Si vedela, da lahko shujšaš z nasmehom?

Še vedno iščeš najbolj učinkovito dieto? Odgovor je zelo preprost: to je tista dieta, ki ti da največ razlogov za ... nasmeh!

Hujšaj z nasmehom! (foto: Sergio de Divitiis) Sergio de Divitiis
15. 10. 2011

Ko se smeješ, je aktivno celo tvoje telo, najaktivnejše pa so trebušne in obrazne mišice, ki se ob smehu krčijo, kar pospešuje pretok krvi in omogoča kisiku, da hrani tkivo.

Končni izid: celo telo se sprošča in polni z energijo.

Ameriški znanstveniki z univerze Vanderbilt v Nashvillu v ZDA so ugotovili: da se med smehom pri gledanju komedije sprosti približno enaka količina energije kot pri prehojenem kilometru.

In kakšni so rezultati njihovega izračuna? Če bi se ljudje vsak dan smejali vsaj 15 minut, bi to pomenilo bistveno manj maščobnih oblog okrog naših 'kritičnih predelov'.

Dieta, zaradi katere bo nasmeh bolj bel

Zdrava hrana ti ne pomaga le izgubiti kilogramov, ostati fit in pozitivno razmišljati, temveč pripomore tudi k temu, da si (bolj) srečna.

Kako ohraniti zobe bele in nasmeh, poln samozavesti, ne da bi zaradi tega obubožala?

Zelo preprosto! Bodi pozorna pri izbiri hrane in pijače, cigarete zamenjaj za jabolka, žvečilne gumije pa za priročne zobne krtačke in kakovostne zobne kreme. In ob vsem tem nikar ne pozabi, da ima prav vsak drugačno barvo oči, ki je določena z DNK-jem, enako pa velja tudi za barvo zob.

V resnici je zelo malo ljudi, ki se lahko pohvalijo z naravnimi mlečno belimi zobmi, od tebe pa je odvisno, ali boš poskrbela, da tvoji zobje sčasoma ne bodo postali temnejši.

Cigarete so najhujši sovražnik belih zob, kava pa jih naredi rumenkaste. Enako je tudi z drugo hrano ali pijačo, ki vsebuje kofein ali umetna barvila (različne vrste kole, čokolada, bomboni), pa tudi z jagodičjem, ki pušča madeže na zobeh (borovnice, robide, maline).

Dvajset minut po sadnem užitku ali pregrehi s čokolado zato ne pozabi na 'prijateljevanje' s svojo zobno krtačko in najljubšo zobno kremo.

Skrbno čisti jezik,

saj so v njem številne špranjice in globoke brazde, ki ponujajo odlično skrivališče za milijarde bakterij.  Naravno nabiranje sline v ustni votlini omogoča, da se bakterije odplaknejo (izsušitev ustne votline prav tako povzroča ustni zadah).

Boleči smeh

Ti tudi najbolj radostni smeh zamre, ko popiješ kaj vročega ali hladnega, čeprav je okusno in z malo kalorijami?

Verjetno si ena od tiste tretjine ljudi, ki trpi zaradi občutljivih zob. Tvoji zobje postajajo občutljivejši, ko mehkejša, notranja sredica tvojih zob postane izpostavljena. To se lahko dogaja počasi, ko se zobje spoprijemajo z vsakodnevnimi izzivi, kot so pretirano ali agresivno ščetkanje ali pa obolenje dlesni, ki lahko vodi do odstopanja dlesni, kisle pijače in hrana, ki načenjajo sklenino.

Zakaj bi še naprej trpela?

Zobozdravnika ali ustnega higienika prosi za brezplačen vzorec zobne kreme Sensodyne Rapid, ki  klinično dokazano zagotavlja olajšanje. Takojšnje olajšanje po nežnem vtiranju majhne količine izdelka na spodnji del občutljivega zoba boš občutila že po 60 sekundah, saj deluje tako, da zapre kanalčke v zobnem tkivu in tako ustvari fizično zaporo, ki preprečuje draženje zobnega živca, dolgotrajno olajšanje pa boš vzdrževala s ščetkanjem dvakrat dnevno.

Zunaj smeh, znotraj karies

Tudi če jih ne vidiš, ko pregleduješ svoje zobe, morda obloge bakterij in karies najedajo tvoje zobe – ob korenu, na zadnjem delu čeljusti in v vogalih, ki so zunaj dosega krtačke in zobne nitke.

Če ti je zobozdravnik priporočil čiščenje zobnega kamna, se ne obotavljaj, saj tako preprečuješ širjenje okvare zob. Poleg tega ta postopek sploh ne boli. Vsakih šest mesecev ponovi postopek odstranjevanja zobnega kamna in težave z zobmi bodo zate stvar preteklosti.

Osvežujoč smeh

Dosegla ga boš s skrbno ustno higieno, saj pomaga pri odstranjevanju ali uničevanju bakterij, ki pri številnih ljudeh povzročajo ustni zadah (zaradi njega trpi kar polovica ljudi in nikakor nočeš biti med njimi, kajne?).

Bi se dragemu rada nasmejala iz vsega srca in mu podarila sočen poljub …

pa si ti tista, ki ti že nekaj dni nagaja ustni zadah, ki se ga ne moreš rešiti niti s skrbnim čiščenjem zob in dolgotrajnim žvrkljanjem ustne vodice po njem?

Krivci za slab okus v ustih in neprijeten vonj iz njih so verjetno:

 • Bolezni dlesni in zobne gnilobe, saj žepki v tkivu dlesni in zobnem kariesu ustvarijo pravo zavetje za rast bakterij – čim prej obišči zobozdravnika!
 • Alkohol, cigarete in določena zdravila izsušijo ustno votlino, zmanjšajo tvorjenje sline in neprijeten ustni zadah lahko še poslabšajo.
 • Česen, čebula, nekatere vrste rib ali hrana, ki vsebuje veliko maščobe in mesa – ustni zadah so povzročile nekatere spojine, ki jih telo absorbira v kri, s katero potujejo v pljuča in jih na koncu izdihnemo.

Če te ustni zadah mori le zjutraj, pa je to zato, ker se med spanjem nastajanje sline umiri, zaradi česar se lahko tvoja ustna votlina izsuši, posledica pa je čezmeren nastanek bakterij v ustih.

Ustni zadah ublaži za vedno

Najučinkovitejši način za preprečevanje ustnega zadaha je zmanjšanje količine bakterij v ustnih – poskrbi za redno ustno higieno:

 • redno ščetkanje z zobno kremo vsaj dve minuti zjutraj in zvečer
  nekatere zobne kreme, ustne vode in osvežilni bonboni vsebujejo spojine (npr. cink), ki nevtralizirajo ustni vonj;
 • uporabljaj zobno nitko ali medzobno ščetko, ki odstrani obloge in ostanke hrane med zobmi;
 • strgaj ali ščetkaj jezik.

Se slini okoli tebe kot polž in ...

... ter izvablja tvoj smeh? Kemija med vama je huda reč!

 • V njegovi ustni votlini je okoli 500 vrst bakteri. Bakterije poskrbijo za razgradnjo beljakovin v slini, krvi in hrani ter jih pretvorijo v  žveplove spojine neprijetnega vonja, zato tvoj dragi 'slinko' zadnje čase nenehno žveči, saj si nikakor ne želi zapraviti tvojega poljuba.
 • Svojemu dragemu podari peneči gel Aquafresh iso-active®, saj učinkovito odstrani 25 odstotkov več bakterij od navadne zobne kreme in zmanjšuje količino spojin, ki povzročajo ustni smrad.
 • Na škatlico nalepi listek: "Ne, dragi, ne smrdi  ti iz ust in tudi tvoji zobje so bleščeče čisti, a tale žvečilni nenehno v tvojih ustih me malce, no, moti. Ker vem, da te osrečuje osvežujoč poljub, poskusi ta gel in pozabi na žvečilne gumije."

Pripravila: Petra Arula, foto: Sergio de Divitiis