Recept za hudo fotko

Cosmo ima zate super nasvete, kako si lahko na vsaki fotografiji videti odlično! 

Recept za hudo fotko (foto: Profimedia) Profimedia
8. 4. 2016

Nadarjenost za poziranje pred fotografskim aparatom ni nekaj, s čimer bi se človek rodil! Odnos s fotoaparatom je zelo odvisen od tega, kako se vidiš na fotografijah, in prav vsak med nami je precej samokritičen, ko gleda svoje fotografije.

Razlog za samokritiko ni le skromnost, zaradi katere kažemo s prstom na pomanjkljivosti, ki krnijo naš popolni videz na fotografijah. Tog in zamrznjen nasmeh, pretirano resen obraz, pačenje, zaprte ali rdeče oči so le nekateri od razlogov, zaradi katerih si fotoaparatu napovedala vojno.

Dovolj je bilo tega! Čas je, da se sprejmeš takšno, kakršna si, in odpreš nov album, poln prelepih nasmehov, ki ga ne boš mogla spustiti iz rok.

Rdeče oči

Prostor, v katerem se foto­grafiraš, lahko vpliva na fotografijo.  Če se fotografiraš v slabo osvetljenem prostoru, so lahko fotografije videti kot iz grozljivke z rdečimi 'vampirskimi' očmi. Temu se izogni tako, da boš med fotografiranjem gledala v vir svetlobe. Zenice se bodo zmanjšale in ne bo učinka rdečih oči.

Poišči pravi kot

Ali veš, katera je tvoj lepša stran? To je kot, iz katerega si na slikah videti daleč najbolje. Da ga boš odkrila, se boš morala fotografirati dvakrat zapored, in sicer enkrat z glavo, rahlo obrnjeno na levo, in drugič na desno.

Svoj pravi kot boš najlažje odkrila, če boš prijateljico, sestro ali svojega dragega prosila, naj te fotografira (če sama držiš fotoaparat, lahko njegova bližina in višina naredita glavo in vrat nenaravna).

Če želiš večji ožji kadar (portret), mora biti fotoaparat postavljen v višini oči.

Če želiš popoln portret, rahlo dvigni glavo in potem malce spusti brado (tako bo obraz videti daljši, ličnice pa bodo bolj poudarjene). Ne glej naravnost v fotoaparat; oči spusti malenkost pod raven fotoaparata in glej rahlo navzgor. S tem položajem se boš izognila učinku podbradka.

Naj se še bolj bleščijo

Si želiš nasmeha, kot so na reklamah za zobne kreme? Zanj ni dovolj, da se smeješ z očmi in da so zobje biserno beli ... V anatomiji nasmeha igrajo pomembno vlogo ličnice – poudari jih z rdečilom; na obraz ga nanesi diagonalno. Najboljša izbira je rdečilo mat teksture, da fotoaparat ne 'aktivira' sijočih delcev in bleščic.

Nasmehni se, prosim

Ti strah, da boš na fotografiji ostala zabeležena v 'nerodnem položaju', ne dovoli, da bi se sprostila? To razlaga, zakaj imaš na večini fotografij umeten nasmeh ali si videti, kot da bi te pravkar zalotili pri 'dejanju'.

Če si ena izmed tistih oseb, ki imajo širok, a vsiljen nasmeh, ali pa imaš med fotografiranjem zelo resen obraz, potrebuješ kratko lekcijo o nasmehih.

Oglej si fotografije, ki so nastale, ko nisi vedela, da te fotografirajo. Primerjaj jih s fotografijami, na katerih si 'pozirala', in videla boš razliko. Naravni nasmeh vključuje aktiviranje mišic okoli oči in ličnic in lahko ga je prepoznati, lažni nasmeh pa aktivira le mišice okoli ustnic, ki jih premikajo na stran in ne navzgor. Kakorkoli že, priporočamo širok nasmeh, ki odkriva zobe. Tudi če je malce prisiljen, je boljša možnost kot resen in mrzel izraz na obrazu.

Pomežikni in poglej!

Še en razlog, zakaj tvoj nasmeh ni pravi, je to, da se pretirano trudiš imeti odprte oči in gledati naravnost v tistega, ki te fotografira. Potem pa v trenutku, ko se bliskavica sproži, pomežikneš in videti si, kot da spiš.

Raje nekajkrat pomežikni, preden se fotoaparat sproži.

Kako imeti lep nasmeh pred kamero?

Zelo lahko! Predvsem se moraš znebiti strahu pred fotografiranjem (kar pomeni, da se moraš veliko slikati, da boš nabrala izkušnje). Preizkusi in uporabljaj male trike, ki jih uporabljajo vse zvezde med fotografiranjem: pred klikom fotografskega aparata ne glej naravnost v objektiv, temveč se na znak fotografa nasmehni, kot da bi videla nekoga zelo ljubega, ki ti je zelo pomemben.

Se pred fotoaparati počutiš prestrašeno?

Ne skrbi. Sčasoma se boš navadila. Vendar na začetku, preden boš nabrala dovolj samozavesti, ne glej naravnost v fotoaparat, ko poziraš, temveč malo stran. Tako boš videti, kot da je fotografija nastala spontano (toda v mislih imej prejšnje nasvete glede brade, obraza ...). Prvi rezultati te bodo hitro opogumili, da boš fotoaparat pogledala naravnost v 'oči'.

Kako se naličiti za lepši nasmeh?

Zakaj se bojiš nasmeha, ki ti na fotografiji razkrije vse zobe? Ja ... zaradi zob! Zobje, ki niso videti biserno beli, so lahko na fotografijah resen razlog za tvoje sovražne občutke do fotoaparata, ki kot da le čaka, kdaj boš naredila napačen korak in pokazala svoje nepopolne zobe. Prvi korak: izberi pravo zobno kremo.

Raziskave na tem področju so tako napredovale, da zdaj obstajajo formule, ki zobe lahko pobelijo v le dveh tednih, če jih uporabljaš vsak dan in se medtem izogibaš izdelkom, ki puščajo madeže, kot so kava, cigarete, sokovi z umetnimi barvili ...

Tvoj zaveznik za popoln nasmeh so tudi ličila. Ko boš kupovala šminke ali bleščila, bodi pozorna na njihov odtenek: živo rožnata ali ciklamna lahko poudarita rumenkast pigment zob, zato so toplejši odtenki, kot sta breskev ali pomaranča, boljša rešitev.

Toda celo vsi oranžni odtenki niso dobri – temnejši odtenki te barve in rjavi odtenki lahko zmanjšajo naravno belino tvojih zob. Biserno bele zobe najbolje poudarjajo rdeči in vijoličasti odtenki in prav tako temnejši odtenki, kot sta sliva in višnja.

Nasmeh, ki pritegne pozornost

Tako naličena si zdaj dobila dodatno samozavest in ta trenutek moraš ujeti na posnetek. Žal se je šminka razmazala po zobeh! Prihodnjič hip pred fotografiranjem preveri vse v ogledalu (nasmej se, da se boš prepričala, da na zobeh nimaš sledi šminke). Potem še enkrat za vsak primer pojdi z jezikom čez zobe, da boš prepričana, da so 'v redu'.

Vaja, vaja, vaja!

Zdaj ko si se naučila številnih trikov, napake med poziranjem niso več mogoče. Nehaj bežati pred fotoaparatom in ne skrivaj obraza, vsakič ko te kdo želi fotografirati; to vsekakor ni tisto, kar si želiš videti na sliki. Zaupaj svoji lepoti! Naučila si se obnašanja pred kamero in ne bi se je smela več bati ... in videla boš, to bo na fotografijah še kako očitno. Poglej fotografije: ali nasmeh na njih zdaj ni lepši? n

Pripravila: Petra Arula, foto: Fabio Heizenreder

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri