To je pravi način, kako nanašati parfum!

Tudi ti parfum najraje nanašaš na zapestje in vrat? Če želiš, da parfum oddaja vonj dlje časa in da je vonj močnejši, ga nanašaj raje na naslednja mesta.

To je pravi način, kako nanašati parfum! (foto: Profimedia) Profimedia
19. 12. 2016

Parfum nanašamo na zapestje zaradi tradicije 

Parfum kar nekako instinktivno nanesemo na zapestje in vrat. Tudi ti? Morda smo videli, da so tako počeli naše mame in očetje, starejša sestra ali brat. Pa si vedela, da za to ni neke prave znanstvene podlage in da gre zgolj za tradicijo, ki izvira izpred leta 1900, ko še niso poznali stekleničk z razpršilom?

Takrat so bili parfumi veliko bolj skoncentrirani in če so jih nanašali na ta mesta, so bili dovolj močni, da so dolgo oddajali vonjave v okolico. Zdaj, ko poznamo parfume v razpršilu, pa je situacija drugačna.

Perry Romanowski, kemik, ki deluje na področju kozmetike in soustavnovitelj znamke The Beauty Brains je povedal, da je toplota tista, ki povzroči, da parfum izloči več molekul in se močneje in dlje časa izloča v okolico. A to velja le, če je ta točka na telesu toplejša kot druge. "Ni znanstevno dokazano, da so točke, kjer občutimo pulz, kaj toplejše." Čeprav so vene na teh točkah bližje površju, koža ni tam pav nič toplejša.

Kam torej nanesti parfum v razpršilu?

Raymond Matts, oblikovalec dišav, je povedal, da bi morali parfum, če želimo, da ohrani vonj čim dlje in da je čim močnejši, nanesti na zgornjo stran zapestja, kjer je večji pretok zraka, na lase in na obleke.

"Ljudje večinoma parfum razpršijo na zapestje in mislijo, da so ravnali najbolje, ker je tam "vroča" točka telesa. A to sploh ne drži. Če parfum nanesemo na obleke, se olja parfuma vpijejo v tkanino, in vonj je obstojen veliko dlje časa," je povedal Matts.  

Kateri parfumi so najmočnejši?

In še zanimivost. Današnji parfumi so zasnovani tako, da najprej vohamo zgornjo noto (to so večinoma cvetlični vonji, ki izzvenijo v nekaj minutah), nato zavohamo srednjo noto (gre za nekatere cvetlične, sadne in zelene srednje note, ki trajajo nekaj ur) in na koncu ostanejo osnovne note (na primer mošus), ki trajajo najdlje. 

Najmočnejši so parfumi z največ skoncentriranimi olji in ti so tudi najdražji. Na njih piše eau de parfum, sledijo jim eau de toilette. Najhitreje izzvenijo parfumi v spreju, nato parfumi, ki jih nanesemo z rolerjem in na koncu parfumi v steklenički, ki jih nanesemo po kapljicah.

Več podrobnosti na: Greatist.com.

Moraš si še ogledati največje modne kikse leta 2016 in prebrati, kakšna čarobna stvar se zgodi, ko moški objame žensko!

Preberi tudi: VELIKI HOROSKOP 2017: Kaj vam prinaša novo leto?