To se zgodi, če svoja ličila posojaš prijateljicam

Ličenje v dobri družbi preden greste na zabavo je sicer res zabavno, a takrat se velikokrat zgodi, da si ličila med seboj posojate. Pa je to varno ali se bodo prijateljičini mozolji naselili na tvoje čopiče (in posledično tudi na tvojo kožo)?Preveri, kaj se zgodi, če svoja ličila posojaš prijateljicam.

To se zgodi, če svoja ličila posojaš prijateljicam (foto: Profimedia) Profimedia
29. 4. 2017

1. Prenos virusov in bakterij

Če se le lahko izogneš, potem NE posojaj svojih čopičev, gobic, s katerimi nanašaš puder, in raznoraznih aplikatorjev. Nekateri ljudje so večji prenašalci virusov in bakterij kot drugi in ker ne moreš vedeti, katera prijateljica je večja prenašalka in katera manjša, je bolje, da svojih čopičev in raznoraznih pripomočkov ne posojaš. Ti so že tako ali tako veliki razvijalci bakterij in bi čopiče ter gobice morala redno prati in sprejati z dezinfekcijskim sprejem. 

Tako se lahko okužijo tudi kakšne kreme, losijoni ali tekoče podlage, zato poskrbi, da si vedno pred nanosom kreme, temeljito umiješ roke.

2. Izbruh nečistoč

Na tržišču je ogromno krem in pomad za različne tipe kož, zato je dobro, da poznaš, kakšen tip kože imaš in da uporabljaš kreme, ki so primerne zate. Zato ni dobro, če si tvoj partner kdaj izposodi tvojo nočno kremo ali pa si jo ti izposodiš od prijateljice, saj lahko formulacija iritira tvojo kožo in povzroči izbruh nečistoč. Še posebno, če imaš občutljivo kožo in jo lahko že vsaka malenkost draži. 

3. Napačen odtenek

Poleg tega, da lahko s prsti okužiš tekočo podlago, izposojanje pudrov med prijateljicami ni zaželeno tudi zaradi tega, ker vse nimamo enakega tena kože. Pri izbiri pravega pudra, tekoče podlage ali korektorja je treba biti pozoren na podton kože, ali je bolj rdečkast ali ne, in na samo teksturo kože, ki zahteva različno prekrivanje tekoče podlage in podobno. 

Če imaš bolj mastno kožo, bodo zate na primer primerni izdelki, ki matirajo, za tvojo prijateljico pa mogoče ne, zato ti svetujemo, da jih ne deliš.

Enako je tudi z rdečili za lička. Vsaka ima drugačen podton in nekateri pašejo bolj oranžkasti, breskvini odtenki, spet drugi bolj roza in podobno. Ta razlog je torej bolj estetski, a nič manj zanemarljiv. Edino kaj lahko deliš s svojo prijateljico je transparentni matirni puder, ki je ponavadi brez barve, a le v primeru, če ima svoj čopič za nanašanje.

4. Herpesi

Tudi pri šminkah so lahko odtenki, ki ne pristojijo vsakemu tenu kože, a tukaj so razlogi v nedeljenju šmink bolj higienski. Ne samo šmink, posojati ne smeš nobenih izdelkov za ustnice, niti balzamov, kajti to lahko privede v izbruh herpesa, ker se bakterije na ustnici direktno prenesejo na izdelek. In ta virus ne bo nikamor šel, ostal bo na tvoji šminki, kar lahko pomeni, da boš vedno, ko jo boš uporabila, izpostavljena novemu izbruhu. 

5. Vnetje oči

Deljenje maskare je velik NE. Najhujše, kar lahko narediš, je, da si izposodiš maskaro ali izdelek za oči. Vnetja oči so lahko zelo nalezljiva in tudi zelo boleča in zoprna, ter se hitro lahko naselijo na tvoja ličila in posledično tvoje oči. 

Je sploh kaj varno?

Če uporabljaš svoj čopič ali aplikator, so varna senčila za veke, sicer pa bi se na tvojem mestu čim bolj izogibala izposoji ličil in ostalih lepotnih izdelkov, ker deljenje ličil pomeni tudi to, da si boš kmalu s prijateljico delila tudi bacile in bakterije. Tega pa ni vreden noben še tako dober izdelek za ličenje.

Pripravila: Tjaša Kokalj Jerala
Vir: The List

PREBERI ŠE: Si za poletje brez celulita? Podarjamo izdelke iz Biobaza anticelulit linije! in To so lepotni izdelki, za katere dermatologi želijo, da jih NE! bi uporabljala