POZOR! V tvojih ličilih se skrivajo tri sestavine, ki povzročajo raka pljuč

Ojej ... kaže, da boš morala oznake na ličilih začeti brati bolj pozorno.  

POZOR! V tvojih ličilih se skrivajo tri sestavine, ki povzročajo raka pljuč (foto: Shutterstock) Shutterstock
17. 2. 2019

Običajna odrasla oseba vsak danuporabi približno devet kozmetičnih izdelkov, ki imajo skupno kar 126 unikatnih kemičnih sestavin.

Čeprav je velika večina teh kemikalij varna za uporabo, se v tvojih izdelkih znajdejo tudi takšne, ki lahko škodujejo tvojemu zdravju.

Nova raziskava, ki je sledila več kot tisočim materam in njihovim dojenčkom (še v trebuhu in tik po rojstvu), je pokazala, da so tri vrste kemikalij oslabile delovanje pljuč otrokom, ko so dosegli med šest in dvanajst let.

Te tri kemikalije so ftalati, parabeni in fluorinirane sestavine, ki jih poznamo pod oznako PFAS. Vse te sestavine najdemo v izdelkih za osebno nego.

"Čas je, da končno uredimo uporabo kemikalij v kozmetiki, zdaj pa imamo še dodaten dokaz," je povedal Scott Faber, podpredsednik družbe Environmental Working Group. Povečanju tveganja za raka in neplodnosti lahko zdaj dodamo še okvaro pljuč pri otrocih. Vse to povzroča uporaba običajnih kozmetičnih produktov. 

Misliš, da nisi izpostavljena tem kemikalijam? Preberi, kaj piše na ovitku tvojih najljubših kozmetičnih pripomočkov.

  • Parabene uporabljajo kot konzervanse v mnogih ličilih. Povezani pa so tudi z mnogimi drugimi zdravstvenimi težavami, med drugim rakom dojk. Kemikalijo so med raziskavo našli v petini vseh testiranih izdelkov.
  • Tudi kemikalije PFAS so bile že v preteklosti povezane z rakom, težavami s ščitnico in jetri. Kemikalijo so strokovnjaki našli v 66 različnih izdelkih 15 različnih znamk.
  • In ftalati? Uporabljajo jih za dišave. Znani so po tem, da motijo delovanje hormonov, ki lahko spremenijo reproduktivni razvoj moških dojenčkov in so povezani tudi z poškodbami sperme pri odraslih moških.

In kaj se bo zgodilo zdaj?

Znanstveniki v Ameriki si prizadevajo, da bi spremenili uredbe v kozmetični industriji. Zadnje spremembe v pravilniku o uporabi kemikalij v prehrani, kozmetiki in farmaciji so bile čez lužo narejene daljnega leta 1938. Šokantno, kajne?

Če te skrbi, kaj vnašaš in nanašaš v in na svoje telo, lahko preveriš podatke na spletni strani Skin Deep ali uporabiš aplikacijo Think Dirty. Z njeno pomočjo lahko samo skeniraš svoj izdelek, aplikacija pa ti bo povedala, ali so v njem kakršne koli problematične sestavine. Na ta način boš lahko opravila ozaveščen in varen nakup, ko boš naslednjič stala med policami drogerije.

Vir: RealSimple.com

Fotografije: Shutterstock

Preberi še: VSE to se s tvojim telesom zgodi, ko se odpoveš mlečnim izdelkom (navdušeni smo!)
Priporočamo tudi: "V primerih, ko menstruacije ni bilo po več mesecev, sem komaj dihala." (Izpoved mlade Slovenke)