Top 10 živil za lepo in čisto kožo

Vsakdo si želi zdravo, čisto in sijočo kožo. Poleg različnih izdelkov, ki jih lahko kupiš v trgovini, si lahko do lepe kože pomagaš tudi s hrano. Predstavljamo ti 10 živil, ki ti pomagajo do lepe kože.

Top 10 živil za lepo in čisto kožo (foto: Profimedia) Profimedia
10. 4. 2016

1. Avokado

Ker avokado vsebuje veliko vitamina B, se veliko uporablja v izdelkih za nego kože. Avokado pomaga, če imaš kožo, ki je nagnjena k rdečici, pomaga pa udi pri zabuhlem videzu.

Poješ ga lahko v solati, lahko si iz njega narediš smoothie ali pa si ga pripraviš kot prigrizek. Odlično deluje tudi, če si ga naneseš na obraz kot masko.

2. Jagodičevje

Jagodičevje je polno vitamina C, ki odlično deluje na kožo. Vitamini pomagajo graditi kolagenska vlakna, ki zagotavljajo mlajši videz kože. V jagodičevju je tudi veliko antioksidantov, ki pomagajo, če imaš vneto kožo. Vsak dan pojej nekaj jagod, borovnic, malin ali pa si iz njih naredi kakšen napitek. Tvoja koža ti bo hvaležna.

3. Skuta

Vitamin E, ki se nahaja v skuti, pomaga v boju proti prostim radikalom, poleg tega pa vsebuje tudi visoko vrednost antioksidantov. Določene raziskave kažejo, da skuta pomaga tudi v boju proti raku.

4. Mandlji

Maščobne kisline v mandljih pomagajo ohranjati celične membrane in pomagajo pri odpravljanju škodljivih toksinov iz telesa. Zdrava olja in maščobe v oreščkih so super za splošno zdravje srca in prav tako pomagajo pri vzdrževanju telesne teže. Kdo si pa tega ne želi?

5. Krompir

Pečen krompir vsebuje visoko vrednost bakra, katerega telo potrebuje, da ustvari zdrav sijaj kože. Prav tako vsebuje cink in vitamin C, ki pomagata pri ustvarjanju elastina, ki zagotavlja zdrav in mladosten videz kože.

6. Polnozrnate žita

Žita pomagajo pri zdravi koži, vendar le glej, da vsebujejo veliko vlaknin, kajti ravno vlaknine pomagajo pri vzdrževanju lepe kože.

7. Laneno seme

Če ne maraš rib in drugih morskih živil, ki imajo visok odstotek omega 3 maščobnih kislin, potem je olje iz lanenih semen odlična rešitev zate. Visoka stopnja omega 3 maščobnih kislin v olju bo pomagala pri hidriranju telesa, odmaševanju por ter pri preprečevanju in odpravljanju aken. Zdrava olja, ki so v lanenih semenih, bodo koži dala zdrav sijaj.

8. Jogurt

Jogurt ima veliko beljakovin, ki pomagajo ustvariti trdnejšo in bolj elastično kožo. Grški jogurt je še boljši, saj vsebuje dvakrat več beljakovin kot navadni jogurt, poleg tega ima pa tudi veliko vlaknin.

Da si popestriš okus jogurta, lahko dodaš še malo jagod ali borovnic in meda.

9. Paprika

Vse paprike (zelene, oranžne, rumene in rdeče) bodo vedno popestrile vaš krožnik, pomagajo pa tudi pri odpravljanju podočnjakov. Karoteonidi (antioksidanti v paprikah) pomagajo tudi pri preprečevanju in zmanjševanju gub.

10. Mango

Ne samo, da je mango zelo okusen sadež, pomaga tudi pri splošnem videzu kože. Mango vsebuje 80 odstotkov vitamina A, ki ga potrebuješ vsak dan za ohranjevanje lepe in zdrave kože. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov pomaga tudi v boju proti prostim radikalom, kar pomeni, da ne boš opazila prezgodnjega staranja kože. Poleg tega ima tudi zelo malo kalorij, zato je ta sadež super tudi za poletne diete.