Lepotni nasvet - osnove o podlagi!

Želiš imeti gladko, enakomerno obarvano polt brez mastnega svetenja? Z novimi pudri, ki so poleg vsega še enostavni za uporabo, je tvoja koža res lahko filmsko lepa.

25. 10. 2007

Ne spremeni barve, odstrani vse madeže, njegov učinek pa lahko občuduješ še dolgo – to bi bil lahko oglas za nov pralni prašek. A govorimo o pudrih, ki zaradi najnovejših tehnologij res omogočajo, da je tvoja polt lepa in zdravo žareča ves dan.

Predpriprava

Lepa koža ne potrebuje pudra, a prav taka je zanj najboljša podlaga. Če imaš z njo kakršnekoli težave (je preveč mastna ali preveč suha, se bohoti z mozolji, vedno vpije pigmente), jo moraš pripraviti, da bo tudi na njej puder učinkoval popolno. Kožo zato redno neguj s pilingom in masko, tik pred nanosom pudra pa jo izdatno navlaži z vlažilnim gelom ali serumom. To naj bo zadnji korak tvoje nege in prvi pri ličenju. Ne le da bo taka koža videti bolj enakomerno obarvana, nanos bo na njej obstojen dlje, ker se puder ne bo vpil v pore in prve gube.

Najboljša izbira:

Suho in normalno kožo na ličenje pripravi s 24-karatnim zlatom, ki je v vlažilnem serumu Guerlain L’Or. Veliko vlage in nič maščobe bo všeč mastni in nečisti koži: Clinique Total Diferent Moisturizer.

Nanos pudra

Zajčje tačke, mehke blazinice iz pene, prsti – veliko je načinov za nanos pudra, zadnje čase je celo vse bolj popularna uporaba čopiča. Puder najprej nanesi na nart, od tam pa s čopičem na kožo. Razmaži ga od sredine obraza navzven in pri tem pazi, da se rob pudra zlije s kožo. Prednost takšnega nanosa? Bolj enakomerna obarvanost, kot če bi puder vtirala s prsti, hkrati pa boš porabila manj izdelka, kot če bi ga nanašala z gobico. A oba druga načina (zajčje tačke smo na srečo odmislile že v baroku) omogočata, da se puder bolj zlije s kožo, zato ti svetujemo: najprej ga nanesi s čopičem, nato pa robove zabriši z gobico ali prsti.

Najboljša izbira:

Tekoči puder nanašaj s ploščatim čopičem iz najlonskih ščetin, kot je Dior Backstage Face Brush. Za nanos pudra v prahu je najboljši mehek in okrogel čopič iz naravnih dlačic, npr. Chanel Powder Brush.

Tekoči puder

Najbolj uporaben med pudri za vsak dan je vlažilni tekoči: ima ravno pravšnjo kombinacijo negovalnih in vlažilnih učinkov ter pigmentov, da je dobro prekriven, a hkrati videti naravno. Zato se najbolje obnese na vseh vrstah kože (tudi mastni ali zgubani). Torej se moraš odločiti le še, ali želiš, da bo z njim koža videti bolj sijoča ali pa – ker leska ne maraš – mat. Zadnji hit so polmat pudri – koži odvzamejo maščobni lesk, a pustijo, da je vseeno videti sveža. Ti novi pudri nimajo z mat izdelki izpred desetih let nič skupnega, zato se ne boj težkega, popolnoma nesijočega videza. Cosmo nasvet: Steklenička na pumpico ima dve pomembni prednosti: omogoča enostavno doziranje in preprečuje razvoj bakterij v pudru.

Najboljša izbira:

Tekoči puder Chanel Lumičre Mat nam je všeč, ker je na voljo v lepih odtenkih in ker dobro prekriva, kljub temu pa je koža z njim videti naravno lepa. Tekoči puder Maybelline Superstay Silky da svilen videz in dolgo obstojnost.

Kaj pa odtenek?

Nakup novega pudra je projekt, ki se običajno konča kot nakup novega praška – rezultat je povezan z agresivnostjo reklame. Pa ne bi smel biti, kajti puder bi moral za razliko od praška, katerega vonj in učinek bi rade pokazale že na daleč, na koži ostati neopazen tudi od blizu. Vizažisti se namreč strinjajo, da mora biti ton pudra enak tonu tvoje polti. Njegov nanos je smiseln le na mestih, kjer je to res potrebno; običajno je to predel okoli oči, nosu in na ličkih, a tam je koža tudi drugačne barve kot na primer na vratu. Kako torej izbrati pravi odtenek? Puder moraš, preden se zanj odločiš, poskusiti (če v trgovini nimajo testerjev, se odpravi drugam). Med paleto izberi barvo, ki na prvi pogled najbolj ustreza tvoji barvi polti. S prstom jo na debelo nanesi na kožo pod lično kostjo. Nato izberi za odtenek svetlejši in temnej­ši ton ter še ta dva nanesi poleg prvega. Kateri je pravi, boš videla takoj – pravzaprav ga ne boš videla, na koži bo najmanj opazen. Če to ni nobeden od izbranih treh, poskusi paleto drugega proizvajalca.

Najboljša izbira:

Veliko izbiro tonov boš našla med odtenki novega tekočega pudra Diorskin Forever Fluid. Njegova prednost je tudi v tem, da sta tako nanos kot odtenek obstojna ves dan in ne spremenita barve. Da so odtenki pudra Max Factor Colour Adapt res pisani na ten mnogih kož, kaže njegova velika prodanost, predvsem odtenka 70/Natural.

Dober korektor

Tudi izbira korektorja je težka. A če veš, da različne teksture radirajo različne težave – kremni podočnjake, trši v stiku pa mozolje –, to ni več znanost, kajne? Kremni korektor, s katerim boš prekrila temne kolobarje pod očmi, naj bo močno prekriven, svilnate strukture in za las svetlejši, kot je tvoja barva polti – lahko z oran­žnim pridihom. Drugi, korektor proti mozoljem, pa naj bo istega odtenka, kot je tvoja koža, da se zlije s poltjo. Lahko ima le zelen pridih, da dodatno nevtralizira rdečo. Na dotik naj bo bolj suh, ker bo tako na koži obstojen dlje.

Najboljša izbira:

V tubi s čopičem je zagotovo kremni korektor za predel okrog oči (poskusi Kanebo), različice v stiku, svinčniku ali senčilu podobni škatli pa so rezervirane za korektorje, ki prekrivajo mozolje. Najnovejši je Eucerin Control & Cover Stick.

Suh puder v prahu

Praviimo mu tudi fiksir - namenjen je utrjevanju tekočega pudra in ličil, ki jih boš nanesla pozneje. Ta puder ne prekriva in ne obarva kože, odvzame ji le lesk. Tudi če je videti obarvan, lahko nanos tekočega pudra posvetli ali potemni le za odtenek.

Najboljša izbira:

Najboljši so brezbarvni in na otip zelo mehki. Tak je ArtDeco Silk Touch Loose Powder.

Oblikovanje obraza

Če si nanosa pudra vešča, poskusi hkrati tudi oblikovati obraz: za las svetlejši odtenek nanesi pod oči, na sredino brade, čela in nosu. S piko temnej­šim pa obrobi obraz in ‘poglobi’ lične kosti.

Najboljša izbira:Givenchy Prisme Foundation je na voljo kar v sedmih harmonijah odtenkov.

Dober konec

Po nekaj urah akcije bo vsak puder potreboval mini ‘retušo’. Najbolj enostavno in elegantno je, da iz torbice izvlečeš kompaktni puder. Ne le zato, ker ima priloženo gobico in ogledalce, tudi njegova koncentracija pigmentov je ustvarjena za popravke. Ta puder je zaradi svoje sestave (laično bi lahko rekli, da sta v njem združena tekoči in v prahu) multifunkcionalen; takrat, ko je tvoja koža v odličnem stanju, ga lahko uporabiš samostojno, ob najbolj groznih dneh (ko je videti, kot bi te napadle čebele) pa ga nanesi čez tekoči puder, da res prekriješ nepravilnosti in ‘zabetoniraš’ vse nanose.

Najboljša izbira:

Kompaktni puder Chanel Mat Lumičre nas je prepričal z dobro prekrivnostjo, prijetno sestavo in zavidljivim končnim rezultatom. Diorskin Forever Compact ustvari kot tančico fino plast, ki iz obraza ne naredi maske. Tudi ob temperaturah pod ničlo (ali ob vrelišču) ne spremeni barve. Mastna koža ljubi kompakten puder, še posebej, če je do nje kar se da nežen. Si že poskusila novega, Maybelline Pure?

Mineralni puder

Ta lanskoletna prodajna uspešnica iz ZDA bo najbrž kmalu preplavila tudi Evropo, zato preberi, kaj to pravzaprav je:

  • Ta puder ne vsebuje smukca (nekatere študije to obliko magnezijevega minerala namreč povezujejo s kožnim rakom). Prav tako ne vsebuje alkohola, barvil, parfumov, voskov, olj in drugih komedogenih snovi.
  • Vsebuje naravne minerale, ki jih koža dobro prenaša: cink in magnezij pomirjata, osvežita, natrij in kalij preprečita izsušitev, poldragi kamni pa ščitijo pred staranjem.
  • Všeč je vsem tipom polti, tudi občutljivi in nagnjeni k aknam.
  • Ima visoko koncentracijo pigmentov, ker ne vsebuje sestavin, ki povečajo maso in tako zmanjšajo pigmentacijo.
  • Koži da naraven, svež in sijoč videz.
  • Je kombinacija dobre prekrivnosti tekočega in svileno mat teksture pudra v prahu.
  • Zaenkrat je ponudba na naših policah skopa, dobrega ponuja L’Oréal.