Priznanje za lepo polt

Zanj se ti ni treba potiti na soncu, saj akcija, ki da želeni rezultat, poteka za vrati tvoje kopalnice. Sledi našim tehnikam, da dosežeš zagorel ten tudi med sedenjem v senci.

Zlati pridih: Charlize Theron (foto: promocijsko) promocijsko
14. 6. 2011

Izdelki za obarvanje kože niso bili nikoli tako izpopolnjeni – preprosti so za uporabo in res kakovostni, da z njimi lahko dosežeš ten, ki je videti naraven kot pri teh zvezdnicah. Za vsak videz ti razkrivamo idealno formulo in izdelek za povrh, s katerim dodaš lesk kože potem, ko je 'selftener' že prijel. Ne glede na to, za kateri odtenek se boš odločila, ga lahko s spodnjimi nasveti vzdržuješ vse leto.

Obarvanje brez UV-žarkov

Če si se odločila za zdravo zagorelost, poglej, s čim vse jo lahko pričaraš. Na polici izdelkov na temo zdrava hrustljavo rjava polt so namreč neke vrste tonirani izdelki – bronzerji, ki kožo obarvajo le površinsko (do prvega umivanja), pospeševalci porjavitve – ti zaradi pospešene tvorbe melanina zagotovijo daljšo in večjo zagorelost, vendar ne delujejo brez UV-žarkov, in izdelki za samoporjavitev (včasih so označeni kot avtobronzerji). Te spoznaš po tem, da vsebujejo dihidroksiaceton (DHA), ki pa ni barvilo. DHA je brezbarvni sladkor, ki kemično reagira z aminokislinami kožnih celic v vrhnjem sloju kože. Ta reakcija poteka v odmrli plasti vrhnjice, ki je tik pred tem, da se spontano odlušči. Tako ne vpliva na naravni proces pigmentacije kože, ki se dogaja v celotni plasti vrhnjice, in nikakor ne deluje na zarodno plast kože oziroma nima nikakršnega učinka na telo.

Ogrevanje

Preden naneseš losjon za samoporjavitev:

  • 1. Obrij noge. To je tudi najhitrejši način, da jih hkrati spoliraš (gladka koža pomeni tudi enakomerna in nič 'flekasto' obarvana polt).
  • 2. Preostale dele telesa zdrgni s pilingom, ki ne vsebuje olja (nam je všeč ArtDeco Refining Body Peeling With Rice, ker ima prijetno gel teksturo in vlaži kožo). Tik pred postopkom ne uporabljaj dodatnih krem, parfumov ali dezodoranta.
  • 3. Na nohte rok in nog nanesi vazelin oz. zelo mastno mazilo. S tem preprečiš, da bi se obarvali rumeno.

Veš, da bronzer lahko tudi:

Skrije celulit na nogah …

Če so noge videti bolj zlatega tena, je celulit manj moteč, zato jih namaži s ploščico za porjavitev nog. Lush Black Stockings nam je všeč, ker s čudovitimi eteričnimi olji in naravnimi vrstami masla tudi neguje kožo. Tako odpraviš tri muhe na en mah: prekriješ celulit, odpraviš suho luskasto kožo in odišaviš noge s kombinacijo cimeta, mandljev in sladke pomaranče.

Poudari dekolte …

Z bronzerjem v prahu, ki ga sicer uporabljaš za poudarjanje ličk, na dekolteju nariši črko Y tako, da potemniš predel med prsmi. Izberi mat različico, nanesi pa ga kar s čopičem za poudarjanje ličk. Nam je všeč ArtDeco Bronzing Powder Compact, v katerem sta dva odtenka – poigraj se in sijoči svetlejši ton nanesi na predele, ki jih želiš poudariti – hribčke dekolteja, ključne kosti, vzdolž sredine rok in nog.

Srebrna

Zgrabi ...

Losjon za postopno porjavitev (kot je Melvita levo). Tak izdelek polt obarva zelo nežno, saj je narejen iz negovalnega losjona in le dveodstotne porjavitvene DHA (porjavitvenega agenta na osnovi sladkorja). Če ga uporabiš enkrat, koži z njim daš le barvni  pridih (šele večkratni nanos da opazno potemnitev), zato je tudi sprememba tena manj očitna kot pri običajnih samoporjavitvenih izdelkih. Nanesi ga kot losjon. Z nekaterimi izdelki (kot je naš predlog) lahko obdelaš tudi obraz, sicer pa izberi različico, narejeno prav za ta predel, ali pa uporabi običajni bronzer (Guerlain levo je odličen, ker je v gelu in je tako sveža izbira za vroče dni).

Naj zasije

Na ključne kosti, rame in druge dele telesa, ki jih želiš poudariti, nanesi gel s srebrnimi bleščicami (kot je Chanel levo). Ti hladni toni se lepo ujemajo s podtonom svetle polti.

Zlata

Zgrabi …

Samoporjavitveno pršilo z aerosolom, označeno kot srednja/medium porjavitev (npr. Garnier spodaj). Ti imajo približno petodstotno DHA, ki že da vidno zagorelost. Pršilo med barvanjem drži vsaj 30 cm od kože, za nanos pa uporabljaj krožne gibe, da bo izdelek nanesen bolj enakomerno. Počakaj pet minut, nato nanesi drugo plast, da zapolniš področja, ki si jih prvič morda izpustila.

Naj zasije

Celo telo namaži še z losjonom z zlatimi bleščicami (kot je ArtDeco Iluminating Fluid),  ključne kosti in lička pa dodatno poudari še z bleščečim pudrom (odličen je Dior spodaj).

Bronasta

Zgrabi …

Samoporjavitveni losjon z napisom temno/dark (poskusi Vichy levo). Vsebuje več kot sedem odstotkov DHA-dozo, ki ti zagotavlja močno zagorelost. Nanesi ga v debelem sloju, ker želiš, da veliko DHA pride v stik s tvojo kožo. Vtri ga s krožnimi gibi, da preprečiš nastanek črt. Pusti, da se čez noč vpije – več DHA ko bo vpila tvoja koža, temnejša boš videti.

Naj zasije

Ker velika količina DHA lahko izsuši tvojo kožo, jo neguj z 'bronzing oljem' (Guerlain spodaj zmagovalna izbira). Ta namreč vlaži bolje kot losjoni in naredi mehko tudi močno zagorelo polt. Poskrbi tudi za obraz – ne glede na to, ali ga boš obarvala le za en dan ali z avtobronzerjem, tako temen odtenek potrebuje veliko vlažilne nege.

Samoporjavitev v salonu, kakršno poznajo zvezdnice

Misliš, da si Hollywoodčanke same mažejo prste s samoporjavitvenimi izdelki? Pa kaj še! Obstaja veliko hitrejši in elegantnejši način, ki ga lahko preizkusiš tudi sama.

Enakomerno zagorela od pet do glave, in to v minutki, si lahko, če stopiš v kabino Versaspa. Poseben sistem prši natančno določene količine zraka skozi pršilne šobe in ustvarja fino meglico za enakomerno, natančno merjeno nanašanje in vpijanje losjona. Sistem je zelo izpopolnjen, saj v zraku ni odvečnega pršila, ki bi bil moteč za dihanje – odvečno porjavitveno meglico neposredno posrka v prezračevalni sistem za teboj.

Glede na to, kako svetla oz. temna je tvoja polt po naravi, v salonu izberejo stopnjo porjavitve, da bo tudi po tretmaju videti naravna, ne pa, kot bi bila pobarvana z bojnimi barvami.

Kabina pa poleg obstojnega in enakomernega tena lahko poskrbi tudi za:

  • Vlažilno nego s pH- nevtralnim gelom. To je dobra priprava na porjavitev, saj kožo omehča ter ji s tem omogoči optimalno in učinkovito vpijanje porjavitvenega losjona.
  • Nego proti staranju oz. vsestransko pomlajevalno terapijo za kožo.

Še to: Si vedela, da ...

Samoporjavitev uničijo:

  • pilingi
  • dolgotrajno namakanje v vodi
  • kreme z AHA-kislinami

Pripravila: Nika Veger, fotografija: red dot, aleksander štokelj, chris eckert/ studio d, promocijski material, wireimage, getty images