Sezonska ponudba: liposukcija

Ker je članek o lepotnih posegih na obrazu v prejšnji številki razkril, da smo z njim šele vzpodbudili tvoje apetite po tovrstnih temah, je tu nadaljevanje – oblikovanje telesa oz. liposukcija.

10. 5. 2008

Meni z lepotnimi posegi v moji družbi se je le še obogatil – poleg botoksa, povečanih ustnic, popravljenega nosu … smo ponudbo razširile tudi z obraz­nim liftingom. A o tem drugič, danes ti za pokušino ponujam le klasično predjed estetske kirurgije – lepotno preoblikovanje telesa oz. liposukcijo, začinjeno z osebno izpovedjo prijateljice, ki je poseg opravila v KC Ljubljana*.

V: So ti pred postopkom dobro in jasno razložili vse?

O: Pogovor poteka več ur, po potrebi tudi večkrat, da se resnično pripraviš na posledice. Pomembno je, da je tako kirurgu kot pacientu jasno, kakšen je želen in kakšen pričakovan rezultat.

V: Opiši občutek pred posegom

O: Komaj sem čakala! Dr. Planinšek je pravi umetnik z ogromno znanja. Pa še srčen človek – pred postopkom me je držal za roko in mi še enkrat razložil kaj in kako, potem pa se je z menoj pogovarjal o popolnoma drugih stvareh. Za strah res ni bilo razloga!

V: Je postopek boleč?

O: V KC so najboljši anestezisti; ne le, da te uspavajo, podarijo ti tudi sanje. Male klinike nimajo možnosti za popolno anestezijo, in zato paciente prepričajo, da je lokalna boljša.

V: Kaj si občutila takoj po njem?

O: Takoj po operaciji te obložijo z ledom – da ne zatečeš preveč. Zbujanje iz narkoze je zaradi tega zelo tresoče. Zebe in skušajo te ogreti z električno blazino. Bolečin nisem čutila, pa nisem pojedla niti enega samega anestetika.

V: Kakšno je bilo okrevanje?

O: Najbrž je pri vsakemu drugačno; še mesec sem bila zadihana že ob sprehodu, medtem ko je prijateljica že po enem tednu norela na Šmarno goro.

Zelo zelo pomembno pa je, da po liposukciji vsaj teden dni niti za sekundo ne slačiš elastičnega bodyja (sešijejo ti ga v KC). S tem preprečiš, da bi na področju posega prišlo do zastrupitve, hkrati pa se preostala maščoba razporedi enakomerno.

V: Kaj pa rezultat?

O: Izsesali so mi tri do štiri kilograme maščob, največ s trebuha. Ta se je iz številke L zmanjšal na M, vendar pa je oblika postala malce nesimetrična. Srednji del je bil namreč premalo posesan in prav tam mi je zdaj zrasla nova ‘klobasa’.

V: Je dolgotrajen?

O: Po dveh letih sem se zredila, vendar na drugih delih: močnejše imam roke in zadnjico. Kot da bi organizem ob izgubi tolikšne maščobe le-to želel čim prej spet pridobiti. Je pa res, da bi se morala po posegu izogibati ogljikovim hidratom in malo več migati.

V: Boš postopek ponovila?

O: Vsekakor, da bom imela enakomerno razporejeno maščobo. Zagotovo tudi pri istem kirurgu, le da tokrat v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina.

V: Kaj ni bilo po pričakovanju?

O: Da je takoj po operaciji videti, da te je še več kot prej (zaradi otekline), po letu pa nenačrtovano kopičenje maščob na rokah in zadnjici.

Surova dejstva

Želiš preoblikovati svoje telo? Najprej preberi!

  • Postopek: Poseg izsesanja maščobe s predelov telesa, da to postane bolj vitko in z manjšo tendenco maščobnih celic k ponovni akumulaciji na tem področju.
  • Kako deluje: S tankimi cevkami skozi drobne reze trajno odstranijo do dva tisoč ml maščobe.
  • Trajanje posega: 60–120 min, hospitalizacija: 4–8 ur.
  • Kakšen je cilj: To je oblikovanje telesa, ne hujšanje. Kaj pa celulit? Po operaciji je lahko še izrazitejši.
  • Okrevanje: Po posegu se pojavi oteklina, ki izgine v treh mesecih. Šele takrat je viden pravi rezultat. Delovna sposobnost: po 3 do 10 dnevih.

  • Pametno je vedeti tudi: Oteklina hitreje izgine, če nosiš posebna kompresijska oblačila; en teden ves dan in nato še štiri tedne podnevi. Iz istega razloga po tednu dni priporočajo limfno drenažo.
  • Možne komplikacije: Krvavitev med operacijo, infekcija operativnih ran, podaljšano trajanje oteklin in črnic, ohlapna koža.
  • Cena: od 1800 € do 3500 €
  • Dolgotrajnost rezultata: Ob stalni telesni teži (–/+ največ 5 kg) in hormonski sliki je trajen tudi rezultat.

Nika Veger

Cosmopolitan Stil & Lepota

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri