Sijoči lasje v najbolj vročih dneh

Glede nasvetov o negi las poleti, smo se zatekli k vodji kreativnega tima Lassana, Metodu Tasiču.

Sijoči lasje v najbolj vročih dneh (foto: Arhiv Lassana) Arhiv Lassana
8. 7. 2010

Metod je eden bolj priznanih slovenskih frizerskih mojstrov, ki se je šolal kar pri ikoni modne industrije, Vidal Sasoonu v Londonu.

Zaščitimo lase pred soncem!

Osnovna nega las poleti nujno vključuje dober šampon in regenerator, po večini sta ta dva izdelka posebej prilagojena barvanim lasem, maske za rekonstrukcijo las ter proteinske in silikonske fluide oz. oljne tekočine za nego izsušenih las oz. preprečevanje izsuštitve le-teh. Seveda ne smemo pozabiti sprejev za zaščito pred škodljivimi UV žarki in zaščito pred ostalimi škodljivimi zunanjimi vplivi, kot so morska voda, veter in sonce.

Ti spreji nikakor niso modna muha, temveč nujna sestavina kozmetične torbice vsake sodobne ženske. Nikakor ne pravim, da vsak las potrebuje fluid ali masko, pri nekaterih zadostuje že šampon ali regenerator, je pa vsekakor blagodejno, če ob vsakem četrtem ali petem umivanju las, te pocrkljamo s hranilno masko.

Dražje je boljše?

Rad bi poudaril, da ni vedno potrebno kupovati najdražjih produktov, saj to ne pomeni nujno, da vam bo izdelek ustrezal.

Če vidite, da vam izdelek, ki ga uporabljate, ustreza, se ne zmenite za vse ostale izdelke, saj vam menjava lahko povzroči več preglavic (srbečica, mastni lasje, prhljaj ipd.), kot koristi. Vsekakor pa v primeru težav z lasmi in lasiščem obiščite frizerja – če to ne bo zadostovalo, tudi dermatologa, saj vam le strokovnjaki lahko svetujejo uporabo izdelkov, ki bodo za vas najboljši. Morda še nasvet – ob obisku frizerja prosite za vzorčke različnih izdelkov, da se pred nakupom novega izdelka lahko prepričate, ali ta resnično ustreza vašim lasem.

Kako lase negujemo po vrnitvi iz dopusta?

Nekako velja pravilo, da si po prihodu domov naredimo hranilno kuro za lase.

Lahko si pripravimo tudi domače maske, vendar mislim, da so profesionalne maske veliko boljše, saj se z njimi naredi celovitejši tretma.

Po dopustu je priporočljivo tudi barvanje las, saj pred dopustom lase s tem bolj bremenimo, kot kaj drugega. Hkrati je priporočljivo striženje konic, saj so takrat praviloma bolj izsušene in poškodovane, kot ponavadi. Kljub temu, da ne priporočam barvanja pred dopustom, se v primeru, da res ne gre drugače, za to odločite vsaj tri tedne pred dopustom. Dolgolaskam priporočam striženje konic tudi pred dopustom, saj bodo zdravi lasje lažje kljubovali škodljivim zunanjim vplivom.

Kako ohraniti pričesko svežo tudi pod pokrivali?

V poletnih mesecih za zaščito las pred soncem mnogokrat nosimo slamnike oz. druge vrste pokrival. Da bo pričeska sveža tudi po tem, ko pokrivalo snamemo, morate že na mokre lase nanesti peno ali kremo za stiliziranje. Pena namreč naredi las bolj fleksibilen in bolj uravnotežen, ko oblikujemo samo pričesko.

Izogibajte se težkih, zelo močnih lakov, ki zlepijo lase. Namesto njih uporabite nežne lake, ki naredijo fleksibilen oz. prosojen film čez lase, s čimer ohranimo gibanje las in jih ne zabetoniramo. Če boste uporabile zelo močan lak, pričeske ne boste mogle osvežiti ne glede na ves trud, ki ga boste temu namenile.

Kakšne pričeske pa so letos trendi?

Pričeske bodo vihrave, a hkrati uniformirane. Na eni strani govorimo o valovitih pričeskah in tistih postriženih po plasteh, na drugi strani pa je moč opaziti uniformiranost v vsem dobro znanem stilu 'gobice' ali v obliki 'boba'. Vsekakor so v modi karamelni toni, tako svetlejši, kot temnejši, na splošno pa v ospredje prihajajo nekoliko toplejši, a ne preveč močni toni, z izrazitimi kontrasti. Zaželeno je kombiniranje zlato-rjavih tonov in striženje v nepovezanih horizontalnih razdelitvah, kar posamezniku daje neskončne možnosti gibanja las in vzpodbudo, da vsak dan znova razišče možnosti oblike in to prilagodi svojemu razpoloženju.

Foto: Arhiv Lassana