Se POTIŠ tudi pozimi? Poglej stilske TRIKE, ki jih uporabljajo profesionalci

Če se tudi ti v hladnih dneh oblečeš kot čebula, in po koncu dneva tudi dišiš kot ena ... je tole 👇🏼 zate! 💪🏼

Se POTIŠ tudi pozimi? Poglej stilske TRIKE, ki jih uporabljajo profesionalci (foto: Profimedia) Profimedia
19. 10. 2019

Na prehodu sezon, ko je vreme spremenljivo iz dneva v dan ter je med jutrom in popoldnevom vsaj deset stopinj razlike, se nas večina oblači po principu čebule – večplastno. Mnogi med nami pa imamo to težavo, da se ravno v mrzlih dneh še bolj potimo.

Lepljive roke ne glede na sezono, potni madeži pod pazduhami ali kapljice znoja na čelu. No, ali pa kar vse troje naenkrat.

Ti je znano?

Zunaj je 10 in nekaj stopinj, ti pa si slačiš jakno, ker te ne zebe, ampak se ti na srajci še pred službo rišejo mokre lise znoja. Kako nadležno! Zate (no, in za nas!) smo pobrskale za nasveti, ki bodo omilili skrbi pred pretiranim znojenjem v mrzlih dneh.

Art Illustration GIF by molehill

1. Vpojni materiali in temne barve

Bodi pozorna pri izbiri materialov in barv svojih oblačil. Posegaj po naravnih materialih, ki dihajo ter pobrskaj za takimi, ki imajo lastnost vpijanja. Ne boj se, ne boš jih našla zgolj na oddelku s športnimi oblačili (ki niso preveč modna). Potni madeži so najbolj opazni na svetlih oblačilih (bela, siva), zato raje obleci črna, temno modra ali rjava.

2. Pazljivo plastenje

Res je, da temperature strmo padajo, a namesto, da nase navlečeš tri debele puloverje, svojo izbiro prilagodi glede na to, v kakšnem okolju delaš. Raje izbiraj tanjše kose oblačil, ki jih boš čez dan ali v pisarni lahko slekla, kot pa da ti je že samo v enem izmed njih vroče.

3. Antiperspirant nanašaš narobe

Si med tistimi, ki si takoj po vroči prhi nanese deodorant? Napaka! Produkt naj bi se za pravilno delovanje nanašal na popolnoma suho kožo in zvečer, ko je naša telesna temperatura nižja. In počakaj, da se posuši, preden se oblečeš!

4. Dnevni vložki

Ne zavijaj z očmi, tudi me smo. 😅 Mogoče se ti zdimo malce nore, a dnevni vložki so ravno prav vpojni, da jih lahko nalepiš na notranjo stran majice - točno tam, kjer nato pristanejo tvoje pazduhe - in s tem preprečiš madeže. 

5. Odpravi stres

Morda se tega ne zavedaš, a na povečano potenje vpliva tudi stres. Kljub temu, da se ga ne da znebiti čez noč, pa se lahko stresa počasi in vztrajno lotiš z redno vadbo ali meditacijo. S poglobljenim dihanjem boš bolj mirna in manj potna.

6. Čas je za spremembo jedilnika

Res je, hrana je prav tako eden izmed dejavnikov, ki vpliva na potenje. Za zmanjšanje tega nadležnega telesnega pojava poskusi iz vsakdana izločiti pekočo hrano in kofein. Adijo, kava? ☹

Hot Dog GIF

Naj te opomnimo, da je potenje popolnoma naraven pojav, ki uravnava našo telesno temperaturo. Če pa pri sebi opažaš močnejše potenje in se pojavlja tudi, ko nisi aktivna, so to lahko znaki hiperhidroze oziroma patološkega prekomernega znojenja, o čemer se posvetuj s svojim osebnim zdravnikom.

Pripravila: N. M.

Fotografije: Profimedia, GIPHY

Preberi še: TO je lahko razlog, zakaj se ponoči POTIŠ! (Nikar ga ne spreglej!)
Priporočamo tudi: Nov LEPOTNI pripomoček, ki te OSVOBODI (in POLEPŠA posebne dele tvojega telesa)