. Če si za posebno priložnost res želiš volumen ali močnejše lase, pa uporabi podaljške s sponkami (clip on).

Rada likaš

Na žalost ne njegovih srajc, ampak svoje lase, in za spremembo uporabiš še kodralnik. Gotovo že veš, ampak naj ti še enkrat povemo: likalniki in kodralniki močno poškodujejo lase. Dosežejo temperaturo celo do 250 stopinj in več, kar uničuje strukturo lasnega proteina. Če imaš lase vlažne, je koda še večja – visoke temperature vlago dobesedno skuhajo, kar se vidi kot para, ki uhaja iz likalnika. Sliši se grozno, kajne?

NASVET: Ko se lotiš obdelave z likalnikom ali kodralnikom, se vedno prepričaj, da so lasje zares suhi. Omisli si keramičnega, saj takšen bolj enakomerno oddaja toploto. Začni z nižjo temperaturo, in če ne dosežeš želenega učinka, jo postopno višaj. Če že izbiraš med dvema grehoma, potem se odloči za višjo temperaturo in krajši čas obdelave las – to jih poškoduje manj kot nižja temperatura in daljši čas delovanja. Ne pozabi tudi na pršilo za zaščito las pred segrevanjem, nam je všeč balzam Revlon Professional Style Masters (12,50 €).

Kodre ravnaš kemično z izdelki za ravnanje

Ti izdelki odebelijo lasno povrhnjico ter oslabijo proteinske vezi v laseh. Povedano drugače: na laseh ustvarijo luknjice, zato so bolj šibki in krhki kot po katerikoli drugi škodljivi obravnavi.

NASVET: Trik je preprost: nadomestiti moraš izgubljene proteine (keratin). Najpreprosteje boš to dosegla s sredstvom za intenzivno kuro s keratinom. Skušaj pa tudi čim bolj zmanjšati uporabo kemičnih ravnalcev, lasje ti bodo hvaležni.

3 tihi sovražniki tvojih las

Kovinska očala

Če ti pogosto tičijo v laseh kot obroč, se v oprijem za nos med obema stekloma ujamejo lasje, ki se strgajo, ko si jih ponovno namestiš.

Gelirani nohti

Ko so tvoji 'gelčki' že malo stari in se plast laka dviga, lahko s takimi nohti med popravljanjem ujameš marsikate­ri las in ga strgaš.

Torbica

Če jo kar naprej daješ na rame in z njih, pas 'reže' po laseh in jih nateguje, zato so vedno bolj krhki in se lomijo, dolgoročno pa tudi slabijo.

Pripravila: Katarina M. Bajt