Si do zdaj toaletno vodico nase nanašala kot parfum? TO je razlog, zakaj tega NIKOLI več ne počni

OMG! No, tole 👇🏼je pa zares veliiiiiika razlika!

Si do zdaj toaletno vodico nase nanašala kot parfum? TO je razlog, zakaj tega NIKOLI več ne počni (foto: Profimedia) Profimedia
28. 5. 2019

Si se kdaj vprašala, kakšna je razlika med EDT (Eau de Toilette), EDP (Eau de Parfum) in parfumom (Extrait de Parfum)? 

V parfumski hiši Guerlain v Parizu so naši novinarki Nini zaupali, da kar precejšnja. Pravi parfum v Franciji velja za veliko umetnost. Kljub temu, da se dandanes zdi, da ima že skoraj vsak svojo parfumsko linijo, so tisti pravi mojstri parfumov še vedno redki.

Na celem svetu jih je komaj 200 in z njimi sodelujejo le najbolj prestižne blagovne znamke. 

Poglej si prekrasne prostore ene najstarejših parfumerij na svetu:

Kakšna je torej razlika?

1. Procent parfumskega ekstrata

V dišave izdelovalci dajo vse od ekstrakta rož, začimb, sadja in celo sladkorja. Med najbolj priljubljenimi notami so vrtnice, vanilja in sandalovina. Prav po intenzivnosti not pa ločimo zgoraj omenjene vrste dišav.

EDT ima tako najmanjši procent parfumskih not, ostalo sestavljata voda in alkohol. Srednja in tudi najbolj priljubljena izbira je EDP, parfum pa vsebuje največ parfumskega ekstrata - tisti najboljši tudi do 50%.

2. Cena

Primerna temu je seveda tudi cena. Toaletne vodice so tako najbolj cenovno ugodne. V Guerlain so naši novinarki dali za vonjati enega njihovih najprestižnejših parfumov (Extrait de Parfum), ki se lahko kupi samo v tej prodajalniin nikjer drugje na svetu. Si pripravljena, da slišiš njegovo ceno? Za 125 ml bi morala odšteti kar 770€. 

Ko je za primerjavo preizkusila še EDT in EDP, je bila razlika očitna. Tudi na koži.

Parfumerija Guerlain za vsak nov parfum ustvari novo podobo pariške poslovalnice in v času Nininega obiska so v njej kraljevale vrtnice.

Poglej, kako je bilo videti:

3. Obstojnost

Seveda se razlikuje tudi obstojnost teh treh vrst dišav. Velikokrat se pritožujemo, kako se toaletne vodice hitro razdišijo, a potrebno se je zavedati, da nase dajemo približno 90% vode in alkohola, samo 10% pa je dejanskih parfumskih not, ki so (da trgovec doseže primerno nizko ceno) velikokrat slabše kvalitete, kot tiste v EDP in parfumu.

In še točka, ki nas je DALEČ najbolj presenetila: NANOS:

Izjemnega pomena je nanos! Že zgodovina nastanka EDT oz. toaletne vodice priča o tem, da niso namenjene nanašanju na kožo. Ustvarjene so bile namreč v namen odišavljenja oblačil in ostalih tkanin.

Če torej želiš večjo obstojnost svoje toaletne vodice, jo moraš nanesti na oblačila.

Pri EDP in parfumu pa je ravno obratno. Ta dva sodita na tvojo kožo, na oblačilih se namreč njun vonj ne razvije pravilno. EDP nase poškropiš trikrat, pri parfumu pa sta dovolj že kapljica ali dve. 

In če se želiš nadišaviti točno tako, kot to že mnogo let počnejo Francozinje, beri dalje 👇:

Mesto, kamor si nanašajo dišave, te bo zagotovo presenetilo!

Splošno znana mesta za nanos parfuma so zapestje, vrat in dekolte. A Francozinje ga nanesejo tudi na gležnje!

Zakaj?

Prepričane so, da pri hoji tako za sabo puščajo sled svojega parfuma in so s tem bolj privlačne, opaznejše. Na tak način pa seveda privabljajo tudi moški spol.  ;)

In še zadnji nasvet - ko najdeš tisto svojo dišavo, ji ostani zvesta. Mojstri parfumov namreč pravijo, da je parfum pika na i tvoje osebnosti in stila.

Pripravila: Nina Skok

Fotografije: Profimedia, osebni arhiv

Preberi še: TA (zelo KUL) obleka iz ZARE je obnorela modne vplivnice (in tudi tebe bo!)

Priporočamo tudi: Tanja Žagar (Zvezde plešejo) po zmagi v šovu spregovorila o zelo zasebni stvari