Sončna intervencija

Strokovnjaki so nas opozorili, koliko lepotnih napak naredimo na plaži. Ker jih zlahka odpravimo, posredujemo rešitve, da ohraniš mladosten videz in zdravje kože.

Sončna intervencija (foto: CHRIS SHONTING, JEAN CLAUDE DHIEN, primož Predalič,) CHRIS SHONTING, JEAN CLAUDE DHIEN, primož Predalič,
8. 7. 2013

Običajne napake pri sončenju

Uporaba stare stekleničke

Ne le ker znanost na področju zaščite pred soncem in anti-age nege vsako leto odkrije res pomembna dejstva in učinkovine, novo stekleničko si moraš privoščiti tudi zato, ker aktivne sestavine v izdelkih za zaščito po določenem času razpadejo. To še posebej velja, če je nisi ves čas hranila na hladnem in v senci.

Nanesla si premalo

Ne bodi stiskaška in v dlan iztisni večjo količino izdelka: za celo telo vsaj  merico enega 'šota'. Šele z debelim slojem zaščite (2mg/cm²) je faktor, ki je označen na embalaži, dejanski, sicer je veliko nižji..

Enkrat ni za vselej

Pot, plavanje, brisanje z brisačo, vročina in močni sončni žarki šibijo učinkovitost izdelka za zaščito, zato moraš novo plast dodati vsaki dve uri in vsakokrat, ko prideš iz vode oz. se obrišeš z brisačo.

Izpuščanje nekaterih predelov

1

Naj jih naštejemo po vrsti: prečka na lasišču, rob obraza, ušesa, vrat, hrbet, noge, stopala ... to so deli, ki jih velikokrat izpustimo in ne namažemo ter so, kot pravijo dermatologi, največkrat izvor kožnega raka.

Premalo dodatkov

Na plaži moraš imeti vsaj nekaj dodatkov: športnih, s katerimi boš poskrbela za fizično aktivnost (ta je še kako pomembna pri ohranjanju mladostnega videza), prehranskih, npr. sveže sadje ali zelenjavo, ki so bogati z antioksidanti in tako preprečujejo staranje organizma, ter modnih, kot so očala in klobuk za popolno zaščito.

Zagorela? In ne mažeš se več ...

Še  posebej če si rjava zaradi izdelka za samoporjavitev, tvoja koža ni še čisto nič naravno zaščitena z melaninom. Pa tudi ko je že zagorela (in to pomeni tudi že poškodovana), je morda le manjša možnost, da boš opečena, prezgodnje staranje, ki ga povzročajo sončni žarki, pa te bo še naprej ogrožalo.

Samotno poležavanje

''Pozitivizem, trdo delo, sprostitev, stabilni odnosi, skrb za druge ter hobiji tudi skrbijo za tvoje zdravje in mladosten videz. Nasprotno pa sta zelo škodljiva cinizem in pomanjkanje socialnih stikov - ravno toliko, kot bi na dan pokadila 15 cigaret in celo bolj kot  stres ali depresija.'' Rita Carter

Pršenje v vetru

Pomembno: prvi sloj je pametno nanesti že doma ali pa v zavetrju, sicer lahko veter odpihne vse zaščitne učinkovine.

Kaj sploh pomenijo te oznake?

Morda ni treba, da se jih naučiš dobesedno, a pomen spodnjih izrazov moraš poznati in razumeti.

ZF ali SPF

Je oznaka za faktor zaščite (ZF) pred soncem (oz. sun protective factor) in meri zaščito, ki jo izdelek nudi pred UVB-žarki, torej žarki krajše dolžine valov, ki so odgovorni za sončne opekline in so poleti ter v tropih običajno močnejši. Predlagamo, da že zaradi napak, ki smo jih našteli prej, uporabljaš ZF 30 ali več.

A pazi, ZF ne pove, koliko zaščite izdelek nudi pred UVA-žarki, čeprav so ti žarki morda še bolj nevarni, saj povzročajo kožnega raka in prezgodnje staranje kože. UVA-zaščita je zato običajno na stekleničkah še posebej navedena.

Številka

Če tvoja koža nezaščitena na soncu pordi v petih minutah, pomeni, da bo z zaščito ZF 30 imela 150 (30 x 5) varnih minut na soncu. Ampak to velja v idealnih pogojih – v resničnem življenju pa je varnega časa na soncu manj, saj se višina faktorja zniža, če ga nanesemo premalo, ga zdrgnemo z brisačo ...

Lahko pa na to številko pogledamo v odstotkih: ZF 30 filtrira 97 odstotkov UVB-žarkov, ZF 50 pa 98 odstotkov. Torej te višja številka, npr. ZF 70, ne sme zavesti, da si z enim nanosom lahko brezskrbno na soncu ves dan.

Širko spekter (Broad spectrum)

To oznako nosi izdelek, ki vsebuje sestavine za zaščito pred UVA- in UVB-žarki. Večina izdelkov za zaščito pred soncem vsebuje obe vrsti filtrov, ne pa vsi – previdna moraš biti predvsem pri dopolnilnih izdelkih z zaščito, kot so negovalne kreme in ličila.

Študije dokazujejo, da se filtri ne razlikujejo le po učinkovitosti, temveč tudi po škod­ljivosti. Najbolj varne in učinkovite ta hip so mineralne sončne kreme, ki vsebujejo cinkov oksid (a brez nano delcev, kajti ti lahko v kombinaciji z UV-žarki poškodujejo kožo). Za tiste, ki ne marajo mineralnih krem, ker so težje mazljive in lahko pustijo belo sled, pa priporočamo sončne kreme s kombinacijo avobenzona in oxycrylena.

Pripravila: Nika Veger