Poletna klinika za lase

Sonce, morska voda in klor so za lase ‘smrtna’ kombinacija, zato jih moraš poleti še bolj zaščititi in negovati.

2. 5. 2009

Če po koncu počitnic ne nameravaš na večjo ‘operacijo’ striženja las, ne bo zadostovalo nič drugega kot intenzivna nega.

Izsušeni, neobvladljivi, lomljivi in pusti lasje nas spravljajo v slabo voljo vsako poletje. Naravni poletni kodri, ki nastanejo zaradi morja, so sicer romantični, vendar jih morska voda v kombinaciji s soncem močno izsušuje. Diagnoza je znana: uničeni lasje. Z nasveti, ki sledijo, boš izvedela, kako svoje lase zaščititi in jih negovati v poletnih mesecih.

Priprava

Postrizi razcepljene konice las

Če imaš razcepljene konice, se bo poleti stanje še poslabšalo. K frizerju pojdi na striženje pred morjem, saj boš tako lase lažje negovala pa tudi bolj zdravi bodo videti.

Sladko pred slanim

Preden boš zaplavala v morju ali bazenu, skoči pod tuš ali pa si glavo polij z vodo iz stekleničke. Lasje so kot goba, ki lahko vpije le določeno količino tekočine. Bolj jih boš namočila pred kopanjem, manj slane vode in klora bodo vpili.

Močna zaščita

Najbolj boš zaščitila lase, če jih boš ovila v rutko ali si na glavo poveznila kapo. Če je vročina preveč neznosna, da bi nosila pokrivalo, pa si, preden greš na sonce, na lase nanesi izdelek z močnim zaščitnim faktorjem.

Nahrani jih od znotraj in od zunaj

Pij veliko vode, zraven pa jej veliko sadja in zelenjave. Lepota tvoje grive je odvisna tudi od tega, kaj uživaš. Veliko vode in vitamini jo bodo nahranili od znotraj, vsake toliko časa pa lasem privošči še hranilno masko.

Zaščiti barvo

Če imaš pobarvane lase, pred izpostavljanjem soncu nanesi sredstvo za zaščito barve. Zaradi negativnih vplivov sonca, slane vode in klora bo verjetno vseeno zbledela, zato bo najbolje, da jih ponovno pobarvaš po koncu počitnic.

Oblikovanje las

Spni lase

V vetru plapolajoči spuščeni lasje so videti seksi, vendar jih s tem še bolj izpostavljaš soncu. Zaščiti jih tako, da jih spneš v rahlo figo ali čop, vendar pazi, da ne boš upočasnila prekrvitve v lasišču.

Zmanjšaj uporabo vročih električnih pripomočkov

Če pogosto uporabljaš likalnik, kodralnik ali fen, je poletje pravi čas, da narediš premor. Če ne moreš preživeti brez teh pripomočkov, pred uporabo nanesi izdelek za zaščito (Preizkusi L’Oreal Studio Line Hot Curl).

Preprosta kitka

Če se ti poleti ne ljubi preveč ukvarjati s frizuro, si lase po kopanju speri in malo posuši na soncu. Ko bodo še vlažni, jih spleti v eno ali dve kitki. Zvečer ju razdri in voila! Pripravljena si na žur!

Bodi nežna

Ko boš prišla iz vode, ravnaj z lasmi čim bolj nežno. Grobo česanje, frotiran je in ožemanje jim škodujejo, zato bo najbolje, da jih pustiš, da se sami posušijo na zraku.

Zamenjaj glavnik

Poleti se lasje bolj vozlajo kot po navadi. Razčeši jih takoj po nanosu regeneratorja, saj bo šlo tako veliko lažje. Svoj običajen glavnik zamenjaj s takim, ki ima na široko posejane zobčke, saj z njim ne boš lomila in trgala las.

Nega

Izogibaj se vroči vodi

Pozabi na umivanje in spiranje z vročo vodo, saj lahko tako še bolj izsušiš in poškoduješ svoje naglavno okrasje. Namesto tega lase umivaj s toplo vodo, speri pa z mrzlo, saj bodo tako bolj svetleči.

Prihrani šampon

Umivaj jih redkeje kot po navadi, saj šamponiranje ‘posrka’ vlago iz las, rezultat pa so izsušene in uničene štrene. Če imaš zelo mastne lase in jih umivaš vsak dan, uporabi čim bolj nežen (ali celo otroški) šampon.

Izkoristi pomoč sonca

Naj sonce deluje v tvojo korist. Lase speri in nanje nanesi masko ali regenerator. Nato se usedi na sonček in nekaj časa uživaj. Hranilne snovi se bodo zaradi toplote hitreje vpile.

Prepovedani sestavini

Izogibaj se izdelkom, ki vsebujejo formaldehid ali alkohol, saj ti močno izsušujejo lase. Poleti boš verjetno že tako ali tako zaužila več alkohola kot običajno, lasem pa raje privošči čim bolj naravne proizvode.

Uporabi čistilni šampon

Enkrat na mesec jih umij s čistilnim šamponom, ki bo odstranil vse ostanke sredstev za oblikovanje in nego z las. Kupi takšnega, ki jih ne bo preveč izsušil (L’Occitane Clarifying Shampoo z ekstrakti sivke globinsko očisti lase od korenin do konic).

V&O

Odgovarjamo ti na najpogostejša vprašanja, ki te zanimajo v zvezi z nego las v poletnih mesecih, in tudi na tista, ki te ne (a moraš vseeno poznati odgovor).

  • V: Zakaj sonce posvetli lase?
  • O: Lasne celice vsebujejo melanin, pigment, ki jim daje naravno barvo. Predolgo nastavljanje soncu ga uniči, posledica tega pa so posvetljeni lasje. Svetli bodo ostali toliko časa, dokler ti ne bodo zrasli novi, saj se ne obnavljajo.
  • V: Kako kemikalije v bazenih vplivajo na moje lase?
  • O: Klor lase močno izsušuje, poleg tega pa iz njih posrka naravna olja, zato postanejo krhki in lomljivi, barva pa zbledi. Če ne želiš biti tarča posmeha in nositi kopalne kape, jih speri takoj, ko prideš iz bazena.
  • V: Ali moram poleti uporabljati drugačen šampon in regenerator?
  • O: Dobro je, da poleti uporabljaš bolj vlažilen regenerator kot po navadi, ni pa nujno. Šampon lahko obdržiš, razen če si ena tistih, ki si poleti vsak dan umivajo lase. V takem primeru kupi blažji šampon (lahko tudi otroškega), ki ne bo tako obremenil tvojih las.
  • V: Ali je bolje, da obiščem frizerja pred morjem ali po njem?
  • O: Lasje v poletnih mesecih rastejo hitreje, zato bo najbolje, če boš obiskala frizerja pred morjem in po njem. Če želiš imeti tiptop frizuro celo poletje, bi morala iti k frizerju na striženje konic vsaj na šest tednov.
  • V: Ali lahko posvetim lase z limoninim sokom?
  • O: Svetle lase lahko še bolj osvetliš z receptom limona + sonce, vendar jih bo to zelo izsušilo. Čeprav se okusna limonada poleti prileže, tvojim lasem ne bo preveč všeč. Barvanje raje prepusti profesionalcem, ki bodo za lase poskrbeli tako, kot je treba.

Cosmopolitan Stil in Lepota