Poletno speti lasje

To poletje bomo vsepovsod občudovali... spete lase. Končno, kajti dovolj dolgo smo se z nahitro privzdignjenimi lasmi zadovoljile le na plaži. Na modnih brveh smo odkrili zanimive pričeske, ki jih s cosmo nasveti lahko narediš kar sama.

29. 6. 2006

Vse frizure, ki so letos navdušile modne oblikovalce, lahko ustvariš tako s skodranimi kot z ravnimi lasmi. Njihov čar je, da so videti zelo naravne, kot bi jih razkuštrala poletna sapica, lesk pa bi jim dodalo vroče sonce. A ker sta prav ta dva dejavnika za zdravje in lepoto las pravzaprav škodljiva, bodi pozorna pri izbiri izdelkov za njihovo oblikovanje. Naj vsebujejo UV-zaščito!

Če želiš: imeti zvitek

Da bo pričeska videti ljubka in naravna ter ne preveč umetna, zvitek utrdi z lasnicami v barvi las. Tako se bodo zlile z njimi in ne bodo opazne. Primerna je tako za zajtrk pred šotorom kot večerjo v restavraciji ob morju.

Če so tvoji lasje skodrani, jih najprej posuši s sušilnikom, pri tem jih lahko češeš s prsti. Ko so skoraj suhi, v dlaneh razmaži pomado, nato oblikuj čop. Oddeli srednje debel pramen in ga pri konici z lasnico pripni tik ob elastiko, da nastane pentlja. Ponavljaj, dokler ne bodo zapeti vsi lasje. Nekaj tankih pramenov ob obrazu lahko po želji izpustiš, tako da bodo prosto padli ob obrazu.

Če so tvoji lasje ravni, na še vlažne nanesi izdelek za glajenje las. Med sušenjem jih gladi s krtačo, da bodo postali čim bolj ravni in da se bodo krajši lasje zlili z daljšimi. Nadaljuj, kot je opisano zgoraj.

Najboljši pomočniki

  • Glavniček v obliki ribe za spenjanje las Evita Peroni (1). Z njim lahko hitro in enostavno spneš banano, zvitek ali figo.
  • Collistar krema za oblikovanje kodrov (2) hkrati vlaži, ščiti in daje lesk. Začudena boš nad lahkotnostjo in obstojnostjo frizure.
  • Pršilo Schwarzkopf Got2b Bügelhilfe (3) ščiti, gladi in utrdi lase.

Če želiš: nositi čop

Te čaka zmenek, za katerega se moraš še posebej urediti? Če ne želiš, da je tvoja frizura videti kot umetnina, lase spni v čop.

Preprosta pentlja

Od spredaj boš videti vsakdanja, pogled od zadaj pa bo razkril, da si romantična s svojstvenim pridihom. Lase povleci v čop na temenu. Spodaj oddeli pramen las, preostale pa spni z elastiko. Nato rep ovij okrog roke in konice pripni k elastiki z novo elastiko. Na koncu obe elastiki zakrij s pramenom, ki si ga oddelila na začetku – ovij ga okrog čopa in učvrsti s sponko.

Zanimiv čop

S takšno frizuro se nikoli ne zmotiš. Zglajene lase razdeli na dve polovici, sprednjo in zadnjo, ki ju meji prečka od levega do desnega ušesa. Prednji del las umakni. Nekaj seruma za glajenje segrej med dlanmi in s tem pogladi lase zadaj ter jih povleci v nizek čop. Nato s prečko razdeli sprednji del las. Vsak pramen počeši od prečke k ušesu in nazaj proti čopu, oba pa združi v še en čop, tik nad prvim. Okrog obeh zaveži rutico.

Najboljši pomočniki

  • Maska L’Oréal Elvital Nutri – Gloss (1) z bisernimi proteini gladi in neguje lase, zaradi česar postanejo bolj sijoči.
  • Tigi S-factor Dream Drops (2) so kapljice, ki močno povečajo lesk las.
  • Elastike iz blaga (3) ne trgajo las. Lepo okrašena je Evita Peroni.

Če želiš: imeti kitke

Kitke so v takšni ali drugačni različici modne prav vsako poletje, saj dajejo mladosten in živahen videz.

Enostavna pletenica

Poudari obraz in skrije frufru. Lase ob vrhu obraza razdeli v tri pramene. Prepleti jih, kot bi želela splesti francosko ali vpleteno kito (stranskemu pramenu priključi še nekaj las, ki rastejo zraven, preden ga povlečeš na sredino), le da tokrat pramenu ob obrazu las ne dodaj. Ko boš kito spletla, jo učvrsti z elastiko, preostale lase pa spni ali pusti razpuščene.

Dve figici

Če zate ena ni nobena, nosi dve vpleteni kiti. Najprej na lase nanesi nekaj gela ali olja, da ne bodo frleli na vse strani. Z glavnikom začrtaj prečo na sredini in jo povleci vse do temena. Vsako polovico spleti v francosko pletenico. Ko zmanjka las za vpletanje, nadaljuj kot pri običajni kiti. Spni jo z elastiko, nato pa ovij okrog kite, da nastane figica.

Najboljši pomočniki

  • Sončni žarki pri takšni pričeski močneje škodijo lasem in lasišču, zato jih zaščiti s pršilom Schwarzkopf Professional BC Guardian (1).
  • Da boš lase nahranila in zaščitila pred soncem, klorom in soljo, jih naolji s Paul Mitchell Instant Moisture Protective Oil (2).
  • S krokodilčki Accessories (3) pričesko utrdiš hitro in enostavno.