Operacija: Celulit

Ne, ne mislimo na kirurški poseg, temveč na organiziran napad na njegovo visočanstvo celulit.

27. 4. 2006

Ker tabletke, ki bi stvar uredila čez noč, ali čudežne kreme, ki bi resnično odpravila vsak centimeter tega sovražnika, še ni, smo se cosmo dekleta odločila preizkusiti močnejše orožje; tretmaje in terapije v lepotnih salonih. Ne boš verjela, zmaga je naša!

Ob občudovanju novih kopalk je pogovor v uredništvu prešel tudi na celulit. Ugotovile smo, da imamo nekatere komaj opaznega, druge že rahlo bolečega, ene na zadnjicah, druge na stegnih, nekatere trmastega, ki se ne ustraši nobene kreme, druge takšnega, ki se skrije že ob teku na manjši hrib. Zato smo izbrale prostovoljke za anticelulitno misijo. In čez dva meseca se je izkazalo, da ni bila nemogoča.

Izberi pravo orožje

Po zaupnem pregledu smo ugotovile, da imamo vse prvo (celulit je viden s stiskom roke) ali drugo (viden na oko, morda tudi rahlo boleč) stopnjo celulita – stanje, ki še omogoča popolno odpravo. Povprašale smo prijateljice, pregledale forume, vklopile ušesa in izbrale terapije na različnih koncih Slovenije. Iskale smo postopke, katerih cilj je razbiti celulit, povečati prekrvavitev in odtok strupov, topiti maščobe in učvrstiti vezivno tkivo.

Kaj je celulit?

‘’Koža je z mišicami povezana z vezivnim tkivom iz kolagenskih vlaken, ki so dokaj neelastična. Ta delajo vrečke, v katere se odlagajo strupi, maščoba in voda. Ob slabi cirkulaciji se tam tudi kopičijo in ko so vrečke polne, pritiskajo na čvrsta kolagenska vlakna.’’

1 Limfna drenaža (ali presoterapija)

stimulira limfni sistem, ki za razliko od krvnega nima lastnega pogonskega agregata (srca), temveč se limfa premika s krčenjem žilnih sten in krčenjem mišičja. Limfa odvaja strupe in če je ta proces upočasnjen, se strupi (celulit) kopičijo. Ta postopek priporočajo kot samostojen tretma pri odpravi celulita ali kot dopolnilo k vsem drugim, ker pomaga izločiti odvečno vodo in toksine iz telesa, zmanjša obseg ter ohranja elastičnost kože. Odsvetujejo jo nosečnicam, ljudem s povišanim krvnim tlakom ali krčnimi žilami in pri težavah s srcem!

Čas postopka: od 30 minut (strojno) do 1 ure (ročno).

2 Endermologija

je globinska masaža, ki aktivira vezivno tkivo in poveča cirkulacijo. Rezultat je pospešena tkivna izmenjava tekočin in izločanje strupov, krčenje maščobnega tkiva, izboljšanje tvorbe kolagena in elastana ter tako napetosti ter strukture kožnega in podkožnega tkiva. Terapija ni primerna za: nosečnice, osebe z visokim krvnim tlakom, s krčnimi žilami in srčne bolnike.

Čas postopka: za celo telo 45 minut.

3 Vakuumska masaža ali dermotonija

je učinkovita masaža podkožja, ki z vakuumsko tehniko učinkovito izboljša mikrocirkulacijo in raztezanje vezivnega tkiva, izboljšuje prekrvavitev in odplavlja toksine. Pri prvih obiskih je lahko rahlo neprijetna, celulit pa še bolj viden, ker razbit kar sili proti površju. Odsvetujejo jo nosečnicam, ljudem s povišanim krvnim tlakom ali krčnimi žilami.

Čas postopka: od 30 minut dalje, glede na količino celulita in odzivnost kože.

4 Ultrazvočna terapija

je ena največjih novosti. Nizkofrekvenčni ultrazvok razbija celulitne kepice, izboljša preskrbo celic s kisikom, pospeši cirkulacijo v tkivu in poveča prepustnost celičnih membran. Prav tako omogoči prej naneš enim anticelulitnim izdelkom, da prodrejo čim globlje v kožo in tam pripomorejo k odpravi celulita. Je ena od najbolj nežnih terapij.

Čas postopka: 4 minute za določeni predel (npr. stegno zadaj).

Vključi vse moči

“Celulit nastane zaradi najrazličnejših vzrokov, povezanih s slabo prekrvavitvijo, dednostjo, hormoni, premalo gibanja, sedečega dela) ter nepravilne prehrane, jojo diet in stresa.” Urška Sedminek, lastnica salona Urška Že po prvem obisku salonov nam je bilo jasno, da trikrat tedensko žrtvovanje prostega časa za uživanje na masažni mizi ne bo dovolj. Treba bo narediti veliko več, spremeniti življenjske navade.

Ker smo bile poskusne zajklje za vse cosmo bralke, smo nalogo vzele smrtno resno in upoštevale nasvete terapevtk.

  • Na dan popij 2–3 litre vode.
  • Pazi na prehrano; 5 obrokov na dan naj vsebuje čim več sadja in zelenjave. Omeji pitje kave (ena na dan je zdrava meja), izogibaj se
  • pitju alkohola in gaziranih pijač ter uživanju mastne hrane.
  • Redno se gibaj. Dolgi sprehodi, hitra hoja, rolanje, aerobika in plavanje pospešijo pretok krvi (kolesarjenje je dobro za noge, za zadnjico pa ne!). Ker ustrezna mišična masa napne kožo in izboljša videz kritičnih predelov, delaj tudi vaje za njihovo krepitev.
  • Med sedenjem pri delu večkrat vstani in se razgibaj, predvsem pa pazi, da ne križaš nog, ker tako upočasniš cirkulacijo, kar se bo izrazilo s celulitom na kolenih. Pretok krvi poslabšajo tudi oprijeta oblačila in nogavice.
  • Naj ti te spremembe ne predstavljajo stresa (tudi ta namreč upočasnjuje izmenjavo snovi), temveč sprostitev. Bodi motivirana in vztrajna, a ne pričakuj preveč.

Popolne zmagovalke

Med izvajanjem terapij so bila poročila soborkskopa in prav nič obetavna: ‘Koža je na dotik res čudovita,’ in ‘Zdi se mi, da je bolje.’ Pa saj vendar vemo, da to ni to! Na dotik lepo kožo je mogoče doseči že z boljšo anticelulitno kremo, želele pa smo vendarle zadnjice, ki tudi ob stisku niso videti, kot bi bile prerešetane. A zgodilo se je čez noč. Zmagoslavno so mi zatrdile: ‘’Premagan je!’’

Nejeverna sem poiskala priložnost in rezultat preverila na lastne oči in – še danes sem šokirana: Tina se ponaša s kožo in postavo petnajstletnice, Petra je ob ločevalni dieti izgubila 10 kg, celulit pa se klavrno pokaže le še na pregibu ob stisku zadnjice. Natašina postava je povsem druga. In priznam, tudi sama se kar naprej občudujem, ker ne morem verjeti, da je iz pomaranče nastala žametna breskvica. Pridobljeno stanje bomo seveda morale vzdrževati. A nam bo v veselje, kajti že letos bomo na razglednico z morja našim pozitivno zavistnim sodelavkam napisale: Pozdravčki od brezcelulitnih ritk!

Da boš svoj denar naložila v pravo terapijo, ti razkrivamo svoje izkušnje:

Tina Torelli, 30 let, novinarka

Oteževalna dejstva: kadilka in strastna gurmanka

Olajševalni dejavnik: 3-krat tedenska dvourna vadba v fitnesu

Stopnja celulita: 1–2

Kritične točke: z letala vidne ‘luknjice’ na zadnjici, rahlo nakazane jahalne hlače

Strategija

Beauty paket

Število obiskov: 12

Cena paketa: 45.000 SIT

www.salonlepoteurskasp.si

Terapija

Beauty paket je zelo učinkovit pri začetni stopnji celulita in rahlo povišani telesni teži. Pomembna je pravilna količina in kombinacija različnih postopkov, ki je odvisna od stanja celulita pri vsakem posamezniku. Tinina terapija je vključevala limfno drenažo (5-krat) v kombinaciji z elektrostimulacijo (5-krat). Ta z električnimi tokovi povzroči krčenje mišic, da porabijo maščobo. Tako se preoblikuje postava. Pri zadnjih dveh obiskih so terapijo končali z ultrazvokom.

Moji občutki

Kombinacija terapij se je izkazala za čudežno. Prve rezultate sem opazila na polovici poti – kavbojk mi ni bilo treba več zapeti leže. Limfna drenaža je prijetna, pri elektrostimulaciji pa se najbrž počutiš podobno, kot ko te priklopijo na ‘štrom’. Vendar se je prav z njo moja postava vidno preoblikovala. Terapiji z ultrazvokom sta učvrstili in zgladili kožo. Moj celulit je odpravljen!

Nataša Pevec, 34 let, pomočnica urednice

Oteževalna dejstva: mati srčkane Sare, ‘sedeči’ poklic

Olajševalni dejavnik: sproščanje in gibanje z nambudojem

Stopnja celulita: 2

Kritične točke: stegna, boki in kolena

Strategija

Endermologija

Število obiskov: 8

Cena paketa:1-krat endermologija: 7. 700 SIT,

1-krat endermologija z ultrazvokom: 8. 500 SIT

www.rehamed.si

Terapija

Ta globinska masaža obsega celo telo. Z njo dosežejo splošno izboljšanje cirkulacije in globinsko aktivacijo tkiva, stanje pa se občutno izboljša tako na kritičnih predelih kot na celem telesu. Ker je imela Nataša drugo stopnjo celulita, so ji kritične predele pri zadnjem obisku obdelali tudi z ultrazvokom, tako da je bil učinek res globinski.

Moji občutki

Če ne bi poskusila, ne bi verjela! Po samo osmih tretmajih so uspeli ‘zbiti’ celulit z druge na prvo stopnjo. Moje telo je nagnjeno k zadrževanju vode in že po prvem obisku je občutek težkih nog popolnoma izginil. Pri dietah običajno shujšaš v ‘napačne’ predele, na primer prsi, z endermologijo pa le v želene, na primer moje ‘jahalne hlače’. Med masažo se počutiš, kot bi te masirali trije fantje hkrati!

Petra Kamenšek, 34 let, novinarka

Oteževalna dejstva: zaščita s kontracepcijskimi tabletami

Olajševalni dejavnik: sproščen in pozitiven odnos do življenja

Stopnja celulita: 2

Kritične točke: noge, zadnjica in nekoliko na trebuhu

Strategija

Kombinacija naravnih učinkovin, ročnih tehnik in strojne tehnologije

Število obiskov: 5

Cena programa: 142.100,00 SIT

www.lifeclass.net

Terapija

V masažni kadi s 140 vodnimi in 40 zračnimi masažnimi šobami izvajajo kopel Multi Jet z algami (2-krat), ki razstrupi telo. Hkrati se izvaja sprostitev s svetlobnimi učinki. Sledi topla obloga iz alg (2- krat), ki oblikuje telo in razstruplja kožo. S strojnimi tehnikami ( 4-krat vakuumsko masažo in 3-krat ultrazvočno terapijo) nato aktivno razbijejo celulit. Nato z ročnimi masažami (4-krat) in s programom za povečanje prekrvavitve (1-krat ) dopolnijo učinkovanje prejšnjih postopkov.

Moji občutki

Navdušila me je strokovna usposobljenost uslužbencev, raznovrstnost ponudbe ter vključevanje naravnih virov tega okolja (morske vode, solinskega blata in alg). Že po treh obiskih je bila koža bolj mehka in napeta, po zadnjih dveh pa je prej s prostim očesom opazen celulit na zadnjici postal viden le s stiskom kože. Hkrati sem se tudi psihično prerodila. Presenečena sem nad rezultatom!

Nika Veger, 30 let, urednica mode in lepote

Oteževalna dejstva: pregrehe s sladkarijami in s hitro prehrano

Olajševalni dejavnik: vitka postava

Stopnja celulita: 2

Kritične točke: kolena, zadnjica in boki

Strategija

Terapija z vakuumom

Število obiskov: 12

Cena: ena vakuumska terapija: 10.000 SIT

1-krat limfna drenaža: 5.000 SIT

tel.: 04/202 08 03

Terapija

Postopek poteka s posebno VelaSmooth napravo. Infrardeče sevanje in bipolarna radiofrekvenca segrevata kožo do 15 mm globoko. S tem povečata presnovo v maščobnih celicah in maščobni skupki se zmanjšajo. Vakuumski vlek razširi ožilje, s tem se izboljšajo prekrvavitev in odtekanje strupov po limfnih kanalih. Posledično se poveča tvorba vezivnih vlaken, zato postane koža bolj čvrsta.

Moji občutki

Po naravi sem vitka, zato z aktivno vadbo in zdravo prehrano nisem prijateljevala. Celulit se je tako v tankih slojih nabiral dolga leta. Kljub temu, da je bil na oko opazen le na kolenih, pa je bil že boleč tudi na bokih. S čvrstim potegom vakuumskega aparata in 3-krat tedensko aktivno vadbo sem se ga popolnoma znebila, viden je le še s stiskom na notranjem delu kolen, kjer so moje mišice še vedno bolj ohlapne.

Nika Veger

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri